actaea simplex bloem tuincursus online

Plant van de maand Oktober

De zilverkaars is een sierlijke najaarsbloeier

Actaea simplex (Cimicifuga is de oude naam ) de Nederlandse naam is zilverkaars wat een heel toepasselijke naam is voor de lange borstelachtige witte bloemen. Actaea simplex is de laat bloeiende vaste plantensoort die pas in september en oktober bloeit. Actaea ramosa bloeit soms al begin juli.

Een mooie vorm is de Actaea ramosa “Brunette” die al fraai is op het moment dat het eerste blad zich ontvouwt in het voorjaar. Door zijn donker roodbruine tint valt de plant direct op, in de nazomer gaan de bloeistengels zich ontwikkelen die eerst bezet zijn met kleine ronde bolletjes. Als de plant in volle bloei staat bereikt deze 1.5 tot wel 2 m afhankelijk van de soort en grondsoort. De stengels zijn stevig en zeker tussen andere planten in blijven ze ook zonder steun mooi rechtop staan.

actaea simplex tuincursus online

De zilverkaars combineren

De plant staat het liefst op een plek in de halfschaduw op een voedzame doorlatende grond, de roodbladige soorten blijven mooier op een wat zonnigere plek maar dan mag de grond niet uitdrogen. Jaarlijks wat compost geven is zeker aan te bevelen.

Combineren kan men deze plant goed met Aster divaricatus die net wat eerder bloeit met bossen witte sterretjes of Astantia major die al in de zomer mooi afsteekt tegen het donkere blad. Ook combinatie’s met vroeg bloeiende bolgewassen zoals Narcis tete á tete of Chionodoxa lucilaea zijn ieder jaar weer prachtig bij het donkerrode blad.

Met groene groet, Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven