brandnetel koesteren of verwensen tuincursus online

Brandnetel koesteren of verwensen

De brandnetel een plaag of wonderplant

De brandnetel koesteren of verwensen, het is maar hoe je er naar kijkt. De brandnetel is een wilde plant die behoorlijk kan prikken door de vele brandharen maar als je wat meer over deze plant weet ga je deze misschien wel koesteren. Lees snel verder om het te ontdekken.


Naar aanleiding van de volgende tuinvraag hierbij wat tips over de brandnetel

Wat is een goed moment om brandnetels aan te pakken? Ik heb naast een grote schuur een stukje van 1 meter breed en 13 meter lang hier staan veel brandnetels, die nu dorre bruine stelen vormen. Heeft het zin om dit nu (in de winter) helemaal te verwijderen? Of kan ik beter wachten en dan direct over de dorre takken heen spuiten?

Antwoord op de Tuinvraag over brandnetels

Als je de brandnetels kwijt wil dan zou je dat nu kunnen doen. Graaf met een engelse riek zoveel mogelijk van de gele wortels uit de grond, ze gaan niet zo heel diep maar kunnen zich over een flink oppervlak verspreiden. Begin bij de stengel en woel daar vandaan alle dunne wortels omhoog.

Brandnetels zijn ook dankbare planten die op vele manieren eetbaar zijn. Voor thee, soep of zelfs hutspot van brandnetel is heel gezond. Veel vlinders zijn afhankelijk van de brandnetel en leggen voor de winter hun eitjes op de brandnetelstengels. Dit noemen we waardplanten die net zo belangrijk zijn als voedselplanten omdat elk insect of vlinder een specifieke voorkeur heeft. Als de planten weer gaan uitlopen eten de rupsen van het blad tot ze weer verpoppen tot vlinders.

Spuiten met gif raad ik zeker af omdat dit veel schadelijke effecten voor mens, dier en milieu heeft. Round up wat hiervoor vaak gebruikt werd is ook uit de handel gehaald omdat het zelfs al in ons drinkwater terecht is gekomen. Dat lijkt me niet gezond.

Wist je dat als je de brandnetel met rust laat dat deze dan vanzelf verdwijnt? Het kan wel even duren maar de brandnetel vergiftigd uiteindelijk zichzelf. Je moet de plant totaal met rust laten want zo gauw je er wat uittrekt of afknipt wordt dit natuurlijke proces weer verstoord.

Meer tips over onkruidbestrijding kan je lezen in het volgende artikel: Baas in eigen tuin of volg eens een masterclass over Tuinonderhoud

Vindt je deze tuintips waardevol laat het ons dan weten door een reactie hieronder te plaatsen.

Heb je nog meer tuinvragen dan horen we dat ook graag.

 

Met Groene Groet, Geral Overbeek.

5 gedachten over “Brandnetel koesteren of verwensen”

 1. Hallo Geral,
  Leuk dat je dit over brandnetels hebt verteld.
  Hoeveel tijd zal het kosten eer brandnetels zichzelf ‘onmogelijk’ maken?
  En hangt het er dan nog van af of er bemesting optreedt bv door vallend blad of via de lucht vanuit omringende boeren bedrijven?

  1. Beste Ariadne,

   Dat hangt van een aantal factoren af zoals grondsoort, bodemleven en mineralen in de bodem. Als je de brandnetel niet verstoord gaat het proces van afsterving het snelst. Reken op minimaal 2 tot 3 seizoenen.

   Met groene groet, Geral Overbeek.

 2. Hallo Geral,
  Wat kan ik het beste doen om mijn bos brandnetels juist niet te laten afsterven? Ik heb ze nu al een aantal jaren staan. In de winter gooi ik er altijd een bos bladeren overheen.
  Mvg Alex

  1. Beste Alex,

   Brandnetels sterven in de winter altijd af en komen in het voorjaar weer op. Of bedoel je dat niet?
   Als je brandnetels eenmaal hebt gaan ze niet zo snel weg, dit komt ook door de hoge hoeveelheid stikstof in de lucht waar brandnetels juist goed op groeien.
   Worden ze wat minder woel dan een beetje tussen de wortels met een schop of riek dat activeert de groei omdat er weer zuurstof bij de wortels komt.
   Een laag blad is altijd goed voor de voedingsstoffen.

   Met groene groet, Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven