stront aan de knikker tuincursus online

Stront aan de Knikker

Alles wat je moet weten over bemesting

Het is niet zo erg als het lijkt maar ik wil toch wat onder de aandacht brengen waar vaak veel te luchtig (welke lucht?) over wordt gedaan. De bodem en de bemesting van je tuin is als de fundering van een huis zonder gezonde bodem geen mooie en gezonde planten, dat wil jij toch ook?

stront aan de knikker tuincursus online
Organische bemesting werpt zijn vruchten af

In het onderstaande handgeschreven rapport heb ik voor jou opgeschreven hoe je met de juiste stappen een gezonde basis legt voor een bloeiende tuin. Heb je na het lezen van het rapport toch nog vragen dan hoor ik het graag en help ik je om je tuin nog gezonder te maken.

Stuur dit bericht ook gerust door aan je tuinvrienden zodat zij ook de juiste bemestingstips kunnen toepassen.

Stront aan de knikker!

“Waarom zou ik iedere keer mijn tuin moeten bemesten”

“Wat voor soort mest kan ik het beste gebruiken”

“Kunstmest is toch veel beter want je ziet gelijk resultaat”

Dit zijn wat vragen uit de praktijk die tuinbezitters bezig houden en die heel begrijpelijk zijn. Om duidelijkheid te scheppen of misverstanden weg te nemen heb ik dit rapport geschreven zodat je na het lezen hiervan weet hoe je met de juiste soort bemesting een gezonde plantengroei krijgt en nog meer van je tuin kan genieten.

Waarom zou je bemesten

Op het moment dat je gaat snoeien, bladruimen of grasmaaien en je ruimt het materiaal wat vrijkomt af naar de recycling of je vuilcontainer. Dan verarm je de natuurlijke kringloop en dus ook de bodem.

Hoe zit dat nu: een plant neemt uit de grond water en voedingsstoffen op met zijn wortels om takken, blad en bloem te vormen. In de natuur komt al dit materiaal weer terug in de kringloop als het blad afvalt of de plant sterft. Zo gaat dat eindeloos door maar de kringloop blijf t in stand.

Ook al denk je mijn tuin is toch geen natuur, toch gaat ook dit systeem op in je eigen tuin en verarmt het zelfs nog sneller door de delen die verhard zijn waar het blad dus niet kan verteren.

Nadat het plantenmateriaal verteerd is in de grond dan komen de voedingsstoffen weer vrij voor de plant. Dit is een heel complex systeem maar daar kom ik later nog op terug.

Om de voeding in de bodem op peil te houden is minimaal 2 x per jaar bemesten noodzakelijk, zeker dus wanneer je plantmateriaal opruimt.

Heb je een natuurlijke tuin en laat je alles op de natuurlijke manier verteren of breng je het materiaal al of niet gecomposteerd weer terug dan is er in principe geen bemesting nodig.

Welke mest is het beste

Organische meststoffen zijn veruit het beste, maar waarom organisch.

Organische mest van Ecostyle gebruik ik al tientallen jaren omdat het puur organisch is en veel meststoffen zijn ook nog eens verrijkt met micro-organisme die het bodemleven stimuleren.

Veel andere meststoffen lijken organisch maar er zijn soms toch nog kunstmeststoffen aan toegevoegd voor het snelle resultaat. Of het gaat om het gazon, plantenborders of hagen voor iedere
toepassing is er een specifieke meststof  van Ecostyle puur op organische basis.

Note: ik wil nog wel opmerken dat ik er geen belang bij heb om Ecostyle te promoten maar dat de producten niet te vergelijken zijn met andere (kunst)meststoffen, een uniek product dus.

In de bodem worden de organische meststoffen vastgehouden door  de organische stof en het bodemleven (schimmels,bacteriën en kleine bodemdiertjes). Vervolgens wordt het omgezet in hapklare brokken die de plantenwortel kan opnemen.

Dit bodemleven is dus zeer actief en zorgt voor een gelijkmatige omzetting in voedingsstoffen en houdt ook de wortels gezond.

Het resultaat is een gelijkmatige opname van voedingsstoffen, bevordering /samenwerking met het bodemleven en natuurlijk het belangrijkste een gezonde groei en bloei van de planten.

Wormenmest kan je zelf maken en bevat zeer veel  bodemleven, weten hoe klik hier?

Om een aantal meststoffen van Ecostyle te noemen hierbij de belangrijkste

  • “Siertuin-AZ” voor borders en heestervakken verrijkt met speciale   schimmels.
  • “Gazon-AZ” voor aanleg en onderhoud van gazons ook verrijkt met de Mycorrhizae-schimmel die het worteloppervlak aanzienlijk vergroot.
  • “AZ-kalk” een snel opneembare natuurlijke kalk die verrijkt is met Azotobacter-bacteriën.
  • Cocopeat compost wat de bodem luchtig houdt, water en voeding vasthoud en zo de wortelgroei aanzienlijk bevorderd.
  • Verder zijn er nog vele specifieke meststoffen voor bv hagen, rhododendron,sedum of voor bladgroenproblemen.

In de webshop Gardenspecials4u (klik hier)  hebben we diverse producten van Ecostyle voor je klaar staan en voor specifieke vragen wil ik je graag helpen of je kan eens kijken op de website www.ecostyle.nl

Kunstmest is niet beter dan organische mest

Het gebruik van kunstmest wordt steeds minder, zelfs professionele kwekers beginnen steeds meer in te zien dat een gezonde plant op de lange duur beter is.

Doordat de chemische industrie de meststoffen zeer zuiver kon maken was het met kunstmest mogelijk om alleen stikstof te geven voor een snelle groei of kali voor de vruchtvorming.

Door onderzoek en praktijk proeven wordt steeds meer aangetoond hoe complex en ingenieus het bodemleven werkt, maar ook hoe we dit systeem kunnen beïnvloeden en gebruiken.

Doordat kunstmest een enkelvoudige meststof is die niet in de natuur voorkomt (vaak ook speciaal bewerkt) brengen ze schade toe aan het bodemleven net zoals het effect wanneer je zout op een slak strooit.

Het bodemleven is juist zo belangrijk voor een gezonde plantengroei en ook nog eens minder milieuschade. Kunstmest geeft dan wel een snel zichtbaar resultaat maar zal ook snel uitspoelen als het regent omdat het niet wordt gebonden door het bodemleven als gevolg dat het in het grondwater en het milieu terecht komt, de plant heeft er dan ook geen profijt meer van.

Organische mest is dus veel beter voor de plant, het bodemleven, het milieu en het resultaat. Daar gaan we voor toch?

Ik krijg wel eens de vraag: “is gedroogde koemest ook een goede organische mest”?

Nee, dat is in principe wel organisch maar te eenzijdig. Meststoffen van Ecostyle zijn opgebouwd uit diverse grondstoffen om zo een optimaal resultaat te krijgen met organische bestanddelen.

Meten is weten

Ondanks dat organische meststoffen goed werken is niet alles op te lossen door alleen maar te bemesten. Er zijn in de bodem 5 factoren die essentieël zijn voor een gezonde bodem.

1 de structuur en de ontwatering.
2 de zuurgraad(ph).
3 het organische stofgehalte.
4 Check op het bodemleven.
5 aanwezige en beschikbare voedingstoffen in de bodem.

Meten is weten, door het uitvoeren van een bodemonderzoek of de “Ecostyle Bodemcheck”  (meer info klik hier) krijg je een overzicht hoe de toestand in de bodem is van jouw tuin en hoe je dat kan verbeteren.

Een aantal monsters van de bodem worden onderzocht en de resultaten worden in een duidelijk rapport genoteerd, zodat je de juiste actie kan nemen voor een optimaal resultaat.

  • Zijn er toch nog (tuin) vragen laat het gerust weten en ik help je graag verder je kunt je vragen hieronder invullen.
  • Wil je op de hoogte blijven van alle Online tuintips ga dan naar de volgende pagina en je ontvangt direct 101 tuintips geheel gratis.

 

Met groene groet, Geral Overbeek

35 gedachten over “Stront aan de Knikker”

  1. Beste Jaap,

    Planten die stikstof binden zijn vlinderbloemige zoals luzerne en klaver.

    Een andere manier is om al het snoeimateriaal en blad te laten composteren waarna het weer wordt teruggebracht in de tuin. Zo is de kringloop rond en komt al het materiaal weer terug bij de planten net zoals in de natuur.

    Gebruik van organische mest is de makkelijkste en duurzaamste manier van bemesten.

    Met groene groet, Geral Overbeek.

    1. Ik heb per ongeluk mest voor (zuurminnende) camelia’s gebruikt bij het aanplanten van (neutraalminnende) red robins. Na 1 dag zien ze er slecht uit.

      Hoe kan ik het beste mijn fout rechtzetten?

      1. Beste Wouter,

        Heb je kunstmest gebruikt? Dan kan je het beste eenmalig veel water geven. De kunstmest lost makkelijk op in water en zal sneller in de ondergrond wegzakken. De Photinia red robin zal daarna wel weer herstellen.

        Met groene groet, Geral Overbeek.

      2. Ik heb een beukenhaag geplant (gekocht in potten, dus lekker veel wortels) in mei, en kreeg hulp van iemand die wat korrels kunstmest in het plantgat deed.
        Nu lees ik achteraf dat dat helemaal fout is, schrik!
        Het regent best veel de laatste tijd en ook in t vooruitzicht…
        Door de regen spoelt dat zout hopelijk sneller weg?
        Ik houd mijn hart vast!
        Overleven ze dit?

        1. Beste Elly,

          Kunstmest is voor de plant niet direct een probleem, mits het niet te veel is.
          Mest kan je altijd het beste bovenop de grond geven. Gebruik dan bij voorkeur biologische meststoffen in plaats van kunstmest.
          Met plantaardige en biologische meststoffen stimuleer je het bodemleven wat je met kunstmest buitenspel zet (als zout op een slak).

          Voor de lange termijn is het beter om te werken met een mulchlaag en natuurcompost. Verstevig je de natuurlijke kringloop en stimuleer je het bodemleven dan is mesten in principe niet eens nodig.
          Ruim je veel blad en organisch materiaal op en voer je dat af dan is 2 x per jaar organische bemesting vaak wel nodig.

          Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

    2. Wat een geweldig artikel heb je geschreven
      Ik heb veel koemest ingedroogd
      Zijn er bepaalde planten die dit absoluut niet mogen of kan het geen kwaad als ze wat meekrijgen

      1. Beste Jan,

        Dank je voor het compliment. Deel graag mijn ervaringen uit de praktijk.
        Koemest is op zich niet slecht maar ik zou het combineren met een hoogwaardige biologische mest waar ook meer sporenelementen in zitten. Bijvoorbeeld Eco-groei van Innogreen of Biovin.

        Er zijn geen planten gevoeliger voor koemest zolang je maar niet te veel geeft. Naast de bemesting is de organische stof erg belangrijk. Laat daarom zoveel mogelijk blad liggen en vul dat aan met een gift van een hoogwaardige compost (bio-kultura 2x per jaar).

        Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  2. Hallo
    ik heb een wormenbak. Heb gehoord dat de verdunde wormenpercolaat niet bij alle planten kan? klopt dit en zo ja welke soorten niet.
    Gebruik ook brandnetelgier. Hoe vaak moet ik dat toepassen en bij welke planten?
    alvast dank voor het antwoord,

    1. Beste Ed,

      Als je het compostvocht verdunt met water 10 delen water (1/10) dan kan je het prima bij alle planten gieten, het is tenslotte compostwater en geen kunstmest.

      Brandnetelgier kan je gebruiken om luizen of rupsen te bestrijden. De eerste weken iedere week herhalen en daarna om de 14 dagen herhalen. Het is een mild en plantaardig middel dus kan op veel planten gebruikt worden waar luis of rups op voorkomt.

      Succes en met groene groet, Geral Overbeek.

  3. Beste Ed,
    Bladafval van bomen uit een parkje achter onze tuin, wat heel veel bij ons valt, kan ik dat in de border scheppen waar het de winter blijft liggen?
    En in het voorjaar de border gewoon bemesten met een organische mest?
    Dank je alvast!

    1. Beste Yvonne,

      Afgevallen blad is de beste winterbescherming en een groot deel is na de winter al verteerd. Blad verhoogt het organische stof gehalte en is de voeding voor het bodemleven (veel meer dan alleen de regenworm).
      Gebruik bij voorkeur een hoogwaardige organische meststof in het najaar en voorjaar die extra voedingsstoffen in de bodem brengt.

      Zorg alleen dat er geen blad blijft liggen op groenblijvende planten en het gazon omdat het blad al het licht tegenhoudt waardoor de planten eronder verstikken.

      Eikenblad en het blad van de plataan verteren minder snel en zal na de winter nog niet verteert zijn.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  4. hallo,
    Ik heb eerst bemest met koemest, moestuin en bloemen geplant en daarna kalk gestrooid tussen de bloemen en moestuin.

    Ik las later dat dit geen goed idee is. Kan ik dit nog recht zetten?

  5. Misschien een domme vraag, maar HOE moet ik organische mest gebruiken? Strooi ik het op de grond naast/onder de plant of moet het in de grond gewerkt worden?

    1. Ad van der Rijt

      Beste Geral,

      Ik heb een rode bessen boompje gekocht. Maar die vertoont vreemde bobbels en rode kleur. Er zitten bladluizen op. Hoe te bestrijden?
      Foto gaat hierbij.
      Groeten
      Ad van der Rijt.
      Oei, ik kan de foto niet uploaden!

      1. Beste Ad,

        Rode bessen zijn gevoelig voor ziektes, met name op te droge grond of als de bessen in de volle zon staan.
        Bladluizen kan je op een natuurlijke manier voorkomen door een oorwormenpotje in de struik te hangen, oorwormen schuilen overdag in het potje (gevuld met hooi) en gaan in de nacht op pad om bladluizen te eten.
        Op een schaduwplek is de aanplant van longkruid ook een goede optie, deze plant trekt in het vroege voorjaar bepaalde sluipwespen aan die parasiteren op bladluizen en zo het aantal beperkt.

        De algemene gezondheid van de struik kan verbeterd worden door een mulchlaag of 2 keer per jaar een laag compost rond de struik.
        Door het organische materiaal (blad, gras of houtsnippers) verbeterd het bodemleven. Is het bodemleven in balans dan is de plant ook minder gevoelig voor ziektes en aantastingen.
        Een product zoals Biovin werkt heel goed om het bodemleven een boost te geven.

        Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  6. Hallo Geral,

    Ik haal net een zak gazon-AZ uit de schuur. Hij heeft eerder buiten gestaan En er is water in de zak gekomen. Stinkt aardig. Kan ik hernia uitstrooien, of anders heeft het zijn werking nog?

    1. Beste Monique,

      Het heeft geen invloed op de werking dus je kan de mest gewoon nog gebruiken en uitstrooien. In het ergste geval kan er schimmel op komen maar ook dat kan geen kwaad.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek

  7. Mag je nog bemesten uit eigen septische put na toevoeging van ijzersulfaat . Goed voor reukvrij en ook mosbestreiding ?

    1. Beste A. van Hoogland,

      Dat hangt in grote mate af van de concentratie van de ijzersulfaat.
      IJzersulfaat is schadelijk en in grote concentratie giftig voor mossen, planten en zeker ook voor het bodemleven.

      Zelf zou ik het niet gebruiken, ook niet als je het sterk zou verdunnen met bijvoorbeeld water.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek

  8. Hallo,
    Onze grote tuin is geen grastuin meer maar een klavertuin geworden.
    Welk product is het beste aan te raden aub.
    Dank u.

  9. Clara Bijdevaate

    Ik wil graag advies. Ik heb p.o.bonsaimest gekocht van Pokon een plantaardige biostimulant. Kan ik deze voeding gebruiken voor alocasia, bananenplant, palmachtige? En welke verhouding moet ik dan aanhouden?
    Graag uw advies
    Met vriendelijke groet
    Clara

    1. Beste Clara,

      De verhoudingen staan op de verpakking daar kan ik zo niets over zeggen.
      Wat ik wel nog kan melden is dat Pokon een kunstmestbedrijf is wat consumenten perfect weet te misleiden. Dit soort mest heeft een basis van kunstmest in vloeibare vorm. Ze voegen er dan een natuurlijk bestanddeel aan toe zoals zeewier en mogen het dan formeel (volgens de regels) een biologisch product noemen. Ook de vermelding 100% wordt vermeld om je op het verkeerde been te zetten, ook al gaat het om een 100% gerecyclede verpakking. Ze hebben ook tientallen verschillende verpakkingen om je de illusie te geven dat je een keuze hebt maar waarschijnlijk is de inhoudt ongeveer hetzelfde.

      Het is een geconcentreerde (kunst)mest die best wel werkt maar niet het bodemleven stimuleert en eigenlijk niet biologisch is.
      Met dit soort mest kan je het beter iets meer verdunnen met water dan extra geven omdat het dan schadelijk kan zijn voor de wortels.

      Mijn advies zou zijn om in het vervolg echt biologische meststoffen van Ecostyle of Plant health cure (PHC) te gebruiken.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  10. Goedemiddag.
    Ik heb een border met één en tweejarige wilde bloemen gezaaid. Die groeien toch het best op arme grond? Dus geen organische mest gebruiken?
    Symon

    1. Beste Symon,

      Het verschralen is in theorie goed voor inheemse planten, kan uit je vraag niet opmaken of het gaat om (exotische) tuinbloemen of inheemse kruiden.
      op plekken met weinig voeding groeien in de natuur meer soorten kruiden. Daarom worden bermen gemaaid en het gras/maaisel afgevoerd. Er is echter een nadeel aan deze werkwijze en dat is door dit verschralen raakt het bodemleven ondervoed en uitgeput. Uiteindelijk zal hierdoor het ecosysteem uitgeput raken en kwetsbaarder worden voor ziektes.

      Misschien wordt het allemaal wat te theoretisch maar mijn advies zou in principe zijn: gebruik wel natuurlijke compost (voor het bodemleven) maar geen meststoffen.
      Dit is natuurlijk afhankelijk van het soort eenjarige planten wat je toe wil passen.

      Met groene groet, tuinspecialist Geral Overbeek

  11. De Wachter Erwin

    Beste,

    In onze voortuin staan verschillende grote struiken, waar ik de naam zelf niet van weet. Deze zijn door de vorige eigenaar aangeplant geweest. Deze planten ( ook groenblijvers) gaan stuk voor stuk kapot. Wij zitten met zandgrond en heb sinds vorig jaar koemestkorrels, bentoniet en lavagruis gestrooid. Ook heb ik alle bladafval laten liggen. Vooral bladeren van leiplataan. Ook heb ik sierschors (den) gelegd van zo’n 5cm dik zonder worteldoek. De bladeren van de planten worden geel en verdrogen. Wat zou de oorzaak kunnen zijn en zijn deze planten nog te redden?
    Mvg
    Erwin

    1. Beste Erwin,

      Op basis van deze gegevens kan ik niet beoordelen wat er de oorzaak van is. Groenblijvende planten zoals laurierkers verliezen altijd wel wat blad. Dit is een natuurlijk proces.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  12. Hallo Geral,
    U slaat de spijker op de kop met stront aan de knikker.
    Ik ben 80 jaar en tuinier nog als mijn opa.
    Ik gebruik mijn menselijk mest.
    Nu heb ik volgens mij een plant overbemest in de tuin omdat de bloemen daarvan nu uitgedroogd zijn.
    Hoe herstel ik dat? Veel water?
    Bij voorbaat dank.

    1. Beste Wim,

      Het beste is om de plant voor 1/3 in te snoeien en een paar keer een flinke gieter water erbij.
      Met organische mest kan je niet zo snel te veel geven omdat het langzaam vrij komt.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven