tuinpad hidcote manor tuincursus online

Aanleg van een Tuinpad

De aanleg van een tuinpad met halfverharding

De aanleg van een tuinpad laat ik in onderstaande video stap voor stap zien. Belangrijk bij een duurzame verharding is de opbouw van de onderlaag. Deze onderlaag is de fundering van de verharding en bepaald of het tuinpad of terras mooi strak blijft liggen en voldoende waterdoorlatend is.

Richtlijnen voor de opbouw van een duurzame verharding

  • Het gebruik van gronddoek of wegendoek zorgt voor een verdeling van de druk maar houdt ook de materialen gescheiden wat weer verzakkingen voorkomt. Neem bij voorkeur waterdoorlatend materiaal zodat het vocht makkelijk naar de ondergrond kan weglopen.
  • Een veel gebruikt materiaal voor een stevige en doorlatende onderlaag is gerecycled steenpuin of steenpuin-granulaat. 20 cm steenpuin onder de oprit voorkomt spoorvorming en snel verzakken van de bestrating.
  • Duo mix of steengruis is een prima materiaal om als onderlaag te gebruiken, als het nat word gemaakt en daarna met een trilplaat verdicht ontstaat een laag bijna zo hard als beton.
  • Ondanks dat het materiaal zo hard word blijft het wel waterdoorlatend, ook heel geschikt als onderlaag van grind- of split verhardingen.
  • Waar vaak ook niet aan gedacht word is de hoeveelheid kalk die in het materiaal van de onderlaag zit. De keuze van het juiste materiaal kan voorkomen dat er lelijke kalk uitbloei op de bovenliggende bestratingsmateriaal (tegel of straatsteen) komt.
  • Het gebruik van bestratingsvoegmortel zorgt voor veel gemak in het onderhoud. Door dit voegmiddel ontstaat een harde voeg waar mieren en onkruid niet meer tussen komen. Ook is de verharding veel schoner omdat er geen zand meer kan opspatten. De afvoeren en riolering wordt ontlast en lopen minder snel over omdat het regenwater ter plekke kan wegzakken in de bodem.
  • Voor elk soort verharding is een type bestratingsvoegmortel wat de sterkte van de verharding bepaald. Ook zijn er zelfs waterdoorlatende voegmortels zodat er geen plassen op de verharding blijven staan.

 

Met groene groet, Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven