lieveheersbeestje eet bladluis tuincursus online

Bladluis te slim af zijn met natuurlijke vijanden

Hoe kan je de bladluis te slim af zijn.

Naar aanleiding van de volgende tuinvraag die door Wilma werd ingestuurd geef ik een aantal opties om een bladluizen plaag in bedwang te houden. De vraag is: Waarom krijgt mijn Gelderse roos ieder jaar weer opnieuw last van bladluis?

Beste Wilma,

Er zijn een aantal soorten planten die bladluizen graag eten zoals rozen-knoppen, vlier, boerenjasmijn en klimop. Bladluis overwintert door middel van eitjes en die komen uit als de knoppen uit beginnen te lopen.

rozentop met bladluis tuincursus online

De beste oplossing van bladluis ligt onder de grond

Het probleem is onder de grond op te lossen. Planten die snel door bladluis worden belaagd hebben een verminderde weerstand waardoor ze een makkelijke prooi zijn voor plaagdieren zoals bladluizen.

Maar wat kan je er dan aan doen. Door het verbeteren van het bodemleven zorgen nuttige schimmels, bacteriën en andere kleine beestjes in de grond dat de plant de juiste voedingsstoffen ter beschikking heeft. Bij een evenwichtig bodemleven krijgt de plant zelfs antistoffen om plagen af te weren. Er zijn planten die maken een soort mosterdzuur wat giftig is voor plaagdieren die liever een andere plant gaan belagen.

Met het bodemleven de bladluis bestrijden

Het bodemleven kan je een boost geven door het gebruik van Biovin een natuurlijk product vol met goede schimmels en bacteriën die het bodemleven stimuleren. De bodem afdekken met een laag houtsnippers of ander organisch materiaal is goed om het onkruid weg te houden maar ook om het bodemleven te voeden.

Natuurlijke hulptroepen inschakelen

Wat ook helpt is de natuurlijke hulptroepen inschakelen. Denk daarbij aan lieveheersbeestjes en zijn larve, koolmezen geven hun jongen bladluis, met het aanplanten van longkruid trek je de sluipwesp aan die de luis parasiteert en ook de oorworm is dol op luizen. Samenwerken met de natuur gaat niet zo snel maar is wel effectief, duurzaam en lang werkend zonder vervelende bijwerkingen.

Kan je met dit antwoord aan de slag? ik hoor graag of je deze reactie waardevol vond.

 

Met Groene Groet, Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven