waterval in de tuin door regen

Laat je het Regenen of ga je Beregenen

Alles wat je moet weten over beregenen en water besparen

Wacht je op de regen of ga je zelf beregenen. Afhankelijk van de soort tuin is beregenen nodig of juist niet. Zoet water is een kostbaar goed dus daar kunnen we beter zo verstandig mogelijk mee opgaan. Lees in dit artikel waar je op moet letten.

Als het een aantal dagen droog is gaan sommige planten in de tuin alweer slap hangen

Over water geven in de tuin bestaan ook heel wat misverstanden en onduidelijkheden. In dit artikel laat ik je zien wat je wel of juist niet moet doen met water geven. Ook krijg ik vaak de volgende vragen:

 • Wanneer is het echt nodig om te beregenen?
 • Kan ik het met de tuinslang doen of beter met een speciaal systeem?
 • Moet ik nu iedere dag gaan sproeien?

Veel planten geven het aan wanneer er een tekort aan water ontstaat. Een bamboe krult zijn blaadjes op om de verdamping te beperken en een hortensia laat zijn blad hangen.

Heb je net nieuwe planten gepoot dan moet je wat vaker water geven omdat de planten nog niet voldoende wortels hebben om het water op te zoeken. Planten die al langer op een plaats staan kunnen best lang zonder water over het algemeen omdat ze hun wortels ver verspreiden en zo het water uit diepere lagen halen.

 

Wanneer je moet beregenen hangt af van de situatie in je tuin, de volgende punten zijn bepalend

 1. Wat is de grondsoort
 2. Wat voor type planten heb je in de tuin
 3. Hoe diep staat het grondwater

Nieuwe beplanting moet in het begin dagelijks besproeid worden om de grond voldoende vochtig te houden, zodat de nieuwe planten veel nieuwe wortels kunnen ontwikkelen. Bij een oudere/ vaste beplanting is het meestal niet nodig om iedere dag te beregenen, de planten worden er zelfs lui van en zullen dus minder goed wortelen.

Planten in potten en bakken is een ander verhaal. De ruimte is beperkt zo ook de hoeveelheid water. Door een laag kleikorrels onderin de pot en een vochthoudend grondmengsel (bv Cocospotgrond)kunnen ook planten in pot wel even vooruit. Let wel op dat er gaten onderin de pot zitten zodat het overtollige water weg kan lopen anders maak je van je plantenbak een moeras en daar kunnen de meeste potplanten niet tegen (natte voeten).

De grondsoort is ook bepalend voor het vochtgehalte een klei- of veengrond blijven veel langer vochtig omdat deze soort gronden vocht bufferen. Een zandgrond daarentegen houdt vrijwel niets vast.

Een ander probleem kan zijn de verkeerde plantkeuze. Kies de juiste plant voor de plek en omstandigheden in je tuin. Ik zal een voorbeeld geven: plant je een hortensia in de volle zon op een zandgrond dan kan je er met de gieter bij blijven staan. De plant kan nooit voldoende vocht uit de grond halen om de verdamping van het blad aan te vullen, dus verspilde moeite waardoor je onnodig moet sproeien.

 

Handige sproeitip:

Als je een mooie tuin wilt maar geen zin hebt om steeds met slangen en gieters te sjouwen. Leg dan een beregeningssysteem aan met sproeiers of druppelslangen.
Dat kan helemaal computer gestuurd en op afstand bedient, maar het kan ook heel eenvoudig en dan vallen de kosten zeker mee.

Er zijn ook speciale druppelslangen die je zo door de beplanting kan plaatsen dat ze niet opvallen. Door de druppelslang aan te sluiten op een eenvoudige tijdschakelklok ( eenvoudig op de tuinkraan te plaatsen) kan er in de vroege ochtend bij warm weer water worden gegeven.

 

Meer weten over sproeisystemen?

Ik heb een artikel voor je klaar staan waarmee je alles te weten komt over sproeisystemen.

Vraag het “Infoblad Beregening Tuinen” aan via de pagina Aanvraag Adviesgesprek en we sturen het gratis als eboek. 

 • Natuurlijk ben ik benieuwd wat je van deze tips vindt, dus laat me het weten via facebook, twitter of als reactie hieronder.
 • Zijn er toch nog tuin-vragen laat het gerust weten en ik help je met plezier verder via: Insturen Tuinvragen.

 

Met groene groet, Geral Overbeek.

9 gedachten over “Laat je het Regenen of ga je Beregenen”

 1. Ik wil graag een computer gestuurd systeem hebben voor mijn tuin.
  tuin is 15 meter breed en 8 meter diep,wij willen hierin een terras aanleggen voor de helft en de rest veel bloeiende planten.
  wat is ongeveer de prijs voor zo een systeem.
  vr groet O Fauth

 2. Beste Otto,

  Een beregeningssysteem is maatwerk wat afhankelijk is van het soort beplanting, de vorm van de plantvakken en het type systeem.

  Om een idee te geven een automaat voor op de buitenkraan kost ca€200 en een 5 tal pop-upsproeiers komt ook op ca € 200,- dan heb je nog slangen en aansluitstukken nodig dat is ca € 150,- dus bij elkaar kom je minimaal uit op ongeveer €550,- voor alleen de materialen. Dan heb je wel een automatisch systeem en kan je rustig een aantal weken op vakantie zonder dat de tuin verdroogt.

  Je kan het nog aanvullen met een dubbele buitenkraan, regenvoeler of regencomputer met meerdere groepen. Ook bediening via mobiel of afstandsbediening is mogelijk als optie.

  Wil je meer informatie laat het gerust weten.

  Met groene groet, Geral Overbeek.

 3. Beregening of laten regen: dilemma! Buren van mij hebben besloten om door middel van een bronboring in hun tuin beregening met zoetwater toe te passen. Ze hebben een deels overdekte tuin voor plantjes die naar eigen zeggen niet zullen standhouden door de zuurgraad van het regenwater.

  1. Beste Jeroen,

   Het regenwater is van nature iets zuur maar daar kunnen de planten best tegen. Dat er zure regen valt is dus zwaar overtrokken en het uiteindelijke effect heeft met veel meer factoren te maken dan alleen de regen.

   Grondwater is ook niet overal het meest geschikt en vaak moet het bronwater eerst gefilterd worden om ijzer of zouten eruit te halen.

   De beste oplossing is naar mijn mening de beplanting aanpassen aan de omstandigheden zodat een sproeisysteem overbodig is. Wat ook heel belangrijk is en waar vaak niet over na wordt gedacht is het bodemleven.

   Bij een goed functionerend bodemleven houdt de bodem tot wel 3o% meer water vast en doordat de uitwisseling van voedingselementen veel beter in balans is hebben planten minder last van ziektes en droogtestress.

   Hopelijk heeft dit antwoord wat helderheid gebracht en ik hoor graag of je dit waardevol vindt.

   Met groene groet, Geral Overbeek.

 4. Beste Geral
  Ik heb een beregening met popup’s en druppelslangen, maar in ons grondwater zit veel roest waardoor de slangen verstoppen weet jij hier wat op?

  1. Geral Overbeek

   Beste Corry,

   Het ijzer (maar ook kalk) kan uit het grondwater gehaald worden met een speciaal filter wat werkt met regeneratiezout. Het opgepompte water gaat dan eerst door dit filter en na filtering komt het kraakhelder in het sproeisysteem.
   De capaciteit van de filter moet afgestemd worden op de hoeveelheid water en vraagt dus om maatwerk.

   Met groene groet, Geral Overbeek.

  1. Geral Overbeek

   Beste Martin,

   Als je de druppelslang in de vroege ochtend laat lopen dan kan de slang gewoon bovengronds in de border.

   Om de planten niet lui te maken kan je het beste om de dag sproeien als het heel warm is en 2 keer per week bij gewoon zomerweer.

   Met groene groet, Geral Overbeek.

 5. Nuttige informatie over het beregenen. Mijn observatie is dat veel mensen er maar op los sproeien met de tuinslag in de zomer. Een sproeisysteem vind ik meer iets voor een gazon. Voor de tuin is naar mijn mening een druppelsysteem veel geschikter.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven