lavendel snoeien tuincursus online

Wanneer moet ik lavendel snoeien?

Kan je een Lavendel het beste snoeien na de bloei

Regelmatig krijgen we tuinvragen binnen over het snoeien van de lavendelstruiken. Daarom heb ik hier aan de hand van een tuinvraag een blogartikel geschreven met alles wat je moet weten om de lavendel op de juiste wijze te snoeien. 

Tuinvraag door Mvr van Dijk uit Montfoort: 

Kan ik mijn Lavendel direct na de bloei het beste snoeien of is een andere periode beter?

 

Antwoord  over het snoeien van Lavendel  

Na de bloei (augustus-september) kan Lavendel angustifolia net als in het voorjaar kort gesnoeid worden, de Lavendel maakt dan voor de winter jonge scheuten en zal in het volgend seizoen eerder bloeien. Echt kort snoeien kan het beste half Maart gebeuren als de strenge nachtvorsten niet meer voorkomen. Het beste is om niet veel later te snoeien omdat de plant zich het beste ontwikkeld in het vroege voorjaar. Wel kan de Lavendel iets later bloeien dan normaal, maar u heeft dan wel een mooie volle plant( foto onder ).

Het is wel belangrijk om de Lavendel ieder voorjaar kort te snoeien (ca. 15 cm boven de grond) zodat er vanuit het hart steeds weer jonge scheuten groeien. Wordt de plant niet kort geknipt dan zal de Lavendel snel verhouten en uit elkaar vallen. Een verouderde plant ( zie foto boven )terugknippen kan alleen tot het jonge groen, op het oude hout zal een Lavendel slecht of niet opnieuw uitgroeien.

Een uitzondering op deze snoeiregel is Lavendula stoechas, ook wel kuiflavendel genoemd, die eerder bloeit dan de angustifolia types.

Deze soort kan het beste direct na de bloei worden gesnoeid zodat de plant voor de winter alweer volledig is uitgegroeid.

Wil je meer weten over het snoeien van Lavendel en andere tuinplanten kijk dan eens op: De onderhouds-arme tuin

 

Met groene groet, Geral Overbeek.

8 gedachten over “Wanneer moet ik lavendel snoeien?”

  1. Beste Jan,

   Eind april is voor de Lavendel vrij laat als je de voorjaarssnoei wilt doen en te vroeg voor de zomersnoei omdat de lavendel juli tot augustus bloeit. Of je moet een andere koning bedoelen dan de Nederlandse.

   Met groene groet, Geral Overbeek.

 1. Mijn lavendel angustifolia is al flink uitgelopen met nieuw fris blad. Moet ik hem nou nog gaan terugsnoeien of blijf ik er beter af? Het is een grote robuuste struik, met helaas verhoute takken aan de onderkant. Ik heb een paar van die verhoute takken zonder groene uitlopers weg geknipt en wacht nu af of daar toch nog bloei in komt. Ik weet dat we in het voorjaar moeten snoeien, maar ik vind het zo zonde om die nieuwe frisse scheuten eraf te knippen. Graag jullie advies!

  1. Goedemorgen,

   Ook al is de lavendelplant al aan het uitlopen is ieder jaar snoeien nodig om verdere verhouting te voorkomen.
   Snoei zover terug tot waar je nieuwe groeipunten ziet, op het verhoute deel zal de lavendel niet zo makkelijk nieuwe scheuten maken.
   De plant heeft nog genoeg tijd om nieuwe scheuten en bloemknoppen te maken om in juli weer te bloeien.

   Met groene groet, Geral Overbeek.

 2. beste Gerald,
  ik heb al enkele keren bij tuinvragen een vraag ingestuurd over mijn laurierprunus haag, deze krijgt sinds verleden zomer kale stukken bruin blad en dat is erg jammer want normaal staat hij me altijd toe te glimmen, mest heb ik al in het najaar gegeven, maar heb jij nog een idee wat er aan de hand kan zijn?

  hartelijke groet,
  Els

  1. Beste Els,

   Dat kan meerdere oorzaken hebben. Te nat, te droog, storende laag in de ondergrond of aantasting door een plaagdiertje.
   Er zou eerst ter plaatse een onderzoek gedaan moeten worden om vast te stellen wat het probleem is en wat er aan te doen is.
   Alleen bemesting kan niet alle problemen oplossen.

   Met groene groet, Geral Overbeek.

   1. Beste,
    Ik heb de lavendel na de bloei gesnoeid en heb nu voor de 2de keer bloem in de lavendel (november). Moet ik hem nog voor de winter terug snoeien? Of blijf ik er af tot de voorjaarssnoei. Het zijn nu stevige groene planten.

    1. Beste Paula,

     Sterk terugsnoeien hoeft nu niet meer. Wel kan je na de bloei eventueel de oude bloemen en de langste scheuten eraf knippen, dan ziet de plant er weer verzorgt uit in de winter.
     Als de lavendel na de bloei kort is gesnoeid dan kan je de snoeironde in het voorjaar overslaan en zal de plant iets eerder in bloei komen.

     Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven