vorstbescherming planten tuincursus online

Moet ik mijn planten beschermen tegen vorst?

Tuinvraag van Mevrouw Smit uit Vlaardingen over het beschermen van planten tegen vorst? 

Hoe kan ik mijn planten beschemen tegen strenge vorst? Mijn kerstroos (Helleborus) hangt nu helemaal slap, gaat de plant nu dood?

Antwoord op de tuinvraag door tuinexpert Geral Overbeek:

De Helleborus gaat niet dood, net zoals veel andere planten zijn de planten in de tuin bestand tegen winterse omstandigheden. Een Helleborus maakt ter bescherming in zijn vaten een soort anti vries aan waardoor de plant slap gaat hangen, maar als de vorst weer verdwenen is komt de plant weer omhoog en groeit weer gewoon verder.

Andere planten ( b.v. Rhododendron en bamboe) krullen hun blad om ter bescherming.
Winterbloeiende planten zoals de toverhazelaar en sierkers stoppen met vorst even met bloeien maar na de vorstperiode gaat de bloei weer verder.

Planten uit warme streken (zoals het middelandse zee gebied) kunnen vaak minder vorst verdragen en kunnen beter wel beschermd worden tegen de wind en de zon. Denk bijvoorbeeld aan een palm of een olijf, deze planten blijven in de winter groen en kunnen verdrogen omdat het blad vocht verdampt door de wind of de zon wat de wortels niet op kunnen nemen omdat de grond bevroren is.

Kleine planten kunnen bedekt worden met een laag droog blad of coniferen-groen en hogere planten kunnen worden beschermd met een rietmat of isolatie-plastic. Er is ook speciaal vorstvlies te gebruiken of een speciale hoes van hetzelfde materiaal die gemakkelijk over de plant kan worden aangebracht. Als de temperatuur overdag boven het vriespunt komt is het aan te bevelen om de vorstbescherming weg te halen of open te maken zodat er geen condens kan ontstaan.

Mocht de plant toch bevroren zijn dan kunt u het beste begin Maart het meeste loof afknippen en wachten tot de plant weer vanuit het oude hout opnieuw gaat uitlopen. Het is altijd beter om de afgestorven plantenresten te laten staan in de winter. Oude bloemvormen bevatten vaak nog zaad wat vogels er in de winter uit komen pikken. De oude plantenresten beschermen de planten tegen de vorst samen met het afgevallen blad. Net zoals dat in de natuur ook gebeurd.

 

Met groene groet, Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven