kale hulst voor snoei tuincursus online

Hulst struik is zo kaal is daar wat aan te doen?

Hulststruik wordt mooier door regelmatig snoeien

Tuinvraag van mvr. De Jong uit Hillegom 12-9-2008:

Hulst struik is zo kaal is daar wat aan te doen? Mijn hulst struik is zo kaal en heeft alleen aan de buitenkant nog blad. Wat kan ik daar aan doen of moet ik een nieuwe struik planten?

Antwoord op de tuinvraag door tuinontwerper Geral:

Hulst (Ilex aquifolium) heeft de eigenschap om steeds aan de toppen van de takken door te groeien. Het oude blad aan de basis van de tak valt er af waardoor er alleen blad aan de top van de tak overblijft.

In het voorjaar (maart) als het niet meer vriest kunt u het beste de struik fors insnoeien. De takken rondom ongeveer halveren, waarbij u naar de top meer als de helft wegknipt. Onderaan de struik snoeit u wat minder ver in zodat er weer voldoende zonlicht bij kan komen. Het is dan even een kale struik maar in de loop van het seizoen komt er weer groen vanuit het hout en na 2 seizoenen heeft u weer een mooie volle struik. Om de struik vol te houden kunt u jaarlijks of om de 2 jaar snoeien en na de snoei de struik bemesten met organische mest.

Is de hulst struik erg kaal en verhout of zijn de takken zo lang dat ze naar beneden hangen snoei dan in het vroege jaar gerust tot het kale hout. Zelfs op de kale takken en stam zal de hulst weer gaan uitlopen ook al kan het wel een of twee seizoenen duren. Vervolgens elk jaar de struik in model knippen zodat de hulst mooi vol en compact blijft.

In onderstaande video geef ik nog meer tips:

38 gedachten over “Hulst struik is zo kaal is daar wat aan te doen?”

  1. Hulst is kaal geworden bijna geen blad groene hulst vol bloessempjes gek genoeg.De hulst met de rode besjes doet het wel goed al begint hij nu ook tot de helft van de stam kaal te worden.

    1. Beste Jannie,

      Ondanks dat de hulst een groenblijvende struik is laat deze toch zijn oude blad uiteindelijk vallen. Omdat de hulst steeds in de top doorgroeit word de tak steeds langer en de basis van de tak steeds kaler.
      Maar er is zeker iets aan te doen. Knip de lange scheuten een flink stuk terug zodat de hulst weer opnieuw gaat uitlopen vanaf de basis. Begin nu eerst met de langste scheuten voor 2/3 in te korten. Volgend voorjaar in maart kan je de hulst flink insnoeien (bijvoorbeeld in een bepaalde vorm) zodat de nieuwe scheuten weer vanuit de basis van de plant gaan groeien, zelfs op de kale stam kunnen weer nieuwe scheuten ontstaan. Maart is de beste periode omdat de reactie dan het groots is.
      Na deze forse ingreep (waarbij er waarschijnlijk alleen nog maar kale takken overblijven) kan het soms wel 2 seizoenen duren voordat de struik weer mooi vol is.

      Vervolgens snoei je de struik in het najaar (ieder jaar) weer in model zodat de struik mooi vol blijft.

      Succes en met groene groet, Geral Overbeek.

      ps: Stuur me eventueel foto’s van voor en na het snoeien.

  2. Mijn bonte hulst op stam laat erg veel blad vallen.Het valt mij op dat de takken er vreemd uitzien. Niet meer de groene scheuten die altijd zichtbaar waren. Ook zit er veel dood hout in. Kan er een ziekte in zitten?

    1. Beste Peter,

      Als de hulst veel blad laat vallen en slecht groeit dan is de bodem te droog of te arm. Bladval is een reactie om de verdamping te voorkomen.

      Wanneer een plant weinig weerstand heeft komt dat bijna altijd door een slecht bodemleven.
      Mijn advies zou zijn:
      – knip het dode hout eruit en kort de lange scheuten voor 1/3 in
      – strooi over de bodem een laag cocoscompost om de organische stof te verhogen
      – geef de plant biovin bodemverbeteraar om het bodemleven te optimaliseren

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  3. Het blad van mijn hulst lijkt te verdorren, met om sommige blaasjes kleine donkerbruine tot zware plekjes. Bij de Welkoop dachten zijn dat er sprake was van meeldauw, maar een buurman zei dat het eruit zag als zonnebrand. Voor de evt meeldauw heb ik een middel gekregen om over de bladeren te spuiten. Mocht het zonnebrand zijn, kan ik hier dan iets tegen doen? Komt er dan vanzelf weer mooi blad op?

    1. Beste Birgit,

      Veel problemen ontstaan onder de grond, als het bodemleven niet optimaal functioneerd dan krijgt de hulst niet de juiste voedingsstoffen binnen en komen problemen zoals bladluis en bladschimmels op de plant.
      Spuiten met middeltjes zou ik niet doen, als de meeldauw zichtbaar is kan je er achteraf niets meer aan doen. De meeste middelen zijn ook direct of indirect giftig voor bijen, vogels en insecten. die zou ik niet gebruiken.
      Het is veel beter om met een natuurproduct als Biovin het bodemleven te verbeteren, hierdoor krijgt de plant meer weerstand en is niet meer zo vatbaar voor ziektes en plagen.
      Houtsnippers, compost of een andere bodembedekking is ook goed voor het bodemleven.

      Met groene groet, Geral Overbeek

    2. Het kan ook de Hulstvlieg zijn.
      Die prikt een gaatje in het blad, legt een eitje waaruit een larve komt die het blad van de binnenkant opeet.
      Vervolgens verpopt het larfje en verblijft als pop de hele winter in de “blaasmijnen”,
      om in het voorjaar, in mei als mug het blad te verlaten.

      -Aangetast blad wegsnoeien en afvoeren.
      -Hang pimpelmees kastjes op een beschutte veilige plek.
      Pimpelmeesjes eten de vliegjes graag op.

      Verder heeft de Hulst weinig hinder van hulstvlieg, het is puur de sierwaarde die daalt.

  4. Beste Geral,

    Wij hebben een Hulst in onze tuin staan, welke zo hoog is als het huis. Zij is, wat mij betreft, eigenlijk te groot geworden voor onze tuin. Ook verliest ze veel blad. Ik ga na het lezen van bovenstaand artikel eens proberen om cocos compost te geven en kijken of het werkt. Mogelijk ook eens een tuinman vragen of deze flink teruggesnoeid kan worden.

    Nu vraag ik mij alleen af, gezien het formaat van de Hulst, of een Hulst altijd een struik is, of dat dit ook een boom kan zijn? Misschien een vreemde vraag, maar ik kan het niet echt duidelijk terugvinden op internet.

    Bedankt alvast.

    Vriendelijke groeten,
    Roelie

    1. Beste Roelie,

      Hulst begint meestal als struik maar als de struik een mooie doorgaande stam heeft gevormd kan je de hulststruik ook omvormen tot boom. Je knipt gewoon de onderste takken weg tot 150 cm van de grond en je heb een boom op stam.
      Op een kwekerij doen ze dat net zo of ze kweken eerst een doorgaande stam en enten daar een andere soort bovenop (dan gaat het iets sneller).

      Kort snoeien kan je het beste vroeg in maart doen, knip de hulst gewoon in model ook al blijft er weinig blad over. Het duurt wel even maar na 2 seizoenen heb je weer een mooie volle hulst.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

      1. Onze twee Hulst struiken zitten vol met groene besjes en die worden maar niet rood . Wat moet ik daar aan doen.

        Mvg.

        J.wijna

        1. Beste J. Wijna,

          De bessen van hulst rijpen normaliter pas in het najaar af en blijven dan in de winter nog lang aan de struik hangen zodat de vogels ervan kunnen eten.
          Worden ze ook later in de herfst niet rood dan heeft de plant waarschijnlijk ergens tekort aan. Mijn advies zou dan zijn om het product “Biovin” toe te passen om het bodemleven te optimaliseren.

          Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

    2. Onze hulst haag was zo hoog als ons huis en ook een uitwaaierende Boom.
      We hebben hem fors gesnoeid in het voorjaar. Het was een wirwar van blauwe regen en dünne takken. De top hebben we als een soort Boom afgezaagd en eruit getrokken , wat over bleef waren een paar kale stammen en iedereen zei : dat wordt niets meer. Juist wel , want na een jaar werd het geheel weer groen. Beter te snoeien dan taxus, als je wilt versmallen.

  5. Een vraagje ik heb 2 hulstbomen naast elkaar staan die toch wel erg veel blad verliezen. Nu heb ik een paar jaar geleden op de grond erom heen stenen trapsgewijs neergelegd omdat er zoveel katten in die grond hun behoefte gingen doen.
    Kan dit kwaad of krijgt de Hulst nu te weinig water

    1. Beste Yvonne,

      Een laag compost of afgevallen blad over de bodem zorgt voor een beter bodemleven en houdt ook nog wat vocht vast. Bladval kan door droogte komen maar groenblijvende struiken zoals de hulst laten ook af en toe wat van het oude blad vallen, dat is dus normaal.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  6. Hallo,
    Ik heb sinds het voorjaar 6 hulstplanten, ( meer sprieten eigenlijk) in mijn tuin staan als afscheiding.
    Ze groeien wel in de lengte, maar niet echt in de breedte.
    Wat kan ik doen zodat ze de breedte in gaan en het een haag wordt.

    Vriendelijke groet,
    Nicolette

    1. Beste Nicollete,

      Door de hulstplanten in maart te halveren gaan ze meer vertakken zodat de plant voller word en een haag kan vormen. Groeien ze snel weer uit dan kan je in juni weer een deel van de scheuten halveren zodat ze nog meer vertakken. Hoe vaker je knipt hoe voller de haag word.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  7. Hierbij wil ik vragen of het kwaad kan om een zeer uit de kluiten gewassen hulstboom waar jaren geen onderhoud aan gepleegd is nog in de de maand november te gaan snoeien?
    Is er risico dat de boom daardoor dood kan gaan? Of kan dit zolang er geen vorst verwacht wordt?
    Dank voor de reactie.

    1. Beste Louise,

      Het kan geen kwaad om de hulstboom in de winterperiode te snoeien als het niet vriest. Het is beter om in maart te snoeien omdat de boom dan sneller reageert omdat in het voorjaar de groei weer op gang komt.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  8. Ik heb een zeer oude hulstboom, ca. 3 meter hoog, eirond, stamdiameter zo’n 15 cm.
    Deze snoei ik regelmatig.
    Dit doe ik voor het uitlopen van de knoppen in maart, zodat de bloesem zich nog kan ontwikkelen en er in het najaar wat bessen aan zitten.
    Vaak nog een 2e maal midden zomer, om de lange uitlopers in te korten.

    De boom ziet er prachtig uit maar wordt te breed.
    In de struik zitten inderdaad lange kale stengels, met aan de uiteinden nog wat groen.
    Dit jaar ga ik hem in maart drastisch snoeien, dan zit ik tijdelijk tegen een kale boom aan te kijken, maar het zij zo.

    Ik zou adviseren om in het vroege voorjaar, voordat de groene bolletjes aan de takken uitlopen, te snoeien. Als je tenminste bessen wilt in het najaar.

    1. Beste Mari,

      Leuk dat je jouw ervaring met ons deelt. Het is soms een keer nodig om een struik zoals de hulst een keer fors in te snoeien zodat er weer nieuw groen op de stam ontstaat. Bij een hulststruik/boom gaat dat het beste als je al in maart snoeit zodat de plant een heel seizoen heeft om nieuwe scheuten te maken.

      Bij een drastische snoeibeurt komt het vaak voor dat de plant eerst alleen groeischeuten maakt en dus een of 2 seizoenen niet bloeit.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

      1. Ik heb hem nu drastisch gesnoeid.
        Eind maart was het nog erg koud hier, dus werd het begin april.

        Er zat ook ilexvlieg in het blad, die donkere vlekken/blaasjes, daarom al het snoeiafval afgevoerd.
        Daarna koemestkorrels en wat kunstmest aangebracht, daaroverheen een dikke laag compost.

        Omdat het al maanden niet heeft geregend geef ik met de tuinslang water.
        Bovenin de top zie ik al een uitlopertje komen, want hij is bijna helemaal kaal met 2/3 weggesnoeide takken.

        Ook komt er nu en dan een druppel doorzichtige vloeistof uit de takken. Vandaar dat ik wat beregen en hoop dat hij niet uitdroogt.

        Dat was het voor nu.
        Zodra het herstel heeft ingezet, zal ik u mijn ervaringen over de snoei van deze zeer oude boom weer delen.

        1. Beste Geral Overbeek, Gelukkig, de oude Ilex boom loopt nu overal uit.
          Eerst bovenin, maar nu ook aan de zwaar ingekorte zijtakken.

          Je hebt helemaal gelijk dat geduld nodig is.
          Als je hem in maart/april snoeit, na de vorst, kan het eigenlijk niet mis gaan.

          Ik ben zo blij! Want anders was er wel een heel groot gat in de tuin ontstaan.
          Nu kan hij er weer jaren tegen! Toppie!

      2. Beste Geral,
        Ik heb mijn hulstbomen op advies ook flink ingesnoeid. Maar ben nu bang dat het té kort is. Kan dat? Gr Anja

        1. Beste Anja,

          Als de bomen niet zijn verplant dan gaan ze vanzelf weer uitlopen, ook op de stam. Geef de planten in droge periodes 2 keer per week een flinke gieter water.
          Het enige wat je verder nodig hebt is een beetje geduld.
          Volgend seizoen kan de plant weer mooi vol gegroeid zijn.

          Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  9. Beste Geral Overbeek,

    Ik heb de hulst veel te kort af gesneden en vraag mij af hoe lang het duurt voor een centimeter terug groeit?

    Is er een manier om de hulst sneller te laten groeien?

    Met vriendelijke groeten Laura.

    1. Beste Laura,

      Geen paniek, de hulst gaat in de loop van het seizoen wel weer uitlopen. Ook op de kale stammen. Geef wat organische mest bv Ecostyle Tuinmest Universeel en af en toe wat water.
      Het kan soms wel 2 of 3 seizoenen duren voordat de struik weer mooi vol is. Verder heb je alleen maar geduld nodig.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  10. Ik heb afgelopen oktober een Hulst op stam (argentea marginata) gekocht. De bladeren waren tot een enkele weken geleden nog redelijk mooi, hier en daar wat bruine blaadjes, maar nu worden alle bladeren in rap tempo bruin en zien er erg uitgedroogd uit. De plant krijgt uiteraard water. Het staat in de ochtend zon en heeft vanaf een uur of één in de middag geen direct zonlicht meer. Waar kan het aan liggen? En is het nog te redden?

    1. Beste Sharleen,

      Het vallen van het blad kan een aantal oorzaken hebben.
      De plant heeft nog niet genoeg nieuwe wortels gemaakt en gaat door het warmere weer meer vocht verdampen. Hierdoor raakt het evenwicht verstoord en laat de plant ter bescherming een deel van het blad vallen om uitdroging te voorkomen.
      Er kan ook een aantasting zijn van bijvoorbeeld bladluizen, dat is meestal te zien onderaan het blad.
      De plant krijgt te veel water. Is de bodem constant vochtig dan bevat de bodem te weinig zuurstof en dat hebben wortels en het bodemleven ook nodig om goed te groeien. Door een slechte wortelgroei ontstaat dan een onbalans waardoor de plant zijn blad laat vallen.

      Geef hooguit eens per week een gieter water en geef een bodemactivator van ecostyle of Biovin. Dit verbeterd het bodemleven waardoor de plant nieuwe wortels gaat maken en meer weerstand heeft tegen ziektes of droogte.

      Groenblijvende planten zoals hulst en bamboe laten altijd wel wat blad vallen in het voorjaar maar dat is niet erg maar gewoon een soort ruien om afvalstoffen kwijt te raken.

      Verzorg de plant als bovenstaande en wacht het nog even af. Ook al ziet de plant er misschien zielig uit hij kan later wel weer gewoon gaan uitlopen als de groeiomstandigheden goed zijn.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  11. Een vraagje: heb vorig jaar zeven ilex van tol op stam geplant. Op dit ogenblik bloeien ze mooi wit met nieuwe bladvorming daarop. Maar, deze winter en vooral nu in de lente hebben ze allemaal meerdere gele blaadjes binnenin. Deze blaadjes vallen meestal af en wordt de plant kaler langs binnen. Wat kan hier aan verholpen worden ?

    1. Beste Jo,

      Ook groenblijvende planten zoals de hulst laten hun oude blad vallen. Dat is meestal in het voorjaar als het nieuwe blad gaat uitlopen. Het blad aan de binnenzijde wordt geel omdat het minder licht krijgt en daardoor kan de Ilex aan de binnenzijde kaal worden, dat zie je ook vaak bij hagen die je steeds aan de buitenkant in vorm knipt maar van binnen bijna kaal zijn. Niet iets om je zorgen over te maken dat is een natuurlijk proces.

      Wat je kan doen om de plant voller te krijgen is door de hulst zo af en toe flink in te snoeien. Doe dat bij voorkeur in maart, de plant kan er dan even kaal uit zien maar door het snoeien en het licht zal de plant weer volop nieuwe scheuten gaan maken en mooi vol worden.
      Vervolgens snoei je elk jaar in september of oktober de plant in model zodat de hulst er lang mooi bij staat.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  12. Dirk en Grietje Verschaeve

    mijn hulst is overladen met rode bessen en ik vrees dat reeds enkele struiken volledig uitgeput raken en niet meer mooi zijn. De hulst is in het voorjaar aangeplant. Kan ik dit verhelpen , het gaat immer om de groene kleur als haag.

    1. Beste Dirk en Grietje,

      Het is niet erg als er veel bessen aan de hulst zitten. De vogels zijn er blij mee deze winter.
      Geef de haag in het voorjaar en in het najaar biologische mestkorrels dan blijft de plant goed groeien. Knip de haag in maart in model zodat de groei wordt geactiveerd.
      Hulst kan op de kale takken weer uitlopen dus met goede verzorging gaat het goed komen.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  13. Beste Geral, wij heben een heg van hulst met gele . Hij is de laatste jaren wat verwaarloosd.
    Onderhand is hij wel 2meter breed op sommige plekken wel 3 denk ik. Nu zitten wij in discussie kunnen we hem nu eind april nog terugsnoeien tot de stam of moeten we nog wachten tot volgend jaar maart. je ziet er op sommige plekken gewoon doorheen. en is het verstandig om beidde kanten van de heg in 1x te doen of om en om

    1. Beste rik,

      Hulst kan je het beste in maart kort snoeien omdat de reactie op hergroei dan het beste is. ondanks dat kan het soms wel een seizoen duren voordat er weer wat groen (of geel) in komt.
      Je zou nu nog wel aan de zonzijde alvast wat korter kunnen snoeien als normaal maar laat er wel wat groen op staan. Doordat er wat meer licht in de haag komt en het snoeien zal de hulst al wat gaan reageren. Snoei dan volgend voorjaar de haag in zijn geheel kort, laat wel rondom 30 cm van de takken staan.
      Geef na het snoeien biologische mest en af en toe wat extra water.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  14. Onze hulst ziet er prachtig uit. Ik snoei hem een a twee keer in het jaar in een mooie ovale vorm. Maar inmiddels is hij zo breed en hoog dat ik niet meer bij de top kan komen. Mijn man snoeide hem bovenop nog wel eens door een ladder tegen de struik te zetten. Hij leunde dan zelf ook gewoon tegen de struik. Maar mijn man loopt tegen de tachtig en ik vindt het te gevaarlijk worden voor hem. Als ik in maart de takken flink in kort kan ik dan ook de top een stuk inkorten of overleeft hij dat niet?

    1. Beste Hannie,

      Het is prima als je in maart de hulst snoeit en ook gelijk de toppen wat inkort. De hulst kan dan even wat kaal zijn maar zal zeker weer uitgroeien.
      Geef eventueel wat organische mest en wat compost bij de wortels.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  15. Mijn hulstboompje zag er dit voorjaar erg slecht uit. Veel gele bladeren, bladeren met bruine vlekken en ook gekrulde en gekronkelde bladeren. Langs tuincentra gegaan voor advies en allerlei adviezen tegen schimmels en ziektes gekregen. Ik kon daar eigenlijk niet veel mee. Al die spullen zijn slecht voor dieren en planten en er was veel twijfel of de diagnoses wel klopten. Dus heb ik uiteindelijk het boompje een groter potje gegeven met nieuwe startgrond en daarna iedere dag van alle kanten en ook van onderen af met de tuinslang het boompje flink besproeid om beestjes eraf te krijgen en zie daar het boompje knapte geheel weer op.

    1. Beste Greet,

      Heel goed dat je je niet laat verleiden om allerlei chemische middeltjes te gaan gebruiken. Het is beter om de weerstand van de plant te verbeteren dan achteraf allerlei middeltjes te spuiten om de beestjes te doden.
      Geef de plant 1 keer per jaar een laagje verse cocoscompost en 3 keer per jaar wat biologische tuinmest dan krijgt de plant wat meer weerstand.

      Planten in pot hebben weinig wortelruimte en daarom is het verstandig om eens in de 3 jaar de plant te verpotten. Nieuwe cocospotgrond of eventueel een iets grotere pot.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven