De haagwinde (ook wel pispotjes genoemd) overgroeit in korte tijd je tuin.

Deze wilde plant overwintert met ondergrondse wortels en kan in korte tijd lange scheuten maken die zelfs heesters kunnen verstikken. Op tijd ingrijpen is dus aan te raden, in dit blogbericht noem ik diverse tips om deze enthousiaste groeier in toom te houden.

Wat kan je doen tegen hardnekkige onkruiden

Haagwinde is een vervelend wortelonkruid, om het echt kwijt te raken is veel doorzettingskracht nodig maar de aanhouder wint. Er zijn een aantal manieren om deze woekeraar goed aan te pakken.

Hoe kan je de haagwinde het beste bestrijden

De opvallende witte wortels kunnen heel lang worden en groeien ondergronds overal dwars doorheen. Wij noemen het spaghetti omdat het zo lang is en overal tussendoor groeit. De beste tijd om het te bestrijden is het voorjaar en de vroege zomer als de jonge scheuten weer opkomen uit de wortels.

Tot een aantal jaren terug werd het bestrijdingsmiddel Round up aanbevolen en gebruikt maar dit middel is helaas nog steeds niet uit de handel gehaald. Het heeft zoveel nadelige gevolgen voor mens en dier dat het totaal verboden moet worden. Dit betreft verharde en onverharde terreinen en tuinen.

 

Biologische bestrijding van haagwinde

Ultima tegen onkruid is een biologisch afbreekbaar middel van Ecostyle wat blad en wortel dood, smeer alle groene delen in met een kwastje in de juiste verhouding. Houd altijd precies de mengverhouding op de verpakking aan, meer middel geeft echt geen betere werking. Het handigste moment is als de scheuten net boven de grond komen.

Voor een optimaal effect zal je het een aantal keren moeten herhalen zodat ook de wortels geheel gedood worden. Dit is een precies werkje omdat je alleen de scheuten van de haagwinde mag raken en niet de sierplanten anders gaan die ook dood.

Is de plant al hoog opgeschoten trek de scheuten dan weg voordat de haagwinde in bloei komt. Zo krijgt de plant niet de kans om zich uit te zaaien.

 

Milieuvriendelijke bestrijding van wortelonkruiden

Een andere manier is (milieu vriendelijk) om het betreffende stuk tuin in zijn geheel leeg te maken. De sierplanten die je wilt sparen zet je tijdelijk in een ander deel van je tuin. Maar pas op, zorg dat de kluiten van de planten die je wilt hergebruiken vrij zijn van onkruidwortels anders heeft al het werk geen zin.

  • Lukt het niet om de kluit wortelvrij te krijgen gooi ze dan maar liever weg.
  • Het lege tuindeel ga je nu stukje voor stukje helemaal doorspitten met een Engelse riek (met 4 platte tanden).
  • Vis ieder stukje witte wortel uit de tuin en kijk ook onder randen en de aangrenzende verharding. Ook daar groeit het vaak ongemerkt onder de bestrating.
  • Laat het tuindeel een aantal weken tot een maand braak liggen. Waar de haagwinde weer opkomt ga je de wortels weer opzoeken die je de eerste keer gemist hebt. Haal echt ieder stukje wortel weg want het kleinste stukje loopt weer uit.
  • Vaak komt haagwinde of zevenblad ongemerkt je tuin binnen gewandeld onder een haag door of bij de aangrenzende tuin vandaan. Heb je net je tuin schoon en laten de buren het vrolijk groeien dan schiet het niet echt op.
  • Wat je dan kan doen is het plaatsen van Rootcontrol (een stevige kunststof folie) hierdoor kunnen wortels niet ongemerkt je tuin ingroeien.
  • Groeit de haag winde al hoog in de heesters of je haag, trek het dan zo snel mogelijk weg. Voorkom zo dat er bloem en zaad inkomt anders ben je de wortels straks kwijt maar komen er elders weer nieuwe zaailingen op.
  • Kokend water over de plant gieten is vooral op bestrating of in grindverharding een prima manier, maar ook dit moet je steeds herhalen.

Wil je meer weten over onkruidbestrijding of heb je nog een andere Tuinvraag laat het ons weten via Insturen Tuinvragen.

Met groene groet, Geral Overbeek.