Mieren in de tuin

Mieren op een natuurlijke manier bestrijden.

Vooral in de zomer kan je veel last hebben van mieren in de tuin, of erger nog mieren in huis. Hoe kan je dat op een natuurlijke manier aanpakken. Mieren zijn nuttige opruimers in de natuur en ook een voedselbron voor insecteneters. Mieren komen wereldwijd voor en leven in kolonies die ijverig samenwerken, zo is er in een nest een koningin, werksters, soldaten en mannelijke mieren die uitvliegen om de jonge koninginnen te bevruchten.

Normaal gesproken in de natuur ruimen ze van alles op zoals dode planten maar ook dode dieren en insecten. Net als alle andere organisme hebben ze een belangrijke taak in de natuurlijke kringloop.

Als wij mensen etensresten of zoetigheid laten slingeren dan worden de mieren daar door aangetrokken. Ze hebben een sterke tast en kunnen bijzonder goed ruiken met hun voelsprieten. De mier kan bijna niets zien dus is de handigste manier om hem te verjagen door geuren die ze niet kunnen verdragen.

Planten waar mieren een blokje voor om gaan.

Mieren houden niet van de geur van goudsbloemen, afrikaantjes, lavendel, boerenwormkruid, of bieslook. Als je op de plek van de overlast deze planten neerzet dan zoeken de mieren liever een andere stek. Ook salie, rozemarijn, basilicum, maggie, marjoraan, oregano, kruidnagel, nootmuskaat, kaneel en knoflook vinden ze niet fijn. Je kunt het kruid uitstrooien of vermengen met water en dan besproeien op de route of bij het nest.

Een laagje peper of een koperdraad zullen ze niet passeren dus dat kan je ook gebruiken om die mieren te weren. Een algemeen bekend middel om insecten te verjagen is pepermunt of de munt plant. Je kunt een aantal druppels van een etherische munt-olie in een halve liter water oplossen en dan vernevelen, dit helpt ook tegen slakken en bladluizen.

Andere manieren om mieren te verjagen

  • Je kunt kokend water, azijn of gezoet bakpoeder gebruiken om de mieren te doden maar dat is geen prettige dood voor deze nuttige werkers.
  • Een handig trucje wat vooral op een gazon goed werkt is door een bloempot te vullen met tuingrond en deze op zijn kop op het nestgat zetten. Omdat mieren van warme droge plekjes houden verplaatsen ze zich naar de pot die je na 2 week voorzichtig kan weghalen en zo het nest verplaatsen naar een andere plek.
  • Koffieprut en babypoeder vinden ze ook niet lekker dus dat kun je ook gebruiken op de looproutes waardoor ze gedesoriënteerd raken en een andere route kiezen.

Er zijn dus heel wat manieren om de mieren op een vriendelijke manier te verjagen zodat ze op een andere plek hun nuttige taak kunnen verrichten zonder dat je er last van hebt.

 

Met groene groet, Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven