Alles wat je moet weten over beregenen en water besparen

Wacht je op de regen of ga je zelf beregenen. Afhankelijk van de soort tuin is beregenen nodig of juist niet. Zoet water is een kostbaar goed dus daar kunnen we beter zo verstandig mogelijk mee opgaan. Lees in dit artikel waar je op moet letten.

Als het een aantal dagen droog is gaan sommige planten in de tuin alweer slap hangen

Over water geven in de tuin bestaan ook heel wat misverstanden en onduidelijkheden. In dit artikel laat ik je zien wat je wel of juist niet moet doen met water geven. Ook krijg ik vaak de volgende vragen:

  • Wanneer is het echt nodig om te beregenen?
  • Kan ik het met de tuinslang doen of beter met een speciaal systeem?
  • Moet ik nu iedere dag gaan sproeien?

Veel planten geven het aan wanneer er een tekort aan water ontstaat. Een bamboe krult zijn blaadjes op om de verdamping te beperken en een hortensia laat zijn blad hangen.

Heb je net nieuwe planten gepoot dan moet je wat vaker water geven omdat de planten nog niet voldoende wortels hebben om het water op te zoeken. Planten die al langer op een plaats staan kunnen best lang zonder water over het algemeen omdat ze hun wortels ver verspreiden en zo het water uit diepere lagen halen.

 

Wanneer je moet beregenen hangt af van de situatie in je tuin, de volgende punten zijn bepalend

  1. Wat is de grondsoort
  2. Wat voor type planten heb je in de tuin
  3. Hoe diep staat het grondwater

Nieuwe beplanting moet in het begin dagelijks besproeid worden om de grond voldoende vochtig te houden, zodat de nieuwe planten veel nieuwe wortels kunnen ontwikkelen. Bij een oudere/ vaste beplanting is het meestal niet nodig om iedere dag te beregenen, de planten worden er zelfs lui van en zullen dus minder goed wortelen.

Planten in potten en bakken is een ander verhaal. De ruimte is beperkt zo ook de hoeveelheid water. Door een laag kleikorrels onderin de pot en een vochthoudend grondmengsel (bv Cocospotgrond)kunnen ook planten in pot wel even vooruit. Let wel op dat er gaten onderin de pot zitten zodat het overtollige water weg kan lopen anders maak je van je plantenbak een moeras en daar kunnen de meeste potplanten niet tegen (natte voeten).

De grondsoort is ook bepalend voor het vochtgehalte een klei- of veengrond blijven veel langer vochtig omdat deze soort gronden vocht bufferen. Een zandgrond daarentegen houdt vrijwel niets vast.

Een ander probleem kan zijn de verkeerde plantkeuze. Kies de juiste plant voor de plek en omstandigheden in je tuin. Ik zal een voorbeeld geven: plant je een hortensia in de volle zon op een zandgrond dan kan je er met de gieter bij blijven staan. De plant kan nooit voldoende vocht uit de grond halen om de verdamping van het blad aan te vullen, dus verspilde moeite waardoor je onnodig moet sproeien.

 

 

Handige sproeitip:

Als je een mooie tuin wilt maar geen zin hebt om steeds met slangen en gieters te sjouwen. Leg dan een beregeningssysteem aan met sproeiers of druppelslangen.
Dat kan helemaal computer gestuurd en op afstand bedient, maar het kan ook heel eenvoudig en dan vallen de kosten zeker mee.

Er zijn ook speciale druppelslangen die je zo door de beplanting kan plaatsen dat ze niet opvallen. Door de druppelslang aan te sluiten op een eenvoudige tijdschakelklok ( eenvoudig op de tuinkraan te plaatsen) kan er in de vroege ochtend bij warm weer water worden gegeven.

 

Meer weten over sproeisystemen?

Ik heb een artikel voor je klaar staan waarmee je alles te weten komt over sproeisystemen.

Vraag het “Infoblad Beregening Tuinen” aan via de pagina Aanvraag Adviesgesprek en we sturen het gratis als eboek. 

 

  • Natuurlijk ben ik benieuwd wat je van deze tips vindt, dus laat me het weten via facebook, twitter of als reactie hieronder.
  • Zijn er toch nog tuin-vragen laat het gerust weten en ik help je met plezier verder via: Insturen Tuinvragen.

 

Met groene groet, Geral Overbeek.