Haagwinde met bloem uit de serie van Mijn Tuingeheim.

Haagwinde Overgroeit Mijn Tuin

De haagwinde (ook wel pispotjes genoemd) overgroeit in korte tijd je tuin.

Deze wilde plant overwintert met ondergrondse wortels en kan in korte tijd lange scheuten maken die zelfs heesters kunnen verstikken. Op tijd ingrijpen is dus aan te raden, in dit blogbericht noem ik diverse tips om deze enthousiaste groeier in toom te houden.

Wat kan je doen tegen hardnekkige onkruiden

Haagwinde is een vervelend wortelonkruid, om het echt kwijt te raken is veel doorzettingskracht nodig maar de aanhouder wint. Er zijn een aantal manieren om deze woekeraar goed aan te pakken.

Hoe kan je de haagwinde het beste bestrijden

De opvallende witte wortels kunnen heel lang worden en groeien ondergronds overal dwars doorheen. Wij noemen het spaghetti omdat het zo lang is en overal tussendoor groeit. De beste tijd om het te bestrijden is het voorjaar en de vroege zomer als de jonge scheuten weer opkomen uit de wortels.

Tot een aantal jaren terug werd het bestrijdingsmiddel Round up aanbevolen en gebruikt maar dit middel is helaas nog steeds niet uit de handel gehaald. Het heeft zoveel nadelige gevolgen voor mens en dier dat het totaal verboden moet worden. Dit betreft verharde en onverharde terreinen en tuinen.

Biologische bestrijding van haagwinde

Ultima tegen onkruid is een biologisch afbreekbaar middel van Ecostyle wat blad en wortel dood, smeer alle groene delen in met een kwastje in de juiste verhouding. Houd altijd precies de mengverhouding op de verpakking aan, meer middel geeft echt geen betere werking. Het handigste moment is als de scheuten net boven de grond komen.

Voor een optimaal effect zal je het een aantal keren moeten herhalen zodat ook de wortels geheel gedood worden. Dit is een precies werkje omdat je alleen de scheuten van de haagwinde mag raken en niet de sierplanten anders gaan die ook dood.

Is de plant al hoog opgeschoten trek de scheuten dan weg voordat de haagwinde in bloei komt. Zo krijgt de plant niet de kans om zich uit te zaaien.

Milieuvriendelijke bestrijding van wortelonkruiden

Een andere manier is (milieu vriendelijk) om het betreffende stuk tuin in zijn geheel leeg te maken. De sierplanten die je wilt sparen zet je tijdelijk in een ander deel van je tuin. Maar pas op, zorg dat de kluiten van de planten die je wilt hergebruiken vrij zijn van onkruidwortels anders heeft al het werk geen zin.

  • Lukt het niet om de kluit wortelvrij te krijgen gooi ze dan maar liever weg.
  • Het lege tuindeel ga je nu stukje voor stukje helemaal doorspitten met een Engelse riek (met 4 platte tanden).
  • Vis ieder stukje witte wortel uit de tuin en kijk ook onder randen en de aangrenzende verharding. Ook daar groeit het vaak ongemerkt onder de bestrating.
  • Laat het tuindeel een aantal weken tot een maand braak liggen. Waar de haagwinde weer opkomt ga je de wortels weer opzoeken die je de eerste keer gemist hebt. Haal echt ieder stukje wortel weg want het kleinste stukje loopt weer uit.
  • Vaak komt haagwinde of zevenblad ongemerkt je tuin binnen gewandeld onder een haag door of bij de aangrenzende tuin vandaan. Heb je net je tuin schoon en laten de buren het vrolijk groeien dan schiet het niet echt op.
  • Wat je dan kan doen is het plaatsen van Rootcontrol (een stevige kunststof folie) hierdoor kunnen wortels niet ongemerkt je tuin ingroeien.
  • Groeit de haag winde al hoog in de heesters of je haag, trek het dan zo snel mogelijk weg. Voorkom zo dat er bloem en zaad inkomt anders ben je de wortels straks kwijt maar komen er elders weer nieuwe zaailingen op.
  • Kokend water over de plant gieten is vooral op bestrating of in grindverharding een prima manier, maar ook dit moet je steeds herhalen.

Wil je meer weten over onkruidbestrijding of heb je nog een andere Tuinvraag laat het ons weten via Insturen Tuinvragen.

Met groene groet, Geral Overbeek.

62 gedachten over “Haagwinde Overgroeit Mijn Tuin”

  1. Ik heb bij herhaling gevonden dat bevochtiging van slechts 10 tot 15 bladeren verespreid over de plant met een 30% waterige oplossing van round up voldoende is om de plant definitief ten gronde te helpen. Het is wel zaak de roundup oplossing zodanig te doseren dat bij het strijken op de bladeren geen druppels op de bladeren can haakstruiken terecht komen. Dit morsen kan worden voorkomen door voor inwrijven de prop watten na drenken in de round up oplossing als een dweil uit te knijpen, maar dat de prop toch vochtig blijft. Om na te gaan hoeveel planten je moet uitroeien, moet je de planten tot de grond toe volgen en kijken hoeveel inplantingen er zijn.

    1. Beste heer Brandsma,

      Bedankt voor uw toelichting, dit is een goede manier.
      Ik wil nog wel aanvullen dat het handig is om van onderaf
      naar boven te werken.
      En heel voorzichtig zonder de “goede” planten te raken.

      Wat ook goed werkt is eerst zoveel mogelijk. wegtrekken en daarna
      de nieuwe scheuten behandelen.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

      1. Simeon ten Have

        Roundup gebruiken is nooit een goede manier omdat het zeer schadelijk is voor ons milieu en daarmee ook voor mensen en dieren! Als we niet stoppen met het gebruik hiervan, roeien we oa de bijen en vlinders uit die nodig zijn voor de bestuiving van planten en óók ons voedsel. We vernietigen hiermee dus onze eigen levens op den duur!

        1. Ik begrijp niet dat round up nog niet verboden is .. in het moestuincomplex waar ik op zit spuiten de hele tuinen plat .. vind dit vreselijk

          1. Beste Greetje,

            Dat is het absurde. Hoveniers en gemeentes mogen het niet meer gebruiken maar de landbouw en particulieren weer wel.
            Wat mij betreft zouden alle chemische bestrijdingsmiddelen direct verboden mogen worden.

            Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  2. Lambert Brandsma, Julianalaan 273, 3722 GN Bilthoven

    Beste Geral,
    Sorry voor mijn lagere school tekst met veel fouten: oorzaak te weinig licht tijdens typen.
    Ik zie dat U een boek hebt geschreven. Ikzelf ben al een halve eeuw lang een enthousiast siertuin en moestuin tuinier en ben bezig om mijn ervaringen in boekvorm te schrijven. Ik streef er naar een uitgever te benaderen, maar aarzel vanwege het feit dat bijna alles op het internet is te vinden… en dat terwijl ik dacht in veel onderdelen origineel te zijn. Mijn vroegere beroep was hoogleraar chemie (tot 2000) en ik ben ergens bang met middelen als round up en decis milieufanatici tegen de haren in te strijken, wat niet gunstig is voor de verkoop van een boek. Ik durf bijna geen kunstmest (als aanvulling voor koemestkorrels) te gebruiken ! Indien u echt geinteresseerd bent in het concept van mijn boek, wil ik het u per e-mail toezenden. Maar laat me dan s.v.p. eerlijk weten wat u er van vindt! ([email protected]).
    Met vriendelijke groet, Lambert Brandsma

  3. hou nog toch eens op met round up aanprijzen.. totaal overbodig ook.. en het werkt uiteindelijk voor geen meter.. grond zit vol gif en je kunt je groenten beter weg smijten dan eten.. de bijen gaan dr aan en je spekt een kortzichtige industrie die er op uit is om je iedere vrijheid te ontnemen..

    1. Beste RJ,

      Ben het helemaal met je eens, we moeten met de natuur samenwerken en niet met welk gif dan ook werken wat onze leefomgeving en het milieu vervuilt.

      We prijzen het middel zeker niet aan en bevelen ook liever ultima aan omdat het biologisch afbreekbaar is.
      Dit artikel dateert ook uit 2012 inmiddels denken we heel anders over de manier van onkruidbestrijding en raden we het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen ten strengste af.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

      1. Fanny Platenkamp

        Helaas heb ik er ook veel last van. Vorig jaar ontdekte ik het te laat en heeft het veel van mijn siertuin kapotgemaakt. Nu stukje voor stukje het hele aangedane stuk omgespit en mega veel wortels verwijderd!! Hoop dat ik nu alles heb kunnen pakken. Ik hou het in elk geval goed in de gaten en spit bij elk nieuw blaadje dat ik zie de wortels eruit…..een hele klus maar hoop dat ik er zo vanaf kan komen!

    2. Leuk dat je zo goed bent voor de natuur en dat je geen chemische middelen wil gebruiken maar daar schiet de vaag steller niets mee op! Want hoe krijgen we dat onkruid volgens jouw dan uit de tuin?

      1. Beste Erwin,

        Als je het bovenstaande artikel leest staan er een aantal manieren om dit onkruid te bestrijden. Roundup is waarschijnlijk al niet meer verkrijgbaar omdat dit schadelijk is voor ons milieu en zelfs al in ons drinkwater terug te vinden is.

        Het beste is fanatiek wieden met wortel en al en niet te snel opgeven.

        Met groene groet, Geral Overbeek.

  4. Inderdaad ,roundup wordt alsmaar aanbevolen en werkt juist NIET tegen hardnekkig spul als winde en paardestaart .
    Waar het wel tegen werkt kan je net zo goed met de hand verwijderen .

    1. Precies en dat is ook veel beter voor het milieu.

      Paardenstaart heeft een belangrijke functie voor de bodem omdat het zo diep wortels kan dit kruid mineralen van diep in de bodem omhoog halen zodat de bodem wordt verbetert. De plant verdwijnt vanzelf als deze zijn taak heeft volbracht. Het enige wat je nodig hebt is geduld.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

      1. Bedankt voor het advies! Maar beste l. Brandsma,

        Sorry, gaat u nu serieus alsnog roundup promoten? Dan maar liever wat winde in mn tuin die ik goed in de gaten hou ( en dan dus vaker wieden. ) dan het gebruik van roundup. Als er niet zoveel economische belangen zouden meespelen was het alang verboden.Ik vind de oplossing die eerder worden genoemd dan relevanter en erg welkom, waarvoor mijn dank! Tip: kijk ‘ the world according to Monsanto,’ die overigens nu vanwege een fusie verder zijn gegaan onder de vlag van Bayer.

        1. Beste Annemiek,

          Het gebruik van roundup raden wij ten strengste af omdat het schadelijk is voor mens, dier en het milieu. Door professionals mag het niet meer gebruikt worden maar particulieren kunnen het gewoon kopen en gebruiken. Het zou veel beter en duidelijker zijn als het totaal verboden zou worden ook voor de landbouw en de spoorwegen.

          Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  5. Hier ook enorm veel last van die vreselijke pispotjes. Thanx voor je info, zal het even proberen. Denk dat ik ook even gif ga halen want met de hand lukt het echt niet ben de hele zomer al bezig ze met de hand uit te roeien… Round-up kun je trouwens gewoon over de grens halen. De wereld is toch al verpest overal zie je gif in de grond die éne druppel Round-up zal ook wel weer meevallen toch? Wist je dat er elke seconde een hectare regenwoud wordt gekapt om vervolgens voedsel te verbouwen wat ze weer aan vee voeren? Dat is pas slecht voor onze wereldbol :)

    1. Beste Johan,

      Wist je dat Roundup al in ons drinkwater zit en dat het gif meer kapot maakt dan je denkt. Het bodemleven, insecten, vogels en het grondwater worden ernstig beschadigd en dat heeft uiteindelijk ook weer effect op ons mensen.

      Als je dan een middel wil toepassen gebruik dan Ultima van Ecostyle, dit is volledig afbreekbaar en dood ook prima het onkruid tot in de wortels.

      Er zijn zeker nog meer negatieve effecten maar je hebt het zelf in de hand om je eigen leefomgeving schoon te houden. Succes met de bestrijding van de haagwinde.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

    2. Hier heb ik het zelfde probleem, round up lijkt te werken maar ondergronds groeit het harder door dan de round up inwerkt.
      Uiteindelijk de gemeente gevraagd om een oplossing (komt namelijk uit hun perkjes) toen zeiden ze dat MCPA het enige bestrijdingsmiddel is die werkt.
      MCPA mag alleen door mensen gebruikt worden met een spuitlicentie, de meeste hoveniers hebben die licentie, maar dat zal wel een enorme kostenpost worden.

      1. Beste Christian,

        MCPA is net als roundup een zeer schadelijk product voor mens en dier het mag al een aantal jaren niet meer worden gebruikt op gazons, grasvelden en sportvelden.
        Vroeger werd het veel gebruikt om onkruid uit gazons te bestrijden. Ik zou dit product zeker niet aanraden. Ultima van Ecostyle is het enige product wat ik zou inzetten, dit dood ook de wortels maar laat geen schadelijke stoffen in de bodem achter maar word geheel afgebroken. Hierdoor kan het geen schade meer aanrichten voor bodemleven, insecten en andere nuttige beestjes.

        Het werkt wat minder snel maar als je het vol houdt kan je het in bedwang houden. Het makkelijkste is om het eerst weg te trekken en dan de jonge groeischeuten,die daarna weer opkomen te behandelen.

        Met groene groet, Geral Overbeek.

          1. Beste Anita,

            1 Ik ben geen Ecostyle-fan maar geef tuinbezitters alternatieven voor bijvoorbeeld het gebruik van Round up wat veel schadelijker is en nog steeds volop verkocht wordt.
            2 Elke stof in de natuur kan ook schadelijk zijn in bepaalde concentratie’s dus dien je met gezond verstand te gebruiken.
            3 “Instanties” zijn vaak ook niet betrouwbaar en kunnen een rapport zodanig opstellen dat het concurerende middel er slecht uit komt (beïnvloed door Monsanto bv.)
            4 Het gebruik van middeltjes kan beter nog weg gelaten worden zodat de natuur een natuurlijk evenwicht kan vormen.

            Het is beter om nestkasten op te hangen zodat de mezen de rupsen opeten dan de rupsen te bestrijden met wat dan ook.

            Heel goed dat je kritisch bent en een keuze maakt die mens en milieu geen of de minst mogelijke schade toebrengt.

            Met groene groet, Geral Overbeek.

            ps: sta altijd open voor nieuwe ideeën en inzichten dus stuur gerust je reactie ook als het een kritische opmerking is.

          2. Beste Anita,

            Heb geen aandelen bij Ecostyle maar geef het aan als alternatief voor veel schadelijkere producten zoals Round up.

            In het genoemde onderzoek spreekt men van verhoudingen per ha dat is natuurlijk niet in verhouding met het gebruik in een gemiddelde achtertuin. Kokend water bevat geen giftige stoffen (misschien wat restanten round up) maar als ik het over een mier giet gaat hij ook dood. Zo is het ook met biologische of natuurvriendelijke producten, gebruik het met gezond verstand en alleen daar waar het echt nodig is.

            Zo adviseer ik in de aanleg van een tuin om zo min mogelijk verharding te gebruiken dan hoef je later minder verharding te onderhouden. Het stimuleren en ondersteunen van de natuurlijke kringloop is altijd beter dan de strijd aan gaan met de natuur en veel plagen zijn tijdelijk en verdwijnen op den duur weer vanzelf.

            Met groene groet, Geral Overbeek.

            ps: sta altijd open voor nieuwe ideeën en inzichten dus stuur gerust je reactie ook als het een kritische opmerking is.

    1. Geral Overbeek

      Beste Carine,

      Round up raden wij sterk af (zou wereldwijd verboden moeten worden) omdat het zeer schadelijk is voor bodemleven, insecten, waterleven, huisdieren en de mens. Niet meer gebruiken dus.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  6. Ecologische bestrijding is een contradictie in termina, het dood of niet.. is ‘dus’ net zo slecht. Overigens is roundup wel degelijk afbreekbaar, en is na 14 dagen in afbraakproducten af gebroken.
    Het is meer de monsanto filosofie, van ons product kan tegen ons bestrijdingsmiddel,via genetische modificatie wat erop tegen is.

    1. Geral Overbeek

      Hier ben ik het niet mee eens. Roundup laat zeker wel giftige restanten achter die schadelijk zijn voor bijen en het bodemleven. Restanten worden zelfs in ons drinkwater teruggevonden en dat is echt niet gezond. Halve of verdraaide uitleg geven is gewoon misleidend. We zouden wereldwijd alle gif uit moeten uitbannen omdat wij mensen uiteindelijk de dupe zijn. Dus al doe je het niet voor het milieu en de natuur doe het dan voor je kinderen en komende generaties.

      De meest duurzame en gezonde oplossingen moeten we zoeken in de natuur (en natuurlijke processen) zodat de natuurlijke kringloop op alle vlakken goed kan functioneren.

  7. Peter IJzerman Emmeloord

    Natuurlijk bestaan er geen door de mens gemaakte pesticiden en fungiciden die milieu-vriendelijk zijn.
    Hoe durven fabrikanten als Monsanto, Bayer, Syngenta, enzovoort, dit te beweren?
    Eufemistisch worden zij “gewasbeschermingsmiddelen” genoemd maar het doel is “doodmaken wat jij niet in jouw tuin wilt hebben”.
    Geral Overbeek heeft gewoon gelijk en daar valt echt niet over te redetwisten.
    Ik ben bezig om met twee tuinen over te schakelen naar “permacultuur” en dat lijkt steeds meer veelbelovend.
    Ik ben beslist geen zweverig persoon maar ik geloof onvoorwaardelijk in evolutie en de natuur.
    Dus pertinent niet in enige religie.
    Jezelf op de borst kloppen met het op een paar religies gebaseerde “Rentmeesterschap” en dan volop in de strijd gaan met pesticiden tegen de natuur in, getuigt van een – naar mijn mening – laaghartig principe.
    Tuinieren moet je doen met de natuur mee en niet er tegen in.

    1. Beste Peter,

      Doet me goed om te horen dat je respect hebt voor de natuur. De natuurlijke kringloop zit zo mooi in elkaar en het is gewoon veel verstandiger om de natuurlijke processen te stimuleren. Is de tuin in balans dan hoef je niet eens in te grijpen en worden plagen vanzelf beperkt.
      Veel plezier met de ontdekking van permacultuur.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  8. Ik zou graag willen weten of de haagewinde giftig is voor voliere vogels… Mijn buren hun tuin groeit helemaal vol en komt ook nu over de schutting en daar grenst mijn voliere, ik kan nergens terug lezen dat het giftig is ja of nee.

    1. Beste Sandra,

      De haagwinde staat niet bekend als schadelijke plant voor voliere’s en vogels. Voor mensen en katten is de plant licht giftig en heeft bitter melksap.
      In voliere’s worden ook klimop, buxus en liguster gebruikt die ook giftig zijn. Zolang de vogels er niet te veel van eten kan het niet direct kwaad maar ik zou het wel in de gaten houden.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  9. J.van Staalduinen

    Het blijkt dat lava een goed alternatief is. Je moet het wel een paar x herhalen. Er zitten veel spoorelementen en voedingsmiddelen in. We hebben het op onze nieuwe moestuin gestrooid,deze is de laatste drie jaar “ verwaarloosd” .het is natuurlijk geen wondermiddel,maar we zien veel heermoes wel verschrompelen.

    1. Klopt, lavameel bevat mineralen die het proces versnellen wat de heermoes op een natuurlijke wijze doet. Het is natuurlijk zo ie zo beter om de bovenlaag te verbeteren omdat daar de meeste plantenwortels groeien. Heermoes kan je dus zien als indicatorplant.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  10. Helaas met de ultima puur gestipt en met de verhouding gespoten. Met azijn met heet water. En niets werkt.
    Wortels zijn er al teveel voor uitgraven.

    1. Beste Claudia,

      De methode die je geprobeerd hebt werken niet direct na een behandeling. Je zal het net zo lang vol moeten houden tot de haagwinde is uitgeput. Het werkt vaak wel goed om eerst het grootste deel uit te graven en dan de overige scheuten te behandelen. Een behandeling zal zeker niet voldoende zijn, dus de aanhouder wint.

      Succes en met groene groet, Geral Overbeek.

  11. Hier ook een tuin overwoekerd door haagwinde. Hij was helemaal tot bovenin de appelboom geraakt. Ik kan ook uren besteden aan graven tot ik denk alle wortels uitgetrokken te hebben. En 1 week later zijn de scheuten er weer. Mijn ervaring is dat op de plek waar ooievaarsbek groeit, de ooievaarsbek wint! Die laat zich niet wurgen! Dus dat wordt nu mijn nieuwe strategie: eerst alles uitgraven en dan die ooievaarsbek eroverheen planten. Nu nog de niet-tuinierende buren overtuigen hetzelfde te doen.

    1. Beste Caroline,

      Heel goed dat je een manier gevonden hebt om de haagwinde op een natuurlijke manier te onderdrukken. Blijven wegtrekken voorkomt in ieder geval dat de plant zich op andere plekken kan uitzaaien. Persicaria amplexicaule is ook een plant die snel groeit en een dichte bladmassa maakt die onkruiden kan onderdrukken, deze bloeit ook nog eens heel lang door.

      De aanhouder wint, ook zonder gif te gebruiken.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  12. Heb ook wat op die haagwinde gevonden. Ik neem een watje wat je kunt uitknijpen en vul een kom met witte natuurazijn en met wat zout. FF roeren en dan de blaadjes van de haagwinde met het mengel aan de voor en achterkant besmeren. De blaadjes verdrogen maar de stengels ook. En ik zie steeds minder terugkomen, ook bij mijn buurman de veroorzaker.

    1. Beste Noha,

      Zout en natuurazijn is wel een schadelijke combinatie. Goed dat het werkt op de haagwinde maar het blijft schadelijk voor dieren, planten en bodemleven. Dus gebruik het met de grootste zorg.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

    1. Beste Stefan,

      Weet je ook wat de gevolgen zijn van het gebruik van round up?

      – gifstoffen (al zij het maar kleine beetjes) komen in de bodem, het grondwater en de natuurlijke kringloop terecht.
      – massale sterfte van het bodemleven (zonder bodemleven kunnen planten niet leven).
      – grote kans dat de bijen uitsterven (noodzakelijk voor de bestuiving zodat wij vruchten kunnen oogsten).
      – 75% van de insecten zijn al verdwenen (belangrijkste voedselbron voor vogels).
      – round up zit al in het drinkwater omdat het niet te zuiveren is.
      – vogels en andere dieren worden vergiftigd doordat ze eten van bespoten planten.

      Het gebruik van round-up en ander gif raad ik ten strengste af vanwege de hierboven genoemde gevolgen, dat wil je toch niet op je geweten hebben?

      Met groene groet, Geral Overbeek.

      1. Beste Gerald,
        Ook ik heb veel last van e hagewinde. Kan ik het bovengrondse deel van de hagewinde gebruiken om te mulchen? Dan is het nog ergens goed voor. Het lijkt mij, dat door uitputting de hagewinde zal verminderen. Daarnaast zoveel mogelijk de wortels uitgraven. Dit alles volhouden, dan zal het op den duur in de hand te houden zijn, misschiien wel verdwijnen.

        1. Beste Jan,

          De stengels en bladeren zijn wel te gebruiken op de composthoop of als mulch, probeer worteldelen en zaad er wel zoveel mogelijk uit te houden. Vol houden om het loof weg te trekken en de wortels zoveel mogelijk uitgraven heeft uiteindelijk wel effect.

          Met groene groet, Geral Overbeek.

          1. Goedemiddag,
            We hebben onze tuin veranderd en op de plek waar eerst een border was met rododendron, elk jaar weer overwoekerd door haagwinde, vervangen door gazon. Helaas komt de haagwinde ook door het nieuwe gazon….wat nu? Iemand tips?

          2. Beste Jannet,

            Door het gazon regelmatig te maaien zou de haagwinde uitgeput kunnen raken en verdwijnen.
            Het was beter geweest om voor het aanleggen van het nieuwe gazon zoveel mogelijk van de wortels weg te halen. De haagwinde groeit vanuit de witte wortels makkelijk weer opnieuw uit.

            Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

      1. Beste Walter,

        Het is vreselijk dat mensen achteloos gif toepassen als of het hun niet kan raken. Het is ook niet te begrijpen dat in tuincentra, bouwmarkten en grootschalig in de landbouw dit gif gewoon is toegestaan. Maar we houden het hier netjes en een ieder is verantwoordelijk voor zijn eigen keuzes.
        Door middel van mijn kennis en ervaring te delen hoop ik dat er een bewustzijn op gang komt waardoor tuinbezitters een verantwoorde keuze maken zonder gif.

        We maken als mensheid ongemerkt zoveel kapot en als dat zo door gaat is er niets meer aan te doen, helaas dan is de mensheid het haasje.

        Met groene groet, Geral Overbeek.

  13. J. Vogelezang

    Beste iedereen,
    Ik heb zojuist Round up besteld omdat ik ten einde raad ben. Ik heb overal scheuten van de Japanse Duizendknoop. Een plant die door je fundering heen groeit, huizen en schuren compleet verscheurd. Hij groeit als bamboe en is minstens zo sterk.
    Ik heb alles geprobeerd en heb nu dit als laatste hulpmiddel: een gat in de stam boren en de plant injecteren met round up.
    Ik ben een groot fan van de natuur en woon aan een slootkant dus het laatste wat ik wil is alles vervuilen met die troep.
    Voor de winde ga ik zeker ecostyle proberen. En mocht iemand nog iets anders weten tegen de duizendknoop dan hoor ik dat graag!

    1. Beste J. Vogelezang,

      Laat je niet verleiden om dit gif te gebruiken. Er is al teveel gif wat in ons eco-syteem terecht is gekomen (zelfs al in ons drinkwater zitten sporen van roundup) met alle nare gevolgen die dat veroorzaakt.

      Het volgende is een milieuvriendelijke methode waarbij geen gif nodig is:
      1. snoei alle scheuten kort bij de grond af.
      2. wacht tot er weer nieuwe scheuten opkomen.
      3. besproei de jonge scheuten met kokend water.
      4. herhaal dit na een week en blijf dit zeker 2 maanden vol houden.

      Succes en met groene groet, Geral Overbeek.

  14. Goedemiddag, ook ik heb een stuk tuin dat compleet overwoekerd is door -onder andere- die zogenaamde pispotjes. De bedoeling is dat daar een moestuin gaat komen. Omdat het nu een oerwoud lijkt en het een te groot oppervlak is om alle groen eerst te verwijderen, overweeg ik om een groot stuk zwart plastic over alle (lage/bodem)begroeiing heen te spannen en dat een paar maanden zo te laten. Zou dat een oplossing zijn of moet ik toch eerst al het groen en wortels verwijderen? Het heeft mijn voorkeur geen of zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen te gebruiken.

    1. Beste Margreet,

      Je kunt het beste eerst al het groen weg trekken en dan over de grond een laag vochtig karton neer leggen. Het karton sluit de bodem af en houd het licht tegen waardoor de groei stopt. Het karton kan je het beste afdekken met een mulchlaag of houtsnippers.

      Het karton zal in de loop van de tijd gaan verteren maar is niet nadelig voor het bodemleven. Plastic verstikt en veroorzaakt broei wat schadelijk is voor het bodemleven.

      Succes en met groene groet, Geral Overbeek.

  15. Waar zie je nooit wortelonkruiden? In gazons en op akkers, zelfs duizendknoop niet.
    Mijn schoonzus had al jarenlang last van zevenblad in haar border.
    Het kwam vanuit de haag tussen haar tuin en het aangrenzende weiland. Ik gaf haar het volgende advies: leg naast de haag een strook gras aan, die hoeft niet zo breed te zijn, een meter is genoeg.
    Ze maait het regelmatig, en… het zevenblad blijft weg. Wanneer je niet zoveel plaats hebt, kun je ook een strookje vrijmaken en plastic ingraven (zoals boven) en het strookje de hele zomer blijven schoffelen.

    1. Beste Joop,

      Dat is een handige tip en het proberen waard. Het gaat in feite om de concurrentie, als je sterkere planten gebruikt als het zevenblad dan onderdrukken ze de groei en heb je er vrijwel geen last meer van.
      Zelf had ik een stuk met zevenblad wat uiteindelijk is overgroeid met klimop en het zevenblad leek weg. Totdat ik de klimop weg haalde toen kwam het zevenblad weer snel terug.
      Het is in mijn optiek beter om een sterkere plant te zoeken die het onkruid onderdrukt dan de strijdt aangaan om het eindeloos te blijven wieden of schoffelen. Ik ben geen fan van schoffelen omdat dit slecht is voor het bodemleven zoals nuttige schimmels en bacteriën.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  16. Beste oplossing, (als ze al niet vermeld is, want ik heb niet alle reacties met langdradige antiroundup-fobie gelezen) tegen haagwinde is het product Primus. Toepassen eind mei, en eventueel nog eens eind juni voor latere opkomst.

    1. Beste Geert,

      Dit middel (primus) is net zo schadelijk als Round-up. Dit is een bladherbicide wat zeer schadelijk is voor insecten en het bodemleven.

      We zouden al dit soort producten niet moeten gebruiken omdat de gifstoffen zich opstapelen in de natuur en in het grondwater.
      Herbicide en insecticide worden terug gevonden in drinkwater, bier, grondwater, vele voedingsmiddelen en zelfs in het menselijk lichaam.
      Laten we stoppen om dit soort producten toe te passen.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven