taxuskever op groen blad tuincursus online

Nieuwe bestrijding van de Taxuskever.

Taxuskever bestrijden met “Compost Speciaal”

De Taxuskever of de gegroefde lapsnuitkever is een kleine bijna zwarte kever die zeer veel schade kan aanrichten in tuinen en plantsoenen. Sinds een aantal jaren worden er steeds meer uitheemse lapsnuitkevers (bruin gevlekt)gevonden, sommige van deze uitheemse kevers kunnen wel 4 jaar oud worden. Compost speciaal /taxuskever compost (helaas niet meer leverbaar) is een geregistreerd biologisch product voor toepassing in openbaar groen, siertuinen en kwekerijen.

Wat voor schade geeft de inheemse taxuskever

Ook de inheemse taxuskever breidt zich explosief uit en wordt ook steeds minder kieskeurig. Ruim 20 jaar geleden kwam de kever bijna alleen maar voor in de Taxus waar die ook zijn naam aan dankt. De laatste jaren is de kever te zien op Rhododendron, Hedera, Azalea, Camelia, Hortensia, Viburnum tinus en Prunus laurocerassus. De kever eet hapjes uit de randen van het blad en heeft bij voorkeur harde bladeren zoals Hedera en Rhododendron.

Hoe leeft de taxuskever en larve

De levenscyclus van de inheemse taxuskever van larve tot kever is ongeveer 1 jaar, de taxuskevers zijn bijna altijd vrouwelijk maar kunnen zich ongeslachtelijk voortplanten. De larve is nog schadelijker dan de kever maar doet zijn schadelijke werk onder de grond, ze eten aan wortels en de wortelhals. Vaak merk je dat een plant ineens los op de grond ligt en blijkt dan geen of weinig wortels meer te hebben. Planten die vaak aangevreten worden zijn: Sedum, Heuchera, Saxifraga,Fuchsia en andere planten met vlezige wortels. Ook heesters en zelfs bomen kunnen door de larve worden aangevreten.

Hoe kan ik de taxuskever bestrijden

Het bestrijden van deze vreters is niet zo makkelijk maar niet onmogelijk. In Boskoop op de kwekerijen leggen ze vaak een aantal planken tussen de planten. De larve kruipt hier dan onder zodat ze makkelijk gevangen kunnen worden, ook het los laten van een paar kippen kan goed helpen. Op kwekerijen worden ook wel chemische middelen gebruikt maar die zijn niet geschikt voor de siertuin.

De larve (5,5 tot 12 mm) is in de tuin wel te bestrijden met speciale aaltjes, deze kleine wormpjes leven in de larve en blijven zich voortplanten tot alle larve opgegeten zijn. Een nadeel van deze methode is dat de aaltjes een beperkte houdbaarheid hebben en alleen actief zijn bij een voldoende hoge bodemtemperatuur (mei tot september).

De kever is eigenlijk niet te bestrijden, hooguit kan men de kever vangen door kranten onder de struiken te leggen en te schudden aan de planten zodat ze eruit vallen. Ze kruipen echter ook in de grond en zijn s’ avonds en s’nachts actief.

Een nieuwe bestrijding van de taxuskever op een milieuvriendelijke methode

In samenwerking met een onderzoekcentrum heeft een Composteringsbedrijf van iersel een product ontwikkeld bestaande uit een compost (helaas niet meer leverbaar) waarin een unieke schimmel is geënt die ziekteverwekkend is voor onder andere lapsnuitkevers. Alle stadia van de inheemse en uitheemse taxuskever, de eitjes,de larve en de poppen worden bij aanraking door deze schimmel geïnfecteerd, waarna ze zullen sterven. Op kwekerijen is meerdere jaren deze methode getest en de resultaten zijn zeer positief. Behalve dat compost voeding brengt voor de planten en de bodembiologie stimuleert, waardoor planten gezonder en meer weerbaar worden tegen plantenziektes, bestrijdt deze dus nu ook alle stadia van de lapsnuitkevers. Het af strooien van de gehele tuin met een laag van 2 cm is al voldoende. 1 maal per jaar herhalen van deze behandeling is voldoende om een bestaande plaag te bestrijden en een nieuwe plaag te voorkomen.

Enkele ervaringen en vragen zijn te bekijken op www.tuincursus-online.nl/taxuskever-gaat-flink-tekeer-in-nederlandse-tuinen/

Meer info via de volgende link

Neem voor meer informatie contact op via tuincursus-online


Tuinspecialist Geral Overbeek helpt je graag verder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven