Slechte Groei van mijn Planten

Wat is de oorzaak van een slechte groei van de planten op mijn volkstuin?

Naar aanleiding van een vraag die ik ontvangen heb schrijf ik dit artikel om de mogelijke oorzaak te achterhalen van de slechte groei van planten in de tuin. Daarbij natuurlijk ook tips hoe dit te verbeteren is.

De vraag is als volgt:

Beste Geral,

Graag zou ik je een  vraag willen stellen. In onze volkstuin in Utrecht (klei, vrij vochtig) hebben  we dit jaar met een erg slechte groei van de planten en zaden te  maken. De courgetteplanten die in de kas zijn opgekweekt blijven  erg klein en de bladeren vergelen langzaam. De bloemen bloeien wel, maar sterven  af.

Voor de sperziebonen geldt ene beetje hetzelfde. Nadat we ze de eerste keer  geplant hebben en ze niet opkwamen, heb ik ze drie weken geleden nog een keer  geplant. Een aantal komt op maar de scheuten worden geel en sterven  af.

Andere jaren hebben we wel min of meer normale opbrengsten  gehad. De tuin is vorig jaar bemest met oude stalmest en dit jaar niet. Verder  heeft een grondanalyse uitgewezen dat de grond een beetje te basisch  is. Hebben jullie enig idee of er een ziekte of schimmel in het  spel is die je zou kunnen bestrijden?

Vriendelijke  groeten, Sjef

De slechte groei kan een aantal oorzaken hebben

Waterhuishouding

Op kleigrond zakt over het algemeen het regenwater slecht weg blijft de grond te lang nat dan krijgen de wortels een gebrek aan zuurstof en sterft de plant af. Waar water zit kan geen lucht (zuurstof) zitten. Organische stof (compost) en scherp zand doorwerken maakt de bodem luchtiger en waterdoorlatender. Telen van groente op een richel of heuvel (zoals bij aardappels en asperge) kan ook een oplossing zijn.

De zuurgraad

Een basische of kalkrijke grond zorgt voor een sterke binding van de voedingselementen, waardoor de planten de voeding slecht kunnen opnemen en vergelen ook al is het wel in de grond aanwezig. Je moet zo zien dat stoffen in zuur beter oplossen dan in kalk. Bemesten met bv bloedmeel voor stikstof en ook kalium en magnesium zijn stoffen die slecht oplossen in basische gronden. Door deze meststoffen geef je even een impuls maar op de lange duur heeft dit weinig effect.Het aanpassen van de beplanting of regelmatig compost en tuinturf door de grond werken kan voor enige verzuring zorgen.

Ziekte verschijnselen

Of er een ziekte in het spel is kan ik zo niet beoordelen. Met groentes is het wel het beste om wisselteelt toe te passen. Dit houdt in dat je een bepaalde soort maar eens in de 4 jaar op een bepaald deel van de tuin teelt. Bodemmoeheid of aaltjes zorgen voor problemen en ziektes als je steeds dezelfde planten teelt.

Vraat van de Taxuskever komt ook veel voor in groentetuinen, vooral de larve eten ongemerkt alle wortels tot aan de wortelhals eraf. Lees het artikel over de taxuskever wat je eraan kunt doen via de volgende link: Taxuskever bestrijden

Meten is weten

Om een duidelijke situatie van de grond in te kunnen schatten is een uitgebreid bodemonderzoek de aangewezen methode. Hierin komt naar voren hoe de elementen zich tot elkaar verhouden, het bodemleven, organische stof en waar de tekorten of juist de overschotten van de voedingselementen zitten.

Bij een bodemonderzoek/ analyse krijg je tevens een bemestingsadvies voor de komende jaren.  

Meer over bemesting

Kijk ook eens naar dit rapport over bemesting wat ik heb geplaatst op deze website

Beste Sjef ik hoor graag of dit antwoord waardevol voor je is? Laat dan een bericht achter op de website tuincursus-online

  • Zijn er toch nog (tuin) vragen laat het gerust weten en ik help je graag verder je kunt je   vragen hieronder invullen.
  • Wil je op de hoogte blijven van alle online tuintips en wil je direct 101 tuintips geheel gratis ontvangen.

Met groene groet, Geral Overbeek.

8 gedachten over “Slechte Groei van mijn Planten”

  1. Geachte lezer,

    De vraag is een simpele : waarom is er in mijn tuin een “explosie” van paraplu-mos. Het is teveel om af te voeren of met de hand tussen de planten te verwijderen.

    Bedankt voor Uw antwoord,
    mvg.
    A. Blom

    1. Beste Alexander,

      Levermos wordt meestal veroorzaakt door een dichtgeslagen
      bodem (met kale grond) die slecht ontwaterd.

      Schraap eerst zoveel mogelijk van het mos weg en bewerk de grond met scherp zand 30 tot 40% en meng tevens compost door de bovenlaag.

      Hierdoor zal de bodem beter ontwateren en verbeterd de
      zuurstof huishouding.

      Als de bodem zoveel mogelijk bedekt is met bodembedekkers
      zal de grond ook minder dichtslaan.

      Blijft er soms water staan op de grond?

      Wat is de grondsoort in je tuin?

      Ik help je graag verder dus laat het gerust weten via de email of op de
      nieuwe website: http://www.tuincursus-online.nl

      Met groene groet, Geral Overbeek.

      1. Beste Geral Overbeek,

        Zeer bedankt voor je snelle antwoord. Sta mij toe wat uitgebreider het probleem te omschrijven.
        Dit antwoord (beter ontwateren) had ik verwacht en daarom stelde ik de vraag.

        Dat we een zeer nat seizoen achter de rug hebben is mij bekend, maar het is in mijn tuin ( speciaal de achtertuin) net alsof ik te maken heb met een pionierplant, want vorig jaar was het nauwelijks een probleem, terwijl het nu heel erg is.

        Ook had ik dit jaar veel last van liggend vetmuur; als
        de grond droog is gemakkelijk te verwijderen.

        Ik woon sinds vier jaar in Westerbork, grond 4 jaar geleden twee spaden diep met de hand gespit ( zelfs bij de aflevering van het huis door een tuinman tot 90 cm diepte omgegooid
        met een machine ) en zelf beplant; de grond bevat vanwege de streek veel (fijn) zand en is denk ik arm.

        Een voorbeeld van waar dit jaar het mos zit
        is een deel waar ik ca. 1×2 meter peen heb gezaaid met als voorbereiding zeer goed losgemaakt, steentjes eruit, geen verse stalmest en na het zaaien (uiteraard) niet meer geharkt etc.

        Het hele bed is nu één plaat paraplumos geworden, zelfs de wortels raken bedekt, maar groeien nog wel door; normaal blijft daar geen water staan.

        In dit gedeelte van de (achter)tuin heb ik wel de indruk dat de ontwatering ( na twee dagen regen) beter kan, bij een ander deel (10 m verder) heb ik zelfs drainagegaten van 1 m diep geboord en gevuld met kiezelsteen, want daar bleef wel water staan.

        Aan de voorkant van het huis komt het mos eveneens voor, zelfs is er een “strijd” tussen het mos en de Ajuga reptans gaande ! Op deze plaats staat nooit water ( zelfs na dagen regen). Ook daar vind ik onder de Thymus vulgaris zelfs het mos.

        Kortom, ik denk dat de ontwatering wel beter kan, maar kan mij niet aan de indruk onttrekken dat bepaalde elementen of het ontbreken ervan en/of de grondstructuur (deeltjesgrootte) behulpzaam zijn bij de groei van dit mos.

        Vanwege kosten wil ik geen (grond)analyse laten plegen; dan zet ik er wel wat anders neer dan ik nu heb, maar bv. sier/bloemplanten of bv. aardappels. ( de achtertuin hoeft geen siertuin te zijn).

        Enfin, ik hoop dat mijn verhaal je niet teveel tijd kost, in ieder geval bedankt voor het eerste advies.

        Met vriendelijke groet,

        Alex Blom

        1. Beste Alexander,

          Zoals ik eerder zei, ik help je graag verder. Denk in mogelijkheden en niet in problemen.
          Ik draag wat mogelijkheden aan om te kijken waar de schoen wringt.

          Op zandgrond is ontwatering niet echt het probleem of licht het perceel veel lager dan de omliggende gebieden?

          Is het hele fijne zandgrond dan kan het wel dichtslaan.
          Het diepspitten is wel prima voor de luchthuishouding mits de toplaag (bodemleven)niet diep weggespit is en de levenloze diepe laag boven is gekomen.

          Hoe dieper in de bodem hoe minder humus en bodemleven.

          Is er met de bodembewerking ook tuinaarde of compost doorgewerkt?

          Door te kijken wat voor planten er in de directe omgeving goed groeien kan je een inschatting maken. Bijvoorbeeld als er veel Rhododendrons groeien is de
          bodem zuur.

          Er zijn ook wel eenvoudige testsetjes te koop om een inschatting van de zuurgraad te maken.
          Wil je niet een uitgebreid bodemonderzoek ( ca. €150,=) doen dan kan je ook vragen aan een
          boer of kweker in de buurt wat voor soort grond er in de omgeving is en of bepaalde elementen uitzonderlijk hoog of laag zijn.

          Zie je ook gebreksverschijnselen op het blad van planten?
          De nerven blijven dan groen en ertussen wordt het blad geel.

          Heb je veel schaduw of veel grote bomen? zo ja welke bomen?

          Laat me je bevindingen weten en stuur eventueel wat foto’s van de omgeving.

          Misschien heb je ook wat aan dit artikel: https://tuincursus-online.nl/slechte-groei-van-mijn-planten/

          Met groene groet, Geral Overbeek.

          1. Beste Geral Overbeek,
            Bedankt voor je opmerkingen.
            Vandaag nog wat tijd in de tuin doorgebracht en ik denk dat de voornaamste sleutel ligt in de teeltlaag, welke m.i. dan minder doorlaatbaar is geworden (wat jij ook dichtslaan van het fijne zand noemde), gezien het verhaal bij het wortelbed. Daar waar ik de toplaag niet bewerk of bewerkt heb (schoffelen en dergelijke) zit het mos vooral.( wortelbed, tussen de Ajuga – en over de uitlopers – en tijm etc.)
            Heb dus nu veel geharkt/geroerd/onderbroken en ben dan van plan wat compost in de toplaag te werken. Denkelijk helpt dit voor volgend jaar.
            nb. het perceel ligt ca 0,5 m hoger dan de straat, grond is niet zuur, er is indertijd tuinaarde doorgemengd er zijn “geen” bomen (nieuwe wijk) en ik heb niet het idee dat de elementen als P, K en Ca een groot tekort hebben ( het blijft wel zwarte zandgrond).
            Nogmaals dank voor je opmerkingen.
            Met vriendelijke groet,
            Alex Blom

    1. Beste Henk,

      Dat is kleigrond omdat kleigrond van zichzelf al rijk is
      aan voedingsstoffen en ook nog eens de voedingselementen
      goed bind.

      Maar vanwaar je vraag? Misschien kan je de situatie of het
      probleem wat meer uitleggen/ omschrijven??

      Ik help je graag op weg naar meer tuinplezier.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  2. Hallo Geral,

    Ik heb in mijn tuin twee delen, een zand en een klei deel waar ik bepaalde plantjes op kweek.
    En ik vroeg mij gewoon af wat het verschil daar in was, met bemesten.

    Bedankt voor de reactie

    Groetjes Henk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven