onkruid op de verharding tuincursus online

Hoe kan ik onkruid op de bestrating bestrijden??

Vraag: Hoe kan ik het onkruid tussen de straatstenen bestrijden?

 

onkruid op de verharding tuincursus online
Klinkerbestrating met gras tussen de voegen

Antwoord:  Het bestrijden van onkruid kan op diverse (3)manieren.
Een mogelijkheid is een chemische bestrijding met bij voorbeeld “Roundup” (wat uit de handel gaat), dit middel raden wij sterk af omdat het veel nadelige gevolgen heeft voor dieren, insecten en het milieu. Dit middel komt ook in ons eigen drinkwater terecht waar het met moeite en veel kosten (belasting) zo veel mogelijk uit gehaald moet worden.

Biologische methoden blijken prima te werken 

Een biologisch middel wat goed werkt is “Ultima” van Ecostyle wat bestaat uit organische bestanddelen, een nadeel is dat men vaker moet spuiten omdat de werking minder effectief is maar het is volledig afbreekbaar in het milieu zonder vervelende bijwerkingen.

Alternatieven voor het bespuiten zijn branden, stomen en borstelen. Voor branden en borstelen zijn er ook hulpmiddelen voor kleinschalig gebruik verkrijgbaar, maar voor grotere oppervlaktes zijn er speciale machines nodig. Het inhuren van een gespecialiseerd bedrijf kan natuurlijk ook.

Kokend water is voor kleine oppervlaktes zeker een goede manier zonder milieuschade, zelf loop ik in de zomer regelmatig even rond met een kan kokend water en dan ben je zo klaar zonder het milieu te belasten.

Constructieve oplossingen voor onkruidvrije bestrating

Een derde optie is om de omstandigheden te veranderen waardoor het onkruid minder kans heeft om te groeien. Dit kan door het goed schoon houden van de bestrating. Grond, zand en bladresten is een voedingsbodem voor onkruiden die zich vaak met fijn zaad verspreiden.

Het verkleinen van het aantal voegen door een klinkerbestrating te vervangen door grote tegels. Hoe groter de steen hoe minder voegen er zijn.
Wat ook een goede oplossing is, is de bestrating bewust met een ruime voeg aanleggen en vervolgens die voeg vullen met een speciale bestratingsvoegmortel. Dit is een makkelijk te verwerken product wat bestaat uit zand met epoxyhars. Het is eenvoudig in de voeg te vegen en wordt binnen 1 dag hard, als bijkomend voordeel laat het ook nog eens makkelijk het regenwater door.

Goed onderhoud voorkomt onkruidgroei

De bestrating heeft ook onderhoud nodig al word vaak gedacht dat je niets hoeft te doen aan de verharding. Als je de verharding niet schoon veegt of af en toe af spuit dan kan er in de loop der tijd vuil op de verharding komen. Dat vuil bestaat uit zand, stof, grond en blad wat alleen al door de wind op de bestrating komt. Door regelmatig de verharding schoon te vegen ontstaat er geen voedingsbodem voor onkruiden. Vuil en vocht is een ideale combinatie voor onkruid en graszaden wat snel kan ontstaan als je de verharding niet schoon houdt.

Regelmatig even vegen voorkomt dus onkruid.

 

Neem voor meer informatie gerust contact op met uw Professionele Tuincoach: Geral Overbeek

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven