Nooit Meer Schoffelen!

Wil jij ook nooit meer schoffelen?

Ik weet een manier waarmee je de schoffel in de wilgen kunt hangen.. Lees snel verder om te weten te komen hoe het werkt en ik wens je veel Tuingeluk…

Nooit meer Schoffelen!

“Nu hoor ik je denken, Geral hoe krijg je het voor elkaar om nooit meer te hoeven schoffelen”.

Als je niets doet aan onderhoud is dit het resultaat. uit de serie van Mijn Tuingeheim.

Dat zal ik je uitleggen

  • Pak eerst een handzaag of boomzaag.
  • Zaag de steel van je schoffel in stukjes van 25 cm.
  • Maak je open haard of tuinkachel aan (als je die hebt).
  • En geniet nog eenmaal (van de warmte) van je schoffel.

Dat is natuurlijk een beetje gekheid maar ik meen het wel.. Gebruik geen schoffel meer maar richt je tuin dan ook zo in dat het niet meer nodig is om te schoffelen.

Hoe zit dat nu met die schoffelwoede

Af en toe kom ik nog wel eens mensen tegen die graag zwarte aarde tussen de planten willen zien want dat ziet er zo netjes uit. Bedenk wel dat in de natuur elk stukje open grond direct weer in beslag word genomen.

Het gevolg is dat er op die mooie rulle zwarte aarde weer snel onkruid gaat groeien en dan kan je weer opnieuw beginnen met schoffelen, zo ben je dus jezelf aan het bezighouden.

Niet erg als je de tijd hebt en het leuk vindt maar het ligt vaak anders. Het is toch veel leuker als je met zo min mogelijk werk zo veel mogelijk echt van je tuin kan genieten.

Laatst nog kreeg ik een tuinvraag van een tuinliefhebber, ze had zo’n last van merels die driftig in de tuin zaten te wroeten op zoek naar wormen. Het bleek dus dat ze een “schoffel-tuin” met losse aarde had waar de merels op hun gemak een lekker hapje konden scoren.

Mijn advies was dan ook plant meer bodembedekkers zodat de merel niet zo makkelijk de grond meer kan omwoelen.

“Een tuin zonder schoffelen hoe pak ik dat aan”

Ik zal je eerst een voorbeeld laten zien:

Foto hieronder: kan en mag je niet schoffelen, hier is een mix gebruikt van sierheesters, bodembedekkers en vaste planten. Het is niet alleen veel kleurrijker maar het grootste voordeel is dat alle grond bedekt is met planten waardoor onkruid geen kans krijgt.

 

Het juiste gebruik van beplanting

Foto hieronder een “Schoffeltuin” met veel open grond waar dus steeds opnieuw onkruid uit zaad zal kiemen en groeien. Een fout in de beplanting is duidelijk te zien veel struiken en coniferen die allemaal een opgaande groeiwijze hebben en dus slecht de bodem bedekken. Enkele bodembedekkers die snel resultaat geven zijn: Pachysandra terminalis, Vinca minor, Hosta soorten, Geranium soorten en als heester de lage Spiraea of Euonymus “Kewensis”

“Maar bij nieuwe aanplant is er toch nog veel ruimte tussen de planten dan kan ik toch net zo makkelijk even schoffelen”

Waarom ook niet schoffelen bij nieuwe aanplant

Ook in deze situatie NIET SCHOFFELEN ook al lijkt het zo makkelijk tussen de jonge planten door even schoffelen en klaar. Maar waarom ook nu niet schoffelen. Bij een nieuw aangeplante border is er nog open ruimte tussen de planten. Als je bodembedekkers hebt geplant, bijvoorbeeld Pachysandra dan is het de bedoeling dat het zo snel mogelijk dicht groeit zodat het onkruid geen kans meer heeft om de open ruimtes in te nemen.

Ga je tussen de planten door schoffelen (ook al doe je dat nog zo voorzichtig) dan beschadig je ongemerkt de wortels en uitlopers onder de grond waardoor het alleen maar weer langer duurt dat de Pachysandra dicht groeit.

Een mooi voorbeeld zal ik je vertellen

In het najaar hadden we de tuin opnieuw aangeplant met heesters en vaste planten. Een groot deel van de vaste planten sterft geheel af in de winter en bij jonge planten is er dan weinig of niets meer te zien.

In het voorjaar belde de klant mij op en zei:

“Je moet eens komen kijken want er komt bijna niets op van de nieuwe planten” Bij het bezoek aan de tuin lag de tuin er strak en aangeharkt bij. Ik vroeg aan de klant wat hij eraan gedaan had? “nou ik zag allemaal groen opkomen dus ik heb eens lekker de schoffel erdoor heen gehaald”

Ja en daar ging het dus mis met die schoffelbeurt..in zijn onschuld en enthousiasme had deze tuinbezitter al de jonge planten afgeschoffeld die net het nieuwe groen boven de grond lieten steken.

Meer weten download hieronder het gehele rapport als pdf.

Nooit meer schoffelen uit de serie van Mijn Tuingeheim.

  • Zijn er toch nog tuinvragen laat het gerust weten en ik help je graag verder je kunt je vragen: hier invullen.

Met groene groet, Geral Overbeek.

12 gedachten over “Nooit Meer Schoffelen!”

  1. Beste Rql,

    Er zijn een aantal mogelijkheden: bestratingsvoegmortel
    werkt het makkelijkst bij nieuwe aanleg van een tegelverharding.

    Onkruid regelmatig trekken, krabben of borstelen.

    De makkelijkste manier is het onkruid bespuiten met het middel
    Ultima wat snel, makkelijk en veilig te gebruiken is.
    Meer info en bestellen kan door op de volgende link te klikken:
    https://www.gardenspecials4u.nl/ultima

    Met groene groet, Geral Overbeek.

    1. Cor hagenaar

      Ik wil graag van het schoffelen af zie de fotos. Kunt mij een plan van aanpak leveren plus beplanting opgave met prijzen?

      1. Beste Cor,

        Om van het schoffelen af te komen kan je het volgende doen:
        1. Niet meer schoffelen.
        2. De bodem bedekken met houtsnippers, schors of een ander soort bedekking.
        3. Bodembedekkende beplanting toepassen zodat de bodem geheel begroeid raakt.

        Zie geen foto’s bij het bericht en op basis van deze beperkte informatie kan ik geen beplantingsadvies geven.
        Tevens zijn er kosten verbonden aan het maken van een beplantingsplan.

        Met groene groet, Geral Overbeek.

  2. Vandaag compost gestrooid. Ik merk dat de bodem al weer behoorlijk hard is en dicht zit. Is het ook slecht voor het bodemleven en de wortels om het bovenste laagje zo voorzichtig mogelijk een beetje los te maken met een krabbertje of iets dergelijks?

    1. Beste Maya,

      Al lijkt het onlogisch, het allerbeste is om de bodem te bedekken met organisch materiaal zoals een mulchlaag, blad of compost. De wormen en andere beestjes zorgen er uiteindelijk voor dat de bodem
      luchtig en doorlatend wordt. Het enige wat je nodig hebt is geduld, het kan even duren voordat ze hun werk gedaan hebben.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  3. Hallo

    Ik wil mijn tuin ook niet meer schoffelen!
    Dus ik pluk het onkruid wat er staat zo uit
    Maar waarom lees ik overal dat schoffelen ook goed is voor de planten
    Dan komt er lucht in de grond

    1. Beste Miranda,

      Dat is achterhaalde informatie van 40 jaar geleden. Door onderzoek en proeven weten we nu dat het bodemleven ongelooflijk belangrijk is voor de bodem en gezonde plantengroei.
      Er wordt nog steeds vertelt dat schoffelen goed is voor de grond omdat men niet de oude vertrouwde werkwijze wil loslaten.
      De beste manier om de bodem te verbeteren is om deze zo min mogelijk te verstoren en door het bodemleven te voeden met organisch materiaal. Denk dan aan mulch, blad, compost of houtsnippers.
      Optimaliseer je de kringloop in je tuin dan lost het bodemleven alle problemen op. Wormen en andere beestjes maken gangen waardoor de bodem luchtiger wordt en beter ontwatert bij regenval. Schimmels (die je met schoffelen steeds in stukjes hakt) geven de planten 10 keer zo veel voeding en water door samen te werken met de wortels. Ook bacteriën werken samen met de wortels en worden in ontwikkeling gehinderd als de grond iedere keer wordt omgewoeld.

      De kennis van de bodem en het bodemleven is vaak heel beperkt of geheel niet aanwezig waardoor mensen uit onwetendheid vast houden aan oude vertrouwde gewoontes.

      Ik hoop dat je het nu een beetje snapt waarom je beter niet kunt schoffelen.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  4. Beste Geral,

    We hebben een voormalig weiland als tuin. We hebben een grondverzetter gesproken die het gat voor de nieuwbouw woning heeft uitgegraven. Op ca 70cm zit een zandlaag en daarboven lagen zwarte grond van oud grasland. Nu zegt de grondverzetter dat je dit moet omwoelen om een goede tuin te kunnen aanleggen. Maar als ik jouw informatie volg zou een goed bodemleven er voor moeten zorgen dat wormen en dergelijke vanzelf de bodem om gaan woelen? Is een mulchlaag, bladeren, snippers etc aanbrengen dan een goed idee om deze bodem tot ‘leven’ te wekken?

    1. Beste Diederik,

      Je geeft zelf al het goede antwoord, organische stof toevoegen door middel van mulchen voedt het bodemleven wat weer de bodem op een natuurlijke manier bewerkt.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven