liriope muscarii tuincursus online

Liriope muscarii komt niet meer in bloei.

Waarom Liriope muscari niet bloeit

Tuinvraag door de heer Kleingeld:

Laat ik het maar eens proberen , misschien weet u als expert de oplossing tot nu toe heeft niemand mij kunnen helpen. Ik heb een twintigtal lirioppe muscari geplant deze staan er nu ruim 2 jaar zien er mooi groen uit vorig jaar geen bloei , nu heeft 1 plant gebloeid. De planten staan op het zuiden waar ik woon hebben we zandgrond, bedankt voor reactie.

Antwoord op deze tuinvraag door Tuincoach Geral Overbeek:

Hierbij mijn antwoord op uw vraag waarom de Liriope in uw tuin niet meer in bloei komt. Het kan zijn dat u een variëteit heeft die niet is geselecteerd op bloei of er is een probleem in de bodem. Als de PH (zuurgraad) te hoog is, zijn de voedingstoffen in de bodem slecht opneembaar. Om daar achter te komen kunnen wij een bodemmonster van uw tuin analyseren, dit geeft dan duidelijkheid over de elementen en de zuurgraad.

De vraag heb ik ook aan een gespecialiseerde kweker voorgelegd en hieronder zijn antwoord: Wat vaak gebeurd is dat er Liriope soorten geleverd worden die minder bloeien. B.V. Ingwersen is de meest bekende maar bloeit niet erg goed. Deze bedekt de bodem wel weer heel goed. Nu zijn er de laatste tijd veel nieuwe selecties bijgekomen, b.v. Moneymaker, Royal Puple, Big Blue en Superblue. Deze soorten bedekken de bodem ook erg goed en bloeien goed. Echter deze zijn nog niet zo lang in de markt.

Nu hangt het ook nog van de kloon af. Wij (de kwekerij) hebben jarenlang de partijen geselecteerd op bloei en groei. Helaas zijn er ook veel inferieure partijen in omloop die minder bloeien of niet soortecht zijn. Ingwersen en Moneymaker lijken bv erg op elkaar. Deze worden dus vaak vervangen als b.v een soort is uitverkocht. Koop dus bij voorkeur een Liriope die speciaal gekweekt is voor de bloei, de plant heeft dan 3 namen namelijk: Liriope muscarii “Moneymaker”

Voordat u alle planten gaat vervangen zou ik dus eerst een bodemonderzoek doen om deze factor uit te sluiten en naderhand eventueel de beplanting aan te passen.

 

Met groene groet, Geral Overbeek.

11 gedachten over “Liriope muscarii komt niet meer in bloei.”

 1. J. van Polanen Petel - de Kruif

  Goedemiddag,
  Goede tip. Hier Liriope ooit geplant door hovenier. Al acht jaar bloeien er twee of drie planten en de rest (en dat zijn er veel) niet. Het is inderdaad Ingwersen. U meldt nu dat “wij(de kwekerij)” betere exemplaren verkopen. Daar heb ik zeker belangstelling voor, maar ik vind nergens de naam van de kwekerij waar u op doelt.
  Kunt u mij die vertellen of anders een ander goed adres in midden-Nederland aanraden?
  Bij voorbaat dank.
  José

  1. Beste jose,

   Een plantencentrum wat ik kan aanraden voor liriope muscari is Esveld.nl in Boskoop of vaste plantenkweker De Hessenhof.nl in Ede.

   Met groene groet, Geral Overbeek

 2. Ik zou aan willen pikken op deze conversatie. Ik heb twee jaar geleden de liriope muscari moneymakers geplant, doch deze bloeien nog steeds niet. Ik heb zelf een zuurtemeter. Kan u mij zeggen wat de pH waarde en de andere parameters zijn die ik moet verifiëren.

  1. Beste Toos,

   De Liriope heeft het liefste een licht zure grond dat wil zeggen een ph (zuurgraad) tussen de 4.5 en 6. In de praktijk merk ik dat de zuurgraad minder van invloed is als het bodemleven goed functioneert, dus laat zoveel mogelijk blad liggen om het bodemleven te voeden en strooi 2 x per jaar cocoscompost. Tuinturf strooien heeft geen zin ook al word dat vaak genoemd om de zuurgraad te verlagen. Om tuinturf te oogsten worden ook complete natuurgebieden afgegraven en vernield.

   Met groene groet, Geral Overbeek.

   1. Hartelijk dank voor uw snelle antwoordje, Geral. Ik ben benieuwd of het me met uw tips tegen volgend jaar lukt om ze in bloei te krijgen.
    Groetjes van Toos

 3. Wij hebben een 3 tal jaar geleden liriop gepland door hovenier? eerste jaar redelijk gebloeid niet gesnoeid . Vorig jaar wel gesnoeid op aanraden van hovenier, gesnoeid zoals u beschrijft. Dit jaar nauwelijks bloei gehad met uitzondering van een struikje? kan u ons vertellen hoe dat komt?

  vriendelijke groeten

  1. Beste Rita,

   Van Liriope is het bekend dat er soms zaailingen in de handel zijn die slecht in bloei kunnen komen.
   Het is daarom aanbevolen om een plant te kopen met een derde naam, de zo genoemde variëteit. Een voorbeeld is Liriope muscari “Moneymaker” in plaats van alleen de naam Liriope muscari.
   De variëteit “Moneymaker” is in de kwekerij speciaal geselecteerd voor zijn mooie blauwe bloeiaren.
   Vraag de hovenier of hij deze soort kan leveren van een betrouwbare kwekerij of misschien kan hij ze als goede service (garantie) nog omruilen.

   Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  2. Beste Rita,

   Van Liriope is het bekend dat er soms zaailingen op de markt komen die niet betrouwbaar zijn in de bloei. Kort snoeien kan het beste in het voorjaar (maart)zodat de plant kan uitlopen en nieuwe knoppen vormen.
   Voor een betere bloei zou ik adviseren om een Liriope te kopen met 3 namen, de zo genoemde variëteit. Kies dan bij voorbeeld Liriope muscari “Moneymaker” in plaats van Liriope muscari omdat de variëteit moneymaker speciaal is geselecteerd bij de kweker voor zijn mooie blauwe bloeiaren.
   Als de hovenier een goede service geeft dan zou hij deze planten als garantie kunnen omruilen voor een betrouwbare variëteit van een betrouwbare kweker.

   Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

 4. Goedemiddag
  Is het waar dat er mannelijke en vrouwelijke soorten bestaan van leliegras?
  En dat de mannelijke niet bloeien?
  Of is dit een fabeltje.
  Vriendelijke groet Joke

  1. Beste Joke,

   Dat heeft niets met mannelijke of vrouwelijke planten te maken. De oorspronkelijke soort Liriope muscari kan uit zaad gewonnen zijn en daardoor niet betrouwbaar in de bloei.
   Koop daarom een varieteit (plant met 3 namen zoals Liriope muscari ‘Moneymaker’) die gekweekt is op specifieke eigenschappen als een paarse of witte bloem.

   Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven