Tuincursus Online in de media

Tuincursus Online in de media

Tuincursus online komt regelmatig in de media door middel van een advertentie, artikel of blogbericht om tuinliefhebbers nog meer inspiratie te geven.

  • De tuin ontwerpen en onderhouden is voor jou misschien een flinke uitdaging. Door te schrijven over alle tuingeheimen hoop ik je te kunnen inspireren en op weg helpen naar vele mooie momenten in de tuin.
  • Heb je een leuk blad, website of ander medium waar informatie over het tuinleven tot zijn recht komt laat het ons dan zeker weten.
  • Op Tuinkriebels.nl de leukste tuinwebsite van Nederland kan je een artikel lezen over onze Tuinwijzer online tool, regelmatig schrijven we voor deze website over tuinonderhoud, beplanting of praktische tuincursussen.

klik op de foto om het artikel te bekijken.

tuinwijzer online tool bij tuincursus online

Heb jij de Tuinwijzer Online Tool al gedaan?

——————————————————————————————————————————————————————————————

Een vermelding op de duurzame kaart heel natuurlijk.

Duurzaamheidsdoelen

Kennis over (eetbare) planten en natuurlijke processen delen om mensen te laten beseffen dat we met gif, kunstmest en uitbuiting onze leefomgeving en de aarde verpesten. Door bewuster met afval, voeding en leefgedrag om te gaan kunnen we samen een duurzaam leven creëren zonder de aarde uit te putten en vervuilen.

Natuurvriendelijk tuinieren is daarbij een slimme eerste stap.

Wil je weten wat wij allemaal doen om een duurzame leefomgeving te creëren, bekijk dan onze pagina op De Duurzame Kaart door op bovenstaand logo te klikken.

Nieuw logo van de tuinontwerpers groep.

Kennis delen over planten en tuinontwerpen

Samen met een groep professionele tuinontwerpers wisselen we kennis uit en bezoeken we bijzondere tuinen of interessante leveranciers. Om nog beter herkenbaar te zijn voor de consument is er een nieuw logo ontworpen. De eerste stap naar een nieuwe tuin begint met een goed doordacht tuinontwerp.

tuincursus-online is aangesloten bij de tuinontwerpersgroep

Wil je weten wat wij allemaal doen om een duurzame leefomgeving te creëren, bekijk dan de pagina van De Tuinontwerpersgroep door op bovenstaand logo te klikken.

Zadenbibliotheek Het groene Hart nieuw in Woerden

 

Een zadenbibliotheek maakt het verschil

In het verlengde van de gezamenlijke Vamilie-moestuin die ik gestart was in augustus van 2022 kwam ik op het idee om ook het beheer van zaden lokaal en in eigen beheer op te gaan zetten. Omdat het niet nodig was om het wiel opnieuw uit te vinden heb ik mij aangemeld bij Zadenbibliotheek Nederland.

 

Mijn eerste uitdaging was het vinden van een goede plek waar we bezoekers voor de zadenbibliotheek kunnen ontvangen, waar we de zaden kunnen sorteren en waar we de zaden droog kunnen bewaren.

De vraag die ik stelde bij de plaatselijke duurzaamheidswinkel werd met veel enthousiasme positief beantwoord en bleek prima aan te sluiten bij de
andere thema’s die zij in de winkel ondersteunen.

 

 

De eerste zaden gesorteerd 11 januari 2023
De eerste zaden in de Zadenbibliotheek Het groene Hart hebben we vandaag met de hulp van de vrijwilligers de eerste partij zaden geselecteerd en in zakjes gedaan.

* Het is de bedoeling dat je één zakje zaad per soort kiest en na het seizoen de betreffende zaden weer inlevert.

* De zaden zijn gratis maar we vragen wel je medewerking zodat we samen de zaden lokaal kunnen rouleren en ruilen.

* We hebben nu beschikbaar de volgende soorten:

– groene pompoen

– zoete puntpaprika

– gewone venkel

– wilde peen

– grote afrikaan

– Afrikaanse lelie (agapanthus blauw)

Binnenkort komen nog meer soorten groenten, bloemen en kruiden beschikbaar.

Wil je gratis lid worden van dit waardevolle netwerk ga dan naar:
zadenbibliotheek-nederland

 

Heb je zelf biologisch gekweekte zaden over lever ze dan bij ons in op woensdag, vrijdag of zaterdag bij de:
– Duurzaamheidswinkel Voorstraat 75 in Woerden.

– Openingstijden: 10.00 tot 15.00 uur

 

Let daarbij op dat het om biologische zaden gaat, gekweekt zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest gekweekt.
Vermeld tevens waar en wanneer de zaden geoogst zijn en wat de naam is van de plant.

 

Openingstijden: 10.00 tot 15.00 uur

Binnenkort gaan we officieel openen dus hou de berichten in de gaten.

 

 

 

Opening nieuwe Zadenbibliotheek in het groene hart
“Zadenbibliotheek Het groene Hart” opent vrijdag 10 februari 2023 feestelijk haar deuren in Woerden.

Het is de eerste locatie van de zadenbibliotheek in de regio. Met deze stap werkt Tuinspecialist Geral Overbeek samen met de Duurzaamheidswinkel
in het centrum van Woerden. Deze zadenbibliotheek is een van de 67 vestigingen van Zadenbibliotheek Nederland. 

De officiële opening wordt verricht door Wethouder Jelmer Vierstra van onder andere duurzaamheid en klimaat in de gemeente Woerden.
De bezoekers kunnen na de opening direct zaden meenemen voor het nieuwe groeiseizoen.

Wat is een zadenbibliotheek?
Een zadenbibliotheek is een plek waar je zaden kan ruilen of lenen. Het gaat om zaden van groenten, kruiden en bloemen die gekweekt zijn op biologische basis dus zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest.

– Neem je zaden mee uit de zadenbibliotheek dan is dat geheel gratis.
– Het is de bedoeling dat je van de gebruikte zaden een aantal planten zaad laat schieten en dat je deze aan het einde van het seizoen weer inlevert.
– Het werkt op basis van 100% vertrouwen. 

Waarom wij een nieuwe zadenbibliotheek openen
Geral Overbeek is een tuinontwerper van natuurvriendelijke tuinen. Als rasechte Woerdenaar ontdekte hij dat er nog geen zadenbibliotheek in de regio was. Zaden zijn van niemand en van iedereen.

Zaden zijn tevens een product van de natuur en zouden niet door multinationals toegeëigend mogen worden. Een ontwikkeling die helaas wel gaande is.
Om deze zaden lokaal beschikbaar te houden voor alle tuinliefhebbers is het idee van een zadenbibliotheek ontstaan. Het voordeel van een lokale uitwisseling is dat de gebruikte zaden aangepast zijn aan de lokale omstandigheden.

De zadenbibliotheek wordt gerund door een team van vrijwilligers die zich willen inzetten om onze leefomgeving te vergroenen.
Geral is als initiatiefnemer gedreven om iets terug te doen voor de natuur en kan tevens zijn kennis inzetten om zaden te oogsten, schonen en sorteren. Om ze vervolgens via de Duurzaamheidswinkel aan te bieden.
De visie van deze winkel sluit perfect aan bij de zadenbibliotheek. De winkel geeft informatie over duurzaamheid, hergebruik van materialen, energie, regenwaterbeheer, biodiversiteit en vergroening van de stad.

Wat kan jij doen om ons te helpen
Omdat we net gestart zijn hebben we zaden van groenten en kruiden nodig om een mooi assortiment op te bouwen. Heb je zaden over van vorig seizoen lever ze dan in bij de zadenbibliotheek met de naam, herkomst en oogstdatum.

Wij zijn een burgerinitiatief wat geheel draait op vrijwillige basis en zonder enige vorm van inkomsten omdat wij de zaden gratis beschikbaar willen stellen. Om deze organisatie draaiende te houden zijn er wel wat kosten daarom zou je ons kunnen helpen door een financiële gift via een speciale qr-code. Hiermee kunnen we de beperkte kosten voldoen voor zaadzakjes, stickers en andere kosten.

   Doneer hier zodat wij de zaden lokaal kunnen delen, bij voorbaat hartelijk dank.

 

 

 Met groene groet, Geral Overbeek  

Overbeek-gardendesign  06-54614382

 

 

Actie de Watervriendelijke Tuin 8 april en 17 juni

Wat is een watervriendelijke tuin  – hoe krijg je een watervriendelijke tuin – wat is het voordeel

Gemeente Woerden wil met deze actie het belang van een watervriendelijke tuin onder de aandacht brengen. Bij tuincentrum De Bosrand in Woerden geven Tuinontwerper Geral Overbeek en Imker Chris van Iersel tuinadvies over het duurzaam inrichten van de tuin.

Probleem is dat het water in de stedelijke omgeving niet meer in de grond kan komen. Er zijn steeds meer huizen, kantoren, straten en pleinen en al het regenwater wat daarop valt komt in het riool terecht. Bij een flinke hoosbui is de kans op overstroming veel groter dan in een groene omgeving.

Maar waar gaat het dan mis? Bij een hoosbui of langdurige regen stroomt er te veel regenwater in het riool en dan lopen de riolen over waardoor tuinen en soms hele straten blank komen te staan.

Heb jij weleens de tuin onder water gehad of nog erger water in het huis?

Gelukkig zijn er een aantal oplossingen:

  • Meer beplanting in de tuin (minimaal 40% van het oppervlak) zodat het water in de aarde kan weg zakken.
  • Een regenton, regenwaterschutting of ander reservoir om het regenwater op te vangen
  • Een groen dak wat 60% van het regenwater vast houd
  • Infiltratie voorziening in de grond, grindstroken of waterdoorlatende bestrating
  • Tegels eruit en planten erin
  • Regenwatervijvers of wadi waar het water tijdelijk kan blijven staan
  • Ter compensatie voor kleine tuinen kan je denken aan groene gevels, groene hagen in plaats van schuttingen of een kleine boom

Kost een groene tuin meer of minder in aanleg? en een groene tuin vraagt zelfs minder aan onderhoud dan een tuin vol tegels.

Kies jij dus voor een groene tuin die goed is voor het regenwater, de biodiversiteit en voor jezelf. Wil je de tuin aanleggen of aanpassen vraag dan eerst een goed advies bij een van de tuinspecialisten of spreek mij even aan tussen de presentaties door dan kan ik advies of een stappenplan geven.

Zijn er nog tuinvragen?    Mijn Tuinvraag is

Veel plezier in je watervriendelijke tuin.

Tuincursus-Online doet het duurzaam

duurzaam woerden logo

Samen met het burgerinitiatief “Duurzaam Woerden” gaan we het groene hart nog groener maken.

Duurzaamheid geldt niet alleen voor woning en gebouw maar zeker ook voor de tuin. Denk daarbij aan isolatie door het gebruik van groene daken en gevels, afkoppelen van regenwater om overstroming van het riool te voorkomen of het verbeteren van de biodiversiteit. We werken ook samen met lokale organisatie’s en de gemeente Woerden om tegeltuinen om te vormen tot groene tuinen, bekijk meer info op de volgende pagina: Duurzaam Woerden in het groen

Tuincursus-Online werkt aan duurzame projecten samen met Duurzaam Woerden

Ook bij de inrichting of het onderhoud van de tuin komt duurzaamheid in beeld.  Welke tuinmaterialen gaan lang mee of zijn minder milieuonvriendelijk en hoe kan je de tuin goed onderhouden zonder het gebruik van kunstmest of schadelijk gif. Laat je vooraf goed voorlichten en maak bewust de keuze voor duurzaamheid bij de inrichting maar ook het onderhoud van de tuin.

Geral werkt al jaren met biologische producten en recycled zoveel mogelijk tuinmaterialen zoals betontegels of kleiklinkers. Op deze manier wordt het milieu zo min mogelijk belast en kan de natuur in de tuin zich optimaal ontwikkelen. Hij is er ook van overtuigt dat de tuin zich beter ontwikkelt als de natuurlijke processen worden gestimuleerd in plaats van vergiftigd.

Het toepassen en promoten van meer eetbaar groen in tuin en landschap is ook een stap in de goede richting. De eetbare stad brengt duurzaamheid en gezonde voeding bij de mensen en vormt een toegankelijke manier van educatie.

Wil je de tuin een optimale duurzaamheid geven dan denkt Tuinontwerper Geral Overbeek graag mee om een duurzame buitenruimte vorm te geven.

duurzaam woerden werkt samen met tuincursus online

Radio interview over de duurzame en eetbare tuin

Radio interview met RPL FM Woerden over de eetbare tuin

Nu te beluisteren als podcast via Soundcloud.

De duurzame en eetbare tuin was het onderwerp van het radiointerview met Anja de Vries en Tuinspecialist Geral Overbeek.

Geral is geïnterviewd in de natuurtuin van Buitenplaats De Blauwe Meije waar binnenkort een voedselbos wordt aangelegd.

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven