Taxus baccata als strakke haag uit de serie van Mijn Tuingeheim.

Het Tuinelement wat je Tuin Spannend Maakt

Het tuinelement wat ik bedoel is de haag.

Hagen zijn de oudste tuinelementen maar kunnen nog steeds zo gebruikt worden dat je tuin er veel spannender van wordt. Bij het ontwerpen van een tuin worden de hagen alleen op de erfafscheiding geplaatst maar worden verder niet benut…

Wil je weten hoe je dat aanpakt?? Lees dan snel verder en laat je verrassen.

Een haag is het tuinelement wat je tuin spannend maakt. aan de hand van een aantal voorbeelden laat ik je zien wat mogelijk is, ook in een kleine tuin.

Buxus bij artikel over hagen van Mijn Tuingeheim
Lage Buxushagen geven je tuin vorm.

foto van Ligusterhaag voor artikel van Mijn Tuingeheim

 

Wanneer de mens van nomade en jager meer een vaste verblijfsplaats heeft ontstaan er kleine akkers en wordt er vee gehouden. Om gewas en vee tegen indringers en wilde dieren te beschermen werd een vlechtheg gemaakt. Dit is een ondoordringbare rij van planten die door elkaar werden geweven en ook nog eens doorns bevatte, dit werd de Tuun genoemd (dit betekent een haag die een stuk grond omheind) wat later het woord Tuin is geworden.

Welke hagen zijn er:

Er zijn zeer veel soorten planten die als haag gebruikt kunnen worden, dit is afhankelijk van de functie en hoe de haag onderhouden gaat worden. Een haag van meidoorn of laurierkers neemt zeer veel ruimte in als deze niet van het begin af aan kort gesnoeid word. Buxus bijvoorbeeld heeft veel minder snoei en ruimte nodig, ook omdat deze soort langzamer groeit.

Onderstaande soorten die geen steun nodig hebben en een stevige haag vormen door de hoofdstam. Klimplanten kunnen met steun ook als haag gebruikt worden maar die worden hier niet genoemd.

Voor lage hagen 20 tot 60 cm kan gebruikt worden:

Buxus sempervirens, Lavendula angustifolia, Santolina chamaecyparissus, Ilex crenata, Rosmarinus officinalis, Hedera helix “Arborescens”, Spiraea bumalda “Anthony Waterer.

Buxus bij artikel over hagen van Mijn Tuingeheim
Lage Buxushagen geven je tuin vorm.

Voor middelhoge hagen 80 tot 200 cm kan je kiezen uit:

Lonicera nitida, Ligustrum vulgare, Ligustrum ovalifolium, Berberis soorten, Pyracantha coccinea, Potentilla fruticosa, Carpinus betulus, fagus sylvatica, Euonymus fortunei, Eleagnus ebbingii, Prunus laurocerassus “Otto Luyken”,

Taxus media “Hicksii” Thuja plicata, Acer campestre, Larix keampferii, Osmanthus heterophylus, Cotoneaster “Coral Beauty”, Spiraea japonica,

Taxus baccata als strakke haag uit de serie van Mijn Tuingeheim.
Middelhoge haag van Taxus Baccata.

Hoge hagen van 150 tot 400 cm kan gekozen worden voor:

Thuja plicata, Cupressocyparis leylandii, Prunus laurocerassus “Rotundifolia”, Crataegus monogina, Arundinaria nitida, Crataegus monogina, Carpinus betulus, Chamaecyparissus lawsoniana, Fagus sylvatica, Photinai fraserii “Red Robin”, Prunus lusitanica, Taxus baccata, Ilex aquifolium.

Maar ook Alnus glutinosa, Corylus avelana en Salix alba kunnen als grove hag gebruikt worden.

 

hoge haag van Cupressocyparis leylandii

 

Waar moet je op letten bij het kiezen van een haag:

Groeikracht en hoogte  van een haagplant.

Iedere plant heeft een bepaalde afmeting die deze van nature kan krijgen. Carpinus is oorspronkelijk een boom maar door frequent snoeien kan je de plant gebruiken als haag. Zou je vele jaren niets doen dan zal de haagplant

uiteindelijk een boom worden.

Ook de groeikracht is bepalend voor de hoogte en omvang. Een Buxus groeit vrij langzaam en doet er zeer lang over om een hoogte van meer dan 1 meter te halen. Een Cupressocyparis leylandii of Prunus laurocerassus kunnen makkelijk schot maken van meer dan 1 meter per seizoen. Hou dus rekening met de groeikracht en de afmeting die de haag mag bereiken.

Carpinus betulus
Carpinus betulus (haagbeuk) als hoge haag

Bladkleur- en vorm van haagplanten.

De vorm van het blad is zeer divers en ook de bladkleuren zijn heel verschillend. Kies je voor een mediterane uitstraling dan is het grijze blad van Lavendel of Eleagnus geschikt, wil je een blad met een roodbruine kleur dan kan je kiezen voor Fagus sylvatica “Purpurea”, Photinia fraserii “Red Robin” (felrode toppen) of Berberis thunbergii “Atropurpurea Nana”

Rode haag met stekels
Lage haag van Berberis thunbergii “Atropurpurea”

Hoe kan je een haag gebruiken:

Haag zorgt voor beschutting en privacy.

Wat kun je allemaal doen met een haag in je tuin. De meest voor de hand liggende functie van een haag is om de tuin te omkaderen of als erfafscheiding.

De belangrijkste is hiermee direct genoemd namelijk de privacy, je wilt tenslotte niet dat de buren het eten van je bord kijken of steeds maar weer een praatje maken als je even zonnen of rust wilt. Wil je inkijk beletten van een bepaalde hoogte maar is een standaard haag nog te laag, dan zou je kunnen kiezen voor een haag op poten.

Dit is een haag gevormd met leibomen zoals de leilinde of een Carpinus (haagbeuk) in een leivorm, deze bomen zijn ook in flinke maten te koop voor direct resultaat.

We spreken dan over een hoogstamboom (takken vanaf180 cm) in leivorm, laat je vooraf goed adviseren. Er zijn ook nog andere soorten als leiboom te koop zoals de leipeer, Photinia of leiappel.

foto van leilinde met blokhaag van Taxus
Hoge en lage haag gecombineerd Leilinde en Taxus.

Hagen vormen de mooiste tuinkamers.

Hagen zijn ook te gebruiken als muren in je tuin, door de hagen op de juiste plaatsen te poten ontstaan er als het ware aparte ruimtes in je tuin ook wel tuinkamers genoemd.

Laat je adviseren door een tuinontwerper of tuinarchitect want een goed doordacht tuinontwerp maakt je tuin zeker spannender en optisch groter.

Hagen geven je tuin echt vorm.

Hagen zijn ook te gebruiken als architectonische elementen die vormen kunnen accentueren of juist verzachten. Denk maar aan de baroktuinen die totaal gevormd worden door de hagenstructuur of een ontwerp met een diagonale vorm die versterkt wordt in de hoogte door bijvoorbeeld een halfhoge Taxushaag. 

Vormen van het tuinontwerp kunnen ook versterkt worden door hagen in blokvorm, deze blokvormen geven de tuin massa, intimiteit, rust en hoogte.

Hoe onderhoud je een haag:

Let bij het knippen van de haag op de vorm.

De meeste hagen kan je knippen met de heggenschaar of scheren met de motorheggenschaar.

Begin van boven naar onder te werken en let er op dat de haag een trapezium vorm krijgt en houdt. Dit houdt in dat de bovenkant van de haag altijd iets smaller is dan de onderkant, hierdoor komt het zonlicht op de hele haag en blijft hierdoor mooi vol.

Het kiezen van een haag....
Taxus baccata als hoge haag met een bovenzijde die smalller is.

Hagen met grof blad moet je anders knippen.

Haagplanten met grof blad zoals de Prunus laurocersassus kan je beter met de snoeischaar knippen. Dit is wel een stuk bewerkelijker maar knip je met de heggenschaar dan knip je ook veel bladeren door midden die hierdoor bruine randen krijgen wat niet mooi is om te zien.

Wanneer je het beste je haag kunt scheren.

Hoe vaker je knipt of scheert hoe mooier vol de haag zal worden. Verder is het zo dat een haag in het vroege voorjaar veel meer groeikracht heeft dan na de langste dag. Wil je (vooral bij jonge hagen) snel veel groei knip dan zeker in maart en liefst nog een keer rond half juni, dan groeit de haag het snelst dicht.

Wil je de haag lang strak houden dan kan je beter in de nazomer knippen zo half augustus of september. In deze periode zal de haag niet zo snel meer uitlopen en blijft dus lang mooi glad.

Weten hoe je haag weer mooi word, bekijk de video hieronder:

Wat vaak vergeten wordt is om de haag te bemesten..

Bij iedere knipbeurt van je haag wordt er massa van de plant afgenomen. Deze massa bouwt de plant op door voedingsstoffen en water uit de grond op te nemen. In de natuur blijft alles in de kringloop en komt al het materiaal na vertering weer terug in de grond.

Omdat wij het snoeihout afvoeren moet je dat compenseren door het geven van organische mest. Ecostyle heeft daar speciale hagenmest voor waar de juiste voedingsstoffen al in zitten.

Waarom kies je een levende haag:

Een haag zorgt voor een prettig klimaat.

Waarom kies je voor een haag en niet voor een schutting. Een groene wand voelt veel prettiger aan en beïnvloed ook het microklimaat in de tuin, vooral in de zomer is het lekker koel aan de schaduwzijde van een haag. De wind wordt door een haag gefilterd waardoor je veel minder van de wind voelt. Bij een muur of schutting slaat de wind erover heen waardoor je zo’n vervelende tocht in je nek voelt.

Jong leven in de haag.
Jonge merels nog in het nest, ze broeden graag in dichte planten en takken.

Dieren zijn blij met een haag in je tuin.

Voor de dieren in de tuin is een haag ook zo veel prettiger. Wat is het toch leuk als een koppel mussen zitten te kwetteren in jouw beukenhaag, of een roodborstje die de onderste takken van de liguster gebruikt als uitkijkpost op een vette worm.

Is je haag lekker vol dan is het ook een ideale plek voor een nest, denk aan de winterkoning, heggenmus of merel. 

Hagen zijn ook beter omdat ze de tuin niet hermetisch afsluiten, hierdoor kunnen bij voorbeeld de egels onder de heg scharrelen en van de ene tuin naar de andere tuin lopen. Wat met een dichte schutting niet meer gaat.

Tenslotte….

  • Pas hagen toe in je tuinontwerp en je tuin wordt ineens veel spannender.
  • Een tuinontwerper laat je tuin groter lijken door het verantwoord toepassen van hagen.
  • Hagen zijn uitermate geschikt voor strakke tuinen met sterke vormen.
  • Hagen zijn goed voor mens en dier, met het juiste onderhoud kan je ook lang plezier hebben van een mooie haag.
  • Zijn er toch nog (tuin) vragen laat het gerust weten en ik help je graag verder je kunt je   vragen hieronder invullen.

Wil je op de hoogte blijven van alle actuele tuintips schrijf je dan rechts bovenaan de pagina in en je ontvangt direct 101 tuintips geheel gratis.

Ik vindt het leuk om te horen wat jouw bezighoudt dus laat een bericht achter op twitter of facebook zodat ik kan inspelen op jouw tuinwensen.Je kunt nu ook lid worden van de facebook groep: Mijn Tuingeheim ledengroep.  https://www.facebook.com/#!/groups/160168027443494/

 

Met groene groet, Geral Overbeek..

1 gedachte over “Het Tuinelement wat je Tuin Spannend Maakt”

  1. Beste Geral,
    Er is nu een handig hulpmiddel om lage haagjes aan te planten.
    Iedereen kan ermee werken en geeft direct structuur in de tuin.
    Kan worden aangeplant met o.a, vaste planten zoals Buxus etc, maar ook met zomerbloeiers of bloembollen.
    Handig voor mensen die op een eenvoudige manier hun eigen tuinontwerp willen maken.
    Misschien een vermelding waard.?
    Met vriendelijke groet, P.Simons.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven