hergebruik tuinmaterialen tuincursus online

Hergebruik en recycling tuinmaterialen.

Waarom zouden we oude tegels weggooien als ze nog prima te gebruiken zijn.

Le Roy is een man die er zijn levenswerk van heeft gemaakt om met allerlei oude bouwmaterialen een Eco-kathedraal te bouwen. In het begin is het net een grote rotspartij maar na een aantal jaren als de  natuur zijn gang kan gaan ontstaat een dynamisch landschap waar heel  veel leven nest en schuilplekken kan vinden. Door het ruwe materiaal en de verschillen tussen vochtig en droog is er heel veel variatie in biotopen op een klein oppervlak. Denk aan kikkers, padden, insecten, vlinders, muizen, vogels en zelfs vleermuizen.

 

Ecokathedraal Le Roy

Regelmatig laten we nieuwe ideeën zien om een natuurlijke tuin in te richten met hergebruik van materialen. Voor ideeën kunt u ook eens kijken op de site van www.wildeweelde.nl

 Kijk eens rond op marktplaats of speurders en zoek de materialen die u kunt (her)gebruiken, vaak gratis af te halen soms voor een klein prijsje.

Tegelterras begint aan zijn 2e jeugd

Heeft u ook een oprit of terras van grindtegels waar u op uit gekeken bent? Weggooien en nieuwe stenen kopen is de meest voor de hand liggende optie, maar afvoeren kost toch geld en we gooien al zo veel weg. Natuurlijk worden de oude stenen verwerkt (door vermalen van de stenen) tot een product wat weer hergebruikt wordt.

Oude tegels kunt u bijvoorbeeld omdraaien dan komt de gladde grijze kant boven en in combinatie met oude of nieuwe klinkers geeft dat een sfeervolle uitstraling.

 

Tegels kunnen ook mooi gebruikt worden als stapelmuur.

Breek of knip ze in stukken en stapel ze zo op dat de ruwe kant naar voren komt. Het lijkt net natuursteen en hoe ruwer je  de muur maakt (met holletjes) des te meer dieren vinden een schuilplaats in jouw tuin. Denk aan kikker, pad, salamander, insecten, enz, ze zullen je dankbaar zijn.

Doormidden gebroken 30 x 30 tegel afgewerkt met een zwarte betonband 20 x 100 cm. Door de tegel te breken wordt de grindkorrel in de beton zichtbaar en ontstaat een natuurlijk uitziende levendige muur.

TIP: om een stevig begin te maken is het verstandig om de eerste laag tegels van hele stenen te maken. Zo heeft de muur meer draagkracht en als u deze laag netjes horizontaal legt is het stapelen een fluitje van een cent.

Begin ook 15 tot 20 cm onder het maaiveld en maakt u de muur hoger dan 40 cm, lijm of metsel de stenen dan op elkaar. Zeker als er grond achter komt zal de gronddruk anders de muur omduwen.

 

Heb je nog tuinvragen laat het ons gerust weten we helpen je met plezier op weg.      

 

Met groene groet, Geral Overbeek.

4 gedachten over “Hergebruik en recycling tuinmaterialen.”

 1. Beste heer Overbeek, ik wil graag zo een muurtje maken met stoeptegels maar vraag ik me af hoe breek ik ze het makkelijkst? Is lijmen g oedkoper dan metselen?

  Vriendelijke groet en bedankt voor prachtig tips, Gi Bijl.

  1. Beste Gi,

   De 30 x 30 cm stoeptegels zijn het gemakkelijkst te breken met een zware stenenknipper. Een klap met een moker in het midden van de tegel gaat meestal ook wel goed maar soms gaat de tegel dan in vier stukken.
   Lage muurtjes zijn los te stapelen, ik lijm dan alleen de bovenste laag voor de netheid omdat die anders snel verschuift. Muurtjes van meer dan 50 cm hoog kunnen beter geheel gelijmd worden met ook een stabiele funderingslaag. Gebruik een tegellijm voor buitengebruik dat is makkelijk in gebruik en goedkoper dan tegelkit in een tube.

   Met groene groet, Geral Overbeek.

 2. Hallo Geral, zijn grindtegels ook met een tegelknipper doormidden te krijgen of moeten we dit op een andere manier doen? Mvg marije

  1. Beste Marije,

   Grindtegels kan je eventueel door midden slaan met een moker of vuist. De breuklijn is dan vrij ruw en de tegel breekt ook soms in vieren, bijvoorbeeld als je stapelmuren wil maken. Wil je de tegels halveren dan lukt dat alleen met een steenzaag of een haakse slijper met een zaagblad voor betonsteen.

   Met groene groet, Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven