taxus gaat dood tuincursus online

(Taxus) Taxus gaat dood

Tuinvraag mijn Taxus gaat dood

Dhr. En Mvr. Rijnsburger 20-08-2008 We hebben problemen met de taxus blokken een deel doet het goed en een deel wordt geel en gaat voor de tweede keer dood. Waar ligt dit aan en wat kunnen we hier aan doen?

Antwoord op de tuinvraag door tuinexpert Geral Overbeek

Taxus gaat steeds dood / de plant maakt geen nieuwe wortels

  1. Taxus is een van de sterkste soort naaldboom. Uit de omschrijving maak ik op dat het om nieuwe aanplant gaat.
    Bij de aanplant kunnen een aantal dingen misgaan. : De kwaliteit van de plant: er is geen goede wortelkluit gekweekt, neem bij voorkeur in pot gekweekte planten en kijk voor aankoop of de pot gevuld is met een stevige wortelkluit. Is de kluit erg droog dan voor aanplant de kluit goed natsproeien of dompelen tot er geen bellen meer omhoog komen. Graaf het plantgat 2 keer zo ruim uit als de kluit groot is om het “bloempot effect” te voorkomen. Bij een gaaskluit alleen de knoop bij de stam losmaken en de gaaslap openvouwen, dus niet weghalen maar onder de kluit laten liggen.
  2. De grond blijft te lang nat waardoor er geen zuurstof bij de wortels komt en de plant geen nieuwe haarwortels maakt en afsterft. Afhankelijk van de grondsoort kunt u zorgen voor een betere drainage of meng compost, zand en organische korrelmest door de grond om het bodemleven te bevorderen. Vooral bij nieuwbouw projecten bevat de grond vaak weinig of geen bodemleven ( micro-organisme die belangrijk zijn voor de wortelvorming).
  3. De taxuskever is actief. Een harde zwarte kever die aan de randen van het blad vreet, maar erger is de larve in de grond (een wit-gele larve) die aan de wortels vreet. compost speciaal (helaas niet meer leverbaar) helpt om de taxuskever te bestrijden.
  4. Graaf de afstervende planten ruim uit en let op of u tussen de wortels de larve ziet. Zo ja, dan is het mogelijk om een middel te gebruiken wat gevries-droogde aaltjes (micro-organisme van Ecostyle)bevat die de larve parrasiteren tot er geen een meer over is. Een nadeel is: het middel is alleen te gebruiken bij een bepaalde bodemtemperatuur en als de larve actief is (april-mei en september-oktober).

 

Met groene groet, Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven