vlinder van de spinselmot

Spookbomen in je Tuin…

Spookbomen in je Tuin hoe komt dat

 

De smalle witte mot heeft donkere spikkels op zijn vleugels.

“Is je boom of struik in mum van tijd bedekt met een dikke laag spinrag?”

Dan is de spinselmot aan de gang geweest. Deze mot legt zijn eitjes op specifieke boomsoorten zoals de kardinaalsmuts. Als de rups uit komt gaat hij een spinsel maken zodat vogels de rups niet zo makkelijk kunnen vinden en opeten.

De rupsen spinnen draden en eten met zijn alle tot er geen groen blaadje meer over is.

 

Hoe leeft de spinselmot

In het najaar legt de mot al haar eitjes in spleten van de boom of struik. De eitjes komen in het voorjaar uit en de rups begint direct te eten. De rups is eerst groenig maar word later melkwit met zwarte stippen op de zijkant.

In een mum van tijd is een boom of struik bedekt met een witte laag spinrag en worden alle blaadjes opgevreten. Als het groen op is laten de rupsen zich aan een dunne draad zakken en gaan op zoek naar een andere boom.

Dit lijkt het einde van de boom maar zo gauw de rups verpopt en de vlinder vliegt uit zal de boom weer snel herstellen. In de zomer staat de boom of struik weer vol in het blad alsof er niets gebeurd is.

Rupsen eten eerst hapjes uit het blad maar vaak wordt bijna al het blad opgegeten.

Wat kan je ertegen doen

De rupsen zijn te bestrijden met het middel “Spruzit” van Ecostyle, dit is een milieuvriendelijke methode. Spuit voordat de rups het spinsel gaat vormen anders heeft het weinig of geen effect. Weghalen van het spinsel met de hand kan ook maar dat is wel een plakkerig klusje en bijna niet te doen als de boom wat groter is.

PAS OP: Veel andere (Chemische) middelen hebben vervelende bijwerkingen voor jezelf maar ook voor de bijen, andere dieren en het grondwater dus die zou ik
beslist niet gebruiken.

Poppen van de spinselmot hangen in groepjes tot ze weer mot worden.

De spinselmot vliegt weer uit en de boom herstelt

Op welke plant komt de spinselmot voor

Soorten die gevoelig zijn voor de spinselmot zijn Euonymus europeus (kardinaalsmuts), Prunus padus (bospest), sierkersen, appel, peer, meidoorn, duindoorn maar ook de olijf staat op het menu.

Met groene groet, Geral Overbeek.

P.S. Heb je een tuinvriend of kennis die dit ook interessant kan vinden stuur het dan gerust door.

 

© Geral Overbeek     www.tuincursus-online.nl          [email protected]

8 gedachten over “Spookbomen in je Tuin…”

    1. Miny Beereboom

      L.s.
      Wij hebben paar jaar spinnenrag op onze struiken. Moeten wij daar iets aan doen of gaat het vanzelf weer weg ?

      1. Beste Miny,

        Daar hoef je niets aan te doen de struiken groeien er vanzelf weer doorheen als de vlinders uitvliegen. Je kan misschien wel vast nestkastjes ophangen voor mezen of andere insecteneters dan kunnen ze volgend jaar wat rupsen wegvangen (tot wel 1000 rupsen per nest).

        Met groene groet, Geral Overbeek.

      1. Beste Sanne,

        Het rupsje kan je het beste bestrijden voordat het spinrag ontstaat zo rond half april. Dit is mede afhankelijk van de weersomstandigheden.
        Besef wel dat het maar tijdelijk is en de plant kan zich snel herstellen als de rups verpopt en uitvliegt. Is bestrijden dan wel nodig en zou je niet beter natuurlijke vijanden aantrekken zoals koolmezen en pimpelmezen die ongelooflijk veel rupsen opeten.

        Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

    2. Beslist niet! Wij hebben dit verschijnsel al jaren in de tuin, en rond augustus zijn de bomen weer groen.

  1. Wij komen van vakantie terug en ineens is alle klimop, die als bodembedekker groeit, helemaal bedekt met spinrag……..j
    Kun je hier of moet je hier iets aan doen?

    1. Beste Meddy,

      Het zou kunnen dat er een spinnennest is uitgekomen en dat ze allemaal een web gemaakt hebben, het zou ook een spinselmot kunnen zijn maar die heb ik nog nooit op een klimop gezien. Je kan voorzichtig kijken of je spinnetjes of rupsjes ziet.
      Beide zijn maar tijdelijk en zullen naar verloop van tijd vanzelf weer verdwijnen, veeg voor het gezicht met een zachte bezem over de plant om het spinrag te verminderen. Bestrijden is dus niet nodig.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven