roodborstje in de wintertuin

vogels in de wintertuin

Waar kan je op letten om vogels te helpen in de winter

Door regelmatig te voeren krijg je meer vogels in de wintertuin. In de winter is er voor vogels minder eten te vinden zeker als de tuin ook nog voor de winter helemaal aangeharkt en kort geknipt wordt. Een plekje om te drinken hebben ze ook nodig. Doe je mee met de Nationale Tuinvogeltelling waarover meer in dit blogbericht.

klimopbloem met sneeuw in de tuin tuincursus online


Welke vogels kan je in de wintertuin zien

In de winterperiode zijn vogels actiever omdat ze meer moeite moeten doen om voedsel te zoeken. Ze zijn vaak ook in groepen te zien zoals mussen en staartmezen waardoor ze minder kwetsbaar zijn. Het roodborstje is het gehele jaar in de tuin te zien maar wist je dat er in de winter andere roodborstjes in je tuin rond fladderen? Het zit zo, de roodborstjes uit Scandinavië overwinteren in Nederland en België. De roodborstjes die hier in de zomer verblijven en broeden schuiven op naar Zuid Europa. Ze lijken precies het zelfde alleen zijn de noordelingen vaak wat brutaler en huppelen ze dapper achter je aan door de tuin als je bezig bent in de tuin. Als het niet vriest bestaat het menu uit spinnetjes, wormen en andere beestjes die ze tussen het blad bij elkaar scharrelen.

Als het buiten kouder wordt zitten wij juist meer binnen. Door voer op een zichtbare plek op te hangen kunnen vanuit het huis de vogels bezig zien zonder dat ze gestoord worden. Zelf zie ik de volgende soorten in mijn tuin: merel, koolmees, pimpelmees, roodborst, winterkoning, heggenmus, grote bonte specht, boomklever, houtduif, Turkse tortelduif, gewone mus en de staartmees. Dit zijn de meest gangbare soorten die in een omgeving met voldoende struiken en bomen meestal wel te zien zijn.

Er zijn ook soorten die specifiek voedsel nodig hebben. Zo zijn putters altijd op zoek naar zaden zoals in de rozenbottels. Koperwieken of kramsvogels komen alleen als het in het noorden erg koud is en stropen dan alle struiken met bessen af zoals de vuurdoorn.

wintervoer met staartmezen in de tuin


Wat kan je vogels in de wintertuin voeren

Een mengsel van zaden, pinda’s en zonnepitten gaat er bij de meeste vogels wel in. Vetbollen worden ook veel gebruikt maar gebruik dan bij voorkeur vetbollen met een natuurlijk vet zoals natuurzuiver ossewit. Een appel is voor verschillende vogels zoals de merel een welkome afwisseling. Het is beter om elke dag nieuw voer te geven in plaats van zoveel dat de vogels het niet op kunnen. Blijft er veel voer liggen dan heb je kans dat er in de nacht ratten van het voer komen snoepen.

Zelf zie ik in de winter vaak de veldmuis die de zaadjes die op de grond vallen op peuzelt.

Er is ook speciale pindaboter voor vogels te koop maar let op dat het wel de zoutarme vogel pindakaas is en niet gewone pindakaas die niet gezond is voor de vogels. Vogelbescherming Nederland heeft ook de geschikte soort pindaboter.

Plaats ook een ondiepe waterschaal zodat de vogels wat te drinken hebben. In onze vijver laat ik ook in de winter de pomp over een steen borrelen zodat de vogels daar kunnen drinken. Stromend water vriest ook minder snel dicht.

tuinkraan afsluiten in de winter tuincursus online


De Nationale Tuinvogeltelling op 27 en 28 januari 2018

Ieder jaar organiseert de Vogelbescherming de Nationale Tuinvogeltelling, het is niet alleen nuttig maar ook heel leuk om mee te doen.

Je kunt meedoen als je een tuin hebt maar ook met een groen balkon of dakterras heeft het nut om deel te nemen. Met de informatie op de website leer je ook nog beter de vogelsoorten herkennen.

De vogelbescherming wil graag inzicht hebben hoe de vogels er voor staan. Door landelijk te tellen in tuinen krijgen ze een beter beeld hoe de vogelsoorten ervoor staan, doe je ook mee?

Het is een kleine moeite en heel leuk om te doen. Meer informatie kan je bekijken op de website van de Vogelbescherming.

Als je meer vogels in de tuin wilt hebben dan dient te tuin wel ingericht te worden met een variatie aan planten en bomen. Een levende tuin is ideaal voor vogels omdat ze daar beschutting, voedsel en nestgelegenheid kunnen vinden. In een tuin vol stenen is voor vogels en mensen niets te beleven.

Is je tuin een prettige plek voor vogels dan helpen ze graag mee met lastige klusjes in de tuin. Zo vangen nestelende koolmezen wel 1000 rupsen om aan hun jongen te voeren en houden merels het aantal wormen op peil. Andere vogels eten weer bladluizen, muggen of spinnen zodat je niet met gif hoeft te spuiten.

Wil je weten welke soorten in jouw tuin rondscharrelen kijk dan eens op de pagina: Tuinvogels dan kan je ze makkelijker herkennen.

Tuintip:

Sluit voordat het gaat vriezen de buitenkraan af om bevriezing van de waterleiding te voorkomen en bescherm kwetsbare planten met een speciaal vorstbeschermingsvlies.

Geniet van de wintertuin en groene groet, Geral Overbeek.

Ps: Heb je nog tuinvragen of een aanvulling laat het ons gerust weten

3 gedachten over “vogels in de wintertuin”

 1. Iemand vertelde mij dat ze een grote groep heggemusjes elke dag in de tuin had. Maar ik heb de ervaring dat het heggemusje hoogstens met twee tegelijk in de tuin is.
  Welk ander vogeltje kan ze bedoelen? Ik neem aan dat ze de huismus herkennen zou. Die is altijd wel in een groep te zien.

  1. Beste Erna,

   De huismus wordt nog wel eens heggenmus genoemd omdat ze graag in heggen zitten te kwetteren.
   De huismus is meer gevlekt en trekt meestal rond in groepen 3 tot soms wel 10 mussen bij elkaar. De heggenmus leeft meer solitair of in koppeltjes van 2. Is ook wat meer egaal van kleur (grijs met bruine vlekjes) en scharrelt meer in het struikgewas en op de grond terwijl de huismus liever wat hoger in een heg, struik of boom zit. op de online vogelgids van de vogelbescherming (https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/?&pag=7 ) kan je het verschil goed zien.

   Met groene groet, Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

CONNECT OOK VIA FACEBOOK

TUINCURSUS CONTACTLINKS

Winkelwagen
Scroll naar boven