last van haagwinde tuincursus online

Last van haagwinde (pispotjes).

Tuinvraag: Last van haagwinde in de tuin

Dhr W. Nagel: In onze tuin hebben we last van haagwinde (ook wel pispotjes genoemd). Het groeit overal doorheen, wat is hier aan te doen?

Antwoord hoe kan je de haagwinde bestrijden:

Wat kan je het beste doen tegen wortel-onkruiden zoals haagwinde. Haagwinde is een lastig wortelonkruid, om het uit te roeien is veel doorzettingskracht nodig. Maar de aanhouder wint.

De lange witte wortels van Haagwinde en ook Zevenblad noemen wij vaak spagetti omdat de wortels vaak kriskras overal doorheen groeien. De beste tijd van bestrijding is het voorjaar en de zomer.

Een (milieu-vriendelijke) manier is om het betreffende tuindeel leeg te maken. Bruikbare tuinplanten tijdelijk elders te planten (LET OP voordat u de planten in de grond zet maakt u de wortelkluit ook vrij van haagwinde-wortels) Is de kluit niet wortelvrij te krijgen gooi de plant dan maar weg.

Het betreffende tuindeel met een riek (viertand) zo diep mogelijk omspitten zodat elk stukje wortel uit de grond gehaald kan worden. Vervolgens laat u dit tuindeel een aantal weken zo liggen. Waar toch nog stukjes wortel in de grond zijn blijven (een halve centimeter wortel kan al weer uitlopen) zitten komt de haagwinde weer op en gaat u weer met de riek aan de slag om op die plaatsen de gemiste wortels te verwijderen. Na weer een maand wachten alles nogmaals nalopen.

Let op bij randen en onder de bestrating groeien de wortels vaak ook, verwijder of bespuit deze ook. Voordat u de planten terugzet maakt u de wortelkluit ook vrij van haagwinde-wortels. Is de kluit niet wortelvrij te krijgen gooi de plant dan maar weg anders kunt u na een korte tijd weer van voor af aan beginnen.

Vaak komen deze onkruiden (haagwinde en zevenblad) via een haag of vanuit een aangrenzende tuin uw tuin binnenwandelen. Om dit te voorkomen is het verstandig om “Rootcontrol” (een kunststof folie) in te graven zodat de wortels niet meer uw tuin ingroeien. Ook door zaad kan deze plant zich snel verspreiden dus voorkom ook dat de plant in bloei komt.

Laat je niet verleiden

Bij tuincentra, bouwmarketen of landwinkels komen ze vaak met het advies om chemische bestrijdingsmiddelen in te zetten. Omdat dit de enige manier zou zijn om hardnekkige onkruiden te bestrijden. Laat je niet verleiden om dit gif te kopen wat ook niet het gewenste resultaat zal geven. Wortelonkruiden zijn soms zo ver verspreid in de grond dat zelfs deze middeltjes niet werken. Je dood er ook je sierplanten of gazon mee, dat is vast niet de bedoeling.

Erger nog zijn de nadelige gevolgen door het gebruik van round up en andere chemische “wondermiddeltjes”. Het komt in het milieu en het grondwater terecht omdat het niet afbreekt in de bodem. Dit gif doodt, vogels, egels, insecten, bijen, vlinders en het bodemleven. Er worden zelfs al resten van deze middelen in ons drinkwater gevonden, daar wil je toch niet aan mee werken?

 

Succes en met groene groet, Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

CONNECT OOK VIA FACEBOOK

TUINCURSUS CONTACTLINKS

Winkelwagen
Scroll naar boven