Wil jij ook nooit meer schoffelen?

Ik weet een manier waarmee je de schoffel in de wilgen kunt hangen.. Lees snel verder om te weten te komen hoe het werkt en ik wens je veel Tuingeluk…

Nooit meer Schoffelen!

“Nu hoor ik je denken, Geral hoe krijg je het voor elkaar om nooit meer te hoeven schoffelen”.

Dat zal ik je uitleggen

  • Pak eerst een handzaag of boomzaag.
  • Zaag de steel van je schoffel in stukjes van 25 cm.
  • Maak je open haard of tuinkachel aan (als je die hebt).
  • En geniet nog eenmaal (van de warmte) van je schoffel.
Dat is natuurlijk een beetje gekheid maar ik meen het wel.. Gebruik geen schoffel meer maar richt je tuin dan ook zo in dat het niet meer nodig is om te schoffelen.

Hoe zit dat nu met die schoffelwoede

Af en toe kom ik nog wel eens mensen tegen die graag zwarte aarde tussen de planten willen zien want dat ziet er zo netjes uit. Bedenk wel dat in de natuur elk stukje open grond direct weer in beslag word genomen.

Het gevolg is dat er op die mooie rulle zwarte aarde weer snel onkruid gaat groeien en dan kan je weer opnieuw beginnen met schoffelen, zo ben je dus jezelf aan het bezighouden.

Niet erg als je de tijd hebt en het leuk vindt maar het ligt vaak anders. Het is toch veel leuker als je met zo min mogelijk werk zo veel mogelijk echt van je tuin kan genieten.

Laatst nog kreeg ik een tuinvraag van een tuinliefhebber, ze had zo’n last van merels die driftig in de tuin zaten te wroeten op zoek naar wormen. Het bleek dus dat ze een “schoffel-tuin” met losse aarde had waar de merels op hun gemak een lekker hapje konden scoren.

Mijn advies was dan ook plant meer bodembedekkers zodat de merel niet zo makkelijk de grond meer kan omwoelen.

“Een tuin zonder schoffelen hoe pak ik dat aan”

Ik zal je eerst een voorbeeld laten zien:

Foto hieronder: kan en mag je niet schoffelen, hier is een mix gebruikt van sierheesters, bodembedekkers en vaste planten. Het is niet alleen veel kleurrijker maar het grootste voordeel is dat alle grond bedekt is met planten waardoor onkruid geen kans krijgt.

Het juiste gebruik van beplanting

Foto hieronder een “Schoffeltuin” met veel open grond waar dus steeds opnieuw onkruid uit zaad zal kiemen en groeien. Een fout in de beplanting is duidelijk te zien veel struiken en coniferen die allemaal een opgaande groeiwijze hebben en dus slecht de bodem bedekken. Enkele bodembedekkers die snel resultaat geven zijn: Pachysandra terminalis, Vinca minor, Hosta soorten, Geranium soorten en als heester de lage Spiraea of Euonymus “Kewensis”

“Maar bij nieuwe aanplant is er toch nog veel ruimte tussen de planten dan kan ik toch net zo makkelijk even schoffelen”

Waarom ook niet schoffelen bij nieuwe aanplant

Ook in deze situatie NIET SCHOFFELEN ook al lijkt het zo makkelijk tussen de jonge planten door even schoffelen en klaar. Maar waarom ook nu niet schoffelen. Bij een nieuw aangeplante border is er nog open ruimte tussen de planten. Als je bodembedekkers hebt geplant, bijvoorbeeld Pachysandra dan is het de bedoeling dat het zo snel mogelijk dicht groeit zodat het onkruid geen kans meer heeft om de open ruimtes in te nemen.

Ga je tussen de planten door schoffelen (ook al doe je dat nog zo voorzichtig) dan beschadig je ongemerkt de wortels en uitlopers onder de grond waardoor het alleen maar weer langer duurt dat de Pachysandra dicht groeit.

Een mooi voorbeeld zal ik je vertellen

In het najaar hadden we de tuin opnieuw aangeplant met heesters en vaste planten. Een groot deel van de vaste planten sterft geheel af in de winter en bij jonge planten is er dan weinig of niets meer te zien.

In het voorjaar belde de klant mij op en zei:

“Je moet eens komen kijken want er komt bijna niets op van de nieuwe planten” Bij het bezoek aan de tuin lag de tuin er strak en aangeharkt bij. Ik vroeg aan de klant wat hij eraan gedaan had? “nou ik zag allemaal groen opkomen dus ik heb eens lekker de schoffel erdoor heen gehaald”

Ja en daar ging het dus mis met die schoffelbeurt..in zijn onschuld en enthousiasme had deze tuinbezitter al de jonge planten afgeschoffeld die net het nieuwe groen boven de grond lieten steken.

Meer weten download hieronder het gehele rapport als pdf.

Nooit meer schoffelen uit de serie van Mijn Tuingeheim.

  • Zijn er toch nog tuinvragen laat het gerust weten en ik help je graag verder je kunt je vragen: hier invullen. 

Met groene groet, Geral Overbeek.