Mahonia media Wintersun voor snoei tuincursus online

Plant van de maand Januari

Een sterke winterbloeier en een groenblijvende sierheester 

Mahonia media “Wintersun” is een groenblijvende sierheester die bijna overal wel groeit, een plek in de zon of halfschaduw is het beste. Het is ook heel mooi om te zien hoe de avondzon door de aren schijnt waardoor de zachtgele kleur nog intenser overkomt.

De derde naam “Wintersun” dekt volledig zijn lading want als de Mahonia begint te bloeien gaat ook de zon weer schijnen. Ondanks de geur en nectar zijn er maar weinig insecten in deze tijd van het jaar, uitgezonderd de eerste hommels die bij een zachte winter begin Maart al weer op zoek gaan.

De bloei begint soms al in November, afhankelijk van de groeiplaats, en gaat vaak wel door tot begin Maart. Mahonia soorten hebben een sterke wat zoetige geur die vooral bij zonnig weer in het voorbij lopen niet gemist kan worden.

Mahonia is er in verschillende soorten van de lage Mahonia aquifolium die in alles veel kleiner is en een meer kruipende groeiwijze heeft tot de Mahonia bealei die meer op de wintersun lijkt en zeker boven de 100 cm uit groeit.

Mahonia media Wintersun voor snoei tuincursus online
Mahonia media Wintersun

Mahonia media “Wintersun” snoeien

Na de bloei kan de struik eventueel worden teruggesnoeid tot 30 a’ 40 cm boven de basis. De nieuwe groeischeuten groeien in de zomer weer snel uit en gaan vaak de daar op volgende winter al weer bloeien.

Ook in het vroege najaar heeft de Mahonia sierwaarde doordat het blad rood-bruin kleurt als de temperatuur gaat dalen.

Het enige nadeel is zijn stekelige geveerde blad, maar de groeivorm en bloeitijd maken dat weer goed.

De plant word 1 a’ 1,5 meter hoog. Door regelmatig te snoeien blijft de struik compact en vol. Deze sierlijke plant komt het mooist tot zijn recht als vrij staande solitair maar ook als losse haag is de mahonia te gebruiken.

Als de plant niet teruggesnoeid word ontwikkelen zich na de bloei grote trossen met blauwe bessen, die in tegenstelling tot de meeste andere besheesters in de loop van het voorjaar om z’n mooist zijn. Regelmatige verjongingssnoei is aan te bevelen zodat de plant mooi vol blijft en van onderuit de plant nieuwe scheuten blijft vormen.

Als solitair komt de Mahonia het beste tot zijn recht, of in kleine groepen met een onderbegroeing van Vinca minor of Pachysandra. Zijn sierwaarde maakt het nadeel van het stekelige blad ruimschoots goed.

 

Met groene groet, Geral Overbeek.

2 gedachten over “Plant van de maand Januari”

 1. Beste mensen,

  Ik heb een Mahonia media ‘Winter Sun’ die 1 stam heeft en nu ongeveer 1,5 meter hoog is. De bloemen zijn prachtig.
  Ik zie (nog) geen vertakkingen. Komen die vanzelf of moet ik dan toch maar een keer snoeien?

  Met vriendelijke groet,

  Regina Visscher

  1. Beste Regina,

   Om de plant meer te laten vertakken zou ik adviseren om in het voorjaar (april) de tak tot 40 á 50 cm van de grond af te knippen. De plant zal dan 3 tot 5 nieuwe scheuten vormen die in de winter al weer bloem kunnen geven.

   Dit terug snoeien zou je ieder jaar kunnen doen nadat de plant is uitgebloeid. Je zou ook alleen de langste toppen in kunnen korten en de kortere laten staan.

   Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven