Beeld van een keizer

Kunst in de Tuin Zorgt voor Extra Dimensie

“Het is de kunst om kunst in de tuin te laten spreken”

 

Waarom kunst in de tuin

Kunst in de tuin is niet zo maar een beeld of ornament wat zomaar ergens in de tuin wordt gezet. Een tuinbeeld kan een eigen verhaal vertellen of het totaalbeeld versterken.

Bijvoorbeeld een bronzen nijlpaard wat half uit het water van de vijver komt en zo een verrassingseffect te weeg brengt en de tropische sfeer van de tuin onderstreept. Of een koppel (stenen) ganzen die de sfeer van een boerderij oproept en een groot gazon een extra aandachtspunt geeft

Wat kunst nog meer kan doen. “Een tuinbeeld kan je verassen zonder te overheersen, maar kan ook de aandacht trekken en zelfs het middelpunt van de tuin vormen”. Een ornament kan ook dienen om een herinnering op te roepen of om een sfeer versterken die de tuin moet uitstralen.

Neem bijvoorbeeld een Japanse lantaarn van graniet die staat voor het licht in de tuin, de kleur geel en het zuiden. Zonder deze betekenis is het gewoon een stenen beeld maar het vertelt zoveel meer.

Ook een kruik of vogeldrinkschaal kan kunst zijn en komt vaak mooi uit op een centraal punt of een plek waar het de aandacht trekt.

 

De juiste plek laat tuinkunst spreken

Elk element kan kunst zijn, in een natuurlijke tuin kan een grillige boomstronk of een verweerde zwerfkei prima passen als het maar past op de plek en bij de sfeer van je tuin. Van een bevriende kunstenaar kreeg ik eens het advies om een mooi bronzen beeld op een sokkel te plaatsen wat voldoende hoog is. Het beeld komt dan mooier uit en je kan het beter bekijken.

Zelf je Tuinkunst scheppen..

 “Hoe vind je nou het juiste ornament of tuinbeeld wat past bij jouw tuin”

Als tuinontwerper adviseer ik vaak bij het vinden van een tuinbeeld of ornament wat past bij jouw tuinstijl.
Wij brengen de tuinliefhebber dan in contact met de geschikte kunstenaar die dan een voorstel doet en ook het kunstwerk dan maakt.

Een andere optie is zelf op zoek gaan naar een bestaand beeld door galeries en beeldentuinen te bezoeken. Dit is ook heel goed om een beeld te krijgen van wat voor stijl je aanspreekt, wordt het duurzaam brons of toch monumentaal steen.

Een wisselende tentoonstelling is ook te bekijken bij Buitenplaats De Blauwe Meije schitterend gelegen in het Groene Hart.

“Wat is nou leuker dan een mooi tuinbeeld kopen?  Er zelf een maken…. “

Er is niets persoonlijker dan een tuinbeeld van je eigen hand, waar je al je emotie en creativiteit in legt.

“Maar hoe pak je dat aan? Hoor ik je denken”.

Door het volgen van een cursus beeldhouwen of bronsgieten.. maar daar komt heel wat bij kijken en kost vrij veel tijd om al die technieken onder de knie te krijgen.

In 1 dag je eigen tuinbeeld creëren.

Daarom heb ik in samenspraak met Herma en Johan van Dreven, Jovadre Artm een workshop opgezet waar je in een dag je eigen kunstwerk kunt maken voor in de tuin. Johan maakt kunst in allerlei vormen en daarvan is het werken met Powertex er een van.

Hiermee kan je redelijk eenvoudig een tuinbeeld maken wat ook weerbestendig is.

Wil ook jij in 1 dag een bijzonder tuinbeeld maken geef je dan op voor deze workshop “Tuin in Beeld/ Beeld in Tuin”

  • Zijn er toch nog (tuin) vragen laat het gerust weten en ik help je graag verder je kunt je vragen hieronder invullen.
  • Wil je op de hoogte blijven van alle actuele tuintips kijk dan eens op de faceboekgroep Mijn Tuingeheim

 

Met groene groet, Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven