catalpa bloem en blad tuincursus online

Catalpa bolboom snoeien

De Catalpa bolboom snoeien hoe kan je dat het beste doen.

Er zijn een aantal soorten Catalpa. Naar aanleiding van een tuinvraag hierbij een omschrijving van de snoeiwijze voor de Catalpa nana “Aurea”.

Hallo, In de tuin van het nieuwe huis van mijn dochter staat een, naar ik vermoed Catalpa? , die sterk verwaarloosd is. Kan deze eind febr./ begin maart helemaal geknot worden of is dat te rigoureus. Wat haal ik er dan af in het laatste geval? Vriendelijke groet, Han

Catalpa bolboom snoeien

 • De Catalpa kan je het beste begin maart helemaal knotten.
 • Met een snoeizaag haal je de takken helemaal weg tot de basis van de knot.
 • Laat je de takken langer dan krijg je een veel dikkere knot of zelfs knotten op de knot.
 • Vanuit het hout vormt de boom weer nieuwe knoppen zodat de nieuwe scheuten vanaf de basis beginnen.
 • Het kan soms wel even duren maar in de loop van de zomer worden er weer nieuwe scheuten gevormd.

Let op: Om te voorkomen dat de boom uitgeput raakt kan je het beste om het jaar knotten dan hou je een mooie compacte bolvorm. Je kunt ook elk jaar de dikste er tussenuit snoeien maar dat is een lastig klusje en je kunt makkelijk andere takken beschadigen. Om het jaar knotten is dan makkelijker te doen.

Door begin maart te snoeien als de strenge vorst verdwenen is zal de knot weer het snelst uitlopen. In het voorjaar zit er veel kracht in planten om weer nieuw blad te gaan vormen. Wil je de groei afremmen dan is knotten in het najaar ook mogelijk.

Ook de bolacacia en de knotwilg kunnen op deze manier gesnoeid worden.

Als je een bolcatalpa wilt hebben maar niet te veel wilt snoeien dan kan je het beste Catalpa bignonioides ‘Nana Aurea” kopen. Deze geënte boom blijft vrij klein van zichzelf en heeft dus ook weinig snoei nodig.

Een gewone Catalpa bignonioides kan zonder snoei een behoorlijk grote boom worden die niet geschikt is voor een kleine tuin. Deze boomvorm heeft wel mooie bloemen die de bolvorm of gesnoeide Catalpa niet heeft. Deze soort wordt ook wel als bolboom aangeboden maar is daar eigenlijk helemaal niet geschikt voor en kan je beter een Nana Aurea kiezen voor een compacte bolboom.

Meer snoeitips kan je bekijken op: https://tuincursus-online.nl/tuinblog/

Het snoeien in de praktijk leren kan met de Masterclass Onderhouds-arme tuinen

Met groene groet, Geral Overbeek.

89 gedachten over “Catalpa bolboom snoeien”

 1. Richard Heijlaerts

  Goedemorgen , ik heb 2 bolcalpalca’s naast elkaar staan, echter de een heeft ‘s zomers een veel grotere kroon als de andere boom.
  Kan ik dit met voorjaar snoei oplossen?

  Mvg. Richard.

  1. Beste Richard,

   Dat heeft meestal te maken met de omstandigheden in de grond. als er bijvoorbeeld een harde laag dieper in de grond zit zal de boom minder diep kunnen wortelen of zelfs slechter wortelen waardoor de groei achterblijft. Biovin zou kunnen helpen doordat dit product het bodemleven verbeterd. het bodemleven kan er voor zorgen dat harde lagen worden doorbroken waardoor de boom weer beter kan wortelen.

   Het zou ook nog kunnen dat het niet exact dezelfde soorten zijn waardoor er een verschil in groeisnelheid is. Zie je verschil in het blad of heeft een iets andere kleur?

   Met groene groet, Geral Overbeek.

   1. Beste Geral,
    Wij zijn net verhuisd en hebben in de tuin 2 bolcatalpa’s staan. Je geeft aan dat je het beste eens in de twee jaar kunt snoeien. Hoe zie ik of de boompjes vorig jaar nog geknot zijn of twee jaar geleden voor het laatst?

    1. Beste Nienke,

     Dan kan je het beste een lange tak afknippen of afzagen. Bij een 2-jarige tak zie je meestal een overgang of rand waar het 1-jarige deel overgaat in het 2-jarige deel.

     Als je er toch niet achter komt snoei de boom dan en noteer ergens wanneer ze gesnoeid zijn. dan kan je vervolgens om het jaar snoeien.

     Met groene groet, Geral Overbeek.

   2. Hallo, ik heb drie bolcatalpa’s in de tuin. Ik zou je bollen graag iets groter hebben, zodat we minder inkijk van buren hebben. Wat kan ik doen om de bollen iets groter te maken?

    Mvg, Marco

    1. Beste Marco,

     Als je de bolcatalpa ieder jaar snoeit dan moet de boom steeds van niets weer uitgroeien. Snoei de boom om het jaar of eens in de 3 jaar dan kan de boom verder door groeien.
     Je kan ook ieder jaar de boom licht uitdunnen (een deel van de takken wegsnoeien) zodat er altijd takken op blijven staan.
     Heb je een echte bolcatalpa (Catalpa bignonioides “Nana Aurea”) dan zal de bol niet zo groot worden als bij een gewone catalpa (Catalpa bignonioides).

     Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

 2. Beste Geral
  Ik heb een catalapa die te groot wordt (25jr). Nu zo’n 9meter schat ik. Het eraf zagen van alleen de uitschieters schiet niet op. Die groeien te snel terug. Zou ik ook de dikke taken mogen afzagen? Ik wil natuurlijk wel nog blad in de boom houden. (Misschien één jaar wat minder).
  En zou ik nu nog mogen snoeien? Het is nl al vaak best warm.
  Graag je reactie
  Mvrgr
  Chris

  1. Beste Chris,

   Een grote Catalpa boom kan je niet zomaar knotten, een grote kans dat de boom het niet overleeft of vol schiet met lange dunne groeischeuten.
   Snoeien kan nu nog wel, als je minder groeireactie wilt is snoeien in oktober / november beter omdat de boom dan in rust gaat en veel minder groeireactie geeft.

   Je kunt de boom wel in een aantal jaren compacter krijgen, dat zou je zo kunnen doen: snoei verdeelt over de boom maximaal 30% van de takken tot 2/3 van de lengte terug. Volgend najaar doe je weer hetzelfde met 30% van de overgebleven takken en het derde jaar weer 30%.
   Hierdoor krijg je meer verjonging op de gesnoeide takken van onderuit maar snoei je niet teveel ineens zodat je een boom vol lange groeischeuten krijgt.

   Stap voor stap de boom terugsnoeien is dus beter dan in een keer de gehele boom fors snoeien.

   Succes en groene groet, Geral Overbeek.

 3. Beste Geral,
  Ik heb net twee nieuwe catalpa’s geplant, ze zijn niet meer dan een stengel van een meter of twee met wat wortel.
  Ik zou deze klein willen houden en inderdaad in een bol snoeien. Hoe ga ik te werk? Kan ik bijvoorbeeld ook zelf bepalen op welke hoogte ik de bol wil? En ik vermoed dat onder de bol alle zijtakken sowieso weggesnoeid moeten worden?
  Dank en groet,
  Karel

  1. Beste Karel,

   Als het een doorgaande stam is kan je zelf de hoogte van de knot bepalen. op die hoogte snoei je om het jaar de takken weer kort en er ontstaat een knot.
   Is het een gewone catalpa dan zal deze wel flinke scheuten maken omdat het oorspronkelijk een flinke boom wordt.

   Met groene groet, Geral Overbeek.

 4. Het is nu april,en morgen willen ze mijn catalpa’s gaan snoeien
  De knoppen die erin zitten staan bijna op springen
  Mag ik ze nu gewoon nog snoeien? Want ik ben bang dat ze anders écht te groot worden en over de brandgang gaan hangen
  Dankjewel alvast

  1. Beste Diana,

   De Catalpa kan nu nog wel gesnoeid worden, de boom zal nu wel iets later uitlopen maar zal in de zomer weer goed uitgroeien. Het beste is om niet ieder jaar maar om het jaar te snoeien anders raakt de boom teveel uitgeput en kan dan deels of geheel afsterven.

   Met groene groet, Geral Overbeek.

 5. Hallo Geral. Heb twee Catalpa’s in tuin staan, heb in maart gesnoeid , de zijtakken iets langer gelaten dan de kroon om een soort paraplu te krijgen, nu blijft 1 catalpa flink achter met groeien, ziet er niet uit. Kan ik het andere boompje nu nog ietsjes bijsnoeien, of het maar zo laten. Groetjes .

  1. Beste José,

   Iets bijsnoeien is wel mogelijk. Soms kan een boom iets later beginnen met groeien, misschien is het beter door af en toe wat water te geven.

   Met groene groet, Geral Overbeek.

   1. Ik snoei/knot de bolcatalpa elk voorjaar. De boom groeit heel hard en aan het einde van de zomer is de boom vol en enorm gegroeid. Mag de boom tussentijds worden bijgesnoeid en in februari worden geknot? Wil de boom graag behouden in de voortuin maar wordt te groot.

    1. Beste Jet,

     Als de boom erg lange takken maakt kan het geen kwaad om de langste scheuten in de zomer voor ongeveer 1/3 rondom in te snoeien zodat de bol weer wat compacter is.

     Met groene groet, tuinspecialist Geral Overbeek.

    2. Goedenmiddag Geral.

     Ik heb 2 bol catalpa’s die 2 jaar geleden zijn geknot.
     Ik was van plan ze dit jaar weer te knotten maar ben er te laat mee.
     Kan ik nu ” eind april ” nog knotten of kan ik beter wachten tot volgend jaar. De takken zijn nu zo’n 70 cm vanuit de kroon en beginnen echt net uit te lopen.
     Wat kan ik het beste doen????
     Bedank alvast voor de reactie.
     Groetjes Babette

     1. Beste Babette,

      Het is beter voor de catalpa om een jaar over te slaan en volgend jaar maart weer te knotten.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

 6. Beste Geral,

  Ik heb 2 catalpas op stam van ongeveer 1m80. Ze doen het goed. Eigenlijk te goed want ze geven nu veel schaduw. Ik snoei ze in maart altijd helemaal terug en zijn ze nu met bol bijna het dubbele qua formaat. Vooral dit jaar hebben ze een hele groeispurt gemaakt terwijl ik zal 15 jaar heb. Hoe kan ik ervoor zorgen dat de bol volgend jaar niet zo groot wordt? Alvast dank voor je advies.

  1. Beste Ellen,

   Als je bomen en planten snoeit dan verstoor je het evenwicht tussen takken en blad bovengronds en de wortels onder de grond.
   Na snoei wil de plant dat evenwicht herstellen door veel groeischeuten te vormen.
   Je zou kunnen proberen om de boom niet geheel te knotten maar alleen de dikkere takken ertussen uit snoeien.
   Hierdoor groeit de boom in het 2jaar verder op de oude takken en hoeft minder lange scheuten te vormen.

   Succes en met groene groet, Geral Overbeek.

  1. Beste Josee,

   Dat kan geen kwaad, de Catalpa kan in februari of maart nog wel gesnoeid worden. Wij houden meestal begin maart aan dan zijn ze nog niet te ver uitgelopen.

   Met groene groet, Geral Overbeek.

  2. We hebben een boleik hier blijft water in staan en gaat daarom vanbinnen rotten,wat kan ik hier aan doen , wel komen er elk jaar weer bladeren aan

   1. Beste Margriet,

    Dat is een natuurlijk proces waar je weinig aan kan doen. Je zou een kleine inkeping kunnen maken zodat het water eerder weg kan lopen.
    Vroeger werd het wel eens weggesneden/ schoongemaakt en gevuld met cement. In de praktijk blijkt dat het inrotten niet te verhinderen en soms verergerd het juist de schade.
    De boom kan echt nog jarenlang mee ook al is een deel aan het rotten.

    Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

 7. Goedemorgen,

  Vorig jaar heb ik een aantal Catalpas geplant, echt van heel kleins af aan. Deze zijn heel mooi omhooggekomen en zijn nu uitgegroeid tot 2 takken. Welke kan ik het beste eraf halen en wat is de beste manier, bijv takkeschaar of zaag? Ik heb indien gewenst wel een foto voor de duidelijkheid.

  Groet,
  Tjitske

  1. Beste Tjitske,

   Als je de Catalpa door wil laten groeien als boom dan kun je het beste de meest rechte tak behouden en de andere wegzagen of knippen (hangt van de dikte af wat het beste werkt).

   Met groene groet, Geral Oveerbeek.

   1. Hallo
    Vandaag een bolcatalpa gekocht met nog lange stengels eraan.
    Moet en kan de boom nog gesnoeid worden of hoeft dat niet.
    Boom is uit volle grond gekomen

    1. Beste Jan,

     Het is aan te raden om de bolcatalpa te knotten. Hierdoor kan de boom eerst nieuwe wortels vormen en kan de plant geleidelijk weer uitlopen in verhouding met de wortelomvang.

     Met groene groet, Geral Overbeek.

     1. Beste Geral,
      Heb vier catalpas die goed groeien in het voorjaar maar in mei als er harde wind is breken de takken allemaal af waardoor mijn bomen gepluimd zijn bij manier van spreken!
      Wat kan ik doen
      Mvg

     2. Beste Nadine,

      Je kan een deel van de takken laten staan zodat de overgebleven takken steviger worden. of snoei de catalpa om het jaar zodat de takken houtiger worden.

      Met groene groet, tuinspecialist Geral Overbeek.

   2. Goedemorgen,

    Wij hebben dit vorig voorjaar 2 bol catalpas laten plaatsen, ze doen het verder prima,maar doordat we achter vrij zitten kan de harde wind ze behoorlijk ver doen buigen. Ik heb nu al twee palen ter versterking neergezet. Maar is er ook een mogelijkheid om de stam dikte en de stevigheid te stimuleren, dit zodat ze bij de volgende storm niet weer helemaal horizontaal staan. Ik hoor het graag!

    Met vriendelijke groet,

    Post

    1. Beste hr. of mvr. Post,

     De stam van een boom wordt het snelste sterk door het gebruiken van 1 of 2 kniepalen. Dit zijn korte palen van ongeveer 50 cm hoog (vanaf de grond gezien).
     Hierdoor blijft de boom stevig staan maar kan de stam wel meebewegen als het waait, daardoor wordt de stam stijver dan wanneer een lange paal wordt gebruikt die de gehele stam fixeert.

     Met groene groet, tuinspecialist Geral Overbeek.

 8. Annemieke Raap

  Goede dag,
  Wij hebben catalpa bomen van de buren gekregen en verpoot. Dit is gebeurd in begin maart en ik heb hem eind april gesnoeid. Helaas loopt hij nog steeds niet uit.. moeten we de hoop opgeven of is er een kans dat hij verlaat aanslaat ? Alvast dank voor uw antwoord! Groet Annemieke

  1. Beste Annemieke,

   Het kan soms wel even duren voordat de Catalpa vanuit de knot weer uit gaat lopen.
   Ik neem aan dat er wel een goede wortelkluit aan de boom aanwezig was bij het verplanten. De boom moet dan eerst nieuwe wortels gaan maken en stopt daar eerst zijn energie in. Geef 1 of 2 keer per week water en wacht het rustig af, de boom zal waarschijnlijk pas in de loop van de zomer weer gaan uitlopen.

   Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

   1. Beste Geral,
    Wij hebben sinds 2 jaar nieuwe buren en zij hebben een bolcatalpa in de voortuin staan. Sindsdien is hij nooit gesnoeid. Hij groeit erg onze kant op en is erg verzwaard en verwilderd. Kunnen zij hem nu (September) ook helemaal terug snoeien? Of wachten tot begin Maart?
    Alvast bedankt voor uw antwoord.
    Met vriendelijke groeten,
    Odette

 9. Beste Geral,

  In onze tuin staan twee jonge bolcatalpa’s (dit is het tweede voorjaar – vorig voorjaar waren het heel bescheiden bolletjes).

  In april zijn ze teruggesnoeid, er zit nu blad aan de knot, maar de takken zijn nog niet gegroeid. Het is als het ware een bolletje blad met een doorsnede van ca 40 cm.
  Komt de uitloop van de takken bij de bolcatalpa later?

  Of kan er een andere oorzaak zijn.

  Met dank voor het antwoord en vriendelijke groet, Mariëlle

  1. Beste Mariëlle,

   In dit geval heb je alleen wat geduld nodig, in de loop van de zomer gaat de boom wel weer nieuwe scheuten vormen en snel uitgroeien.

   Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

 10. Goeiemorgen ik lees nu dat je de bomen altijd in het voorjaar moet terug snoeien. Wij doen dat sinds 8 jaren in het najaar.
  Van de twee bomen die we hebben lijkt het dat de ene wat meer moeite heeft om te groeien.
  Komt dat door het snoeien?
  En hoe kan ik ze het beste terug snoeien?

  1. Beste Ineke,

   Bij het snoeien in het voorjaar heeft de plant veel meer energie en loopt dan in principe sneller weer uit. Als je in het najaar snoeit dan gaat de boom in rust voor de winter en zal dan minder heftig reageren.

   Knotbomen zoals Catalpa hebben soms wel even tijd nodig om weer nieuwe scheuten te vormen. Meestal komen die in de loop van de zomer wel weer snel tot ontwikkeling.

   Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek

 11. Hallo, wij hebben 5 bolcatalpas staan. 3 groeien mooi in bolvorm. 1 is veeeeel kleiner en de 5de groeit recht omhoog. Weinig bol in te zien. Bomen worden in voor-en najaar gesnoeid. Is er een manier om diegene die omhoog groeit ook in bolvorm te krijgen?
  Groetjes,

  1. Beste Ann,

   De boom die anders groeit is waarschijnlijk een ander soort Catalpa die niet in een bolvorm groeit. Dat is met snoeien niet te veranderen en de enige optie is de boom vervangen voor een bolvormige Catalpa.

   Met groene groet, tuinspecialist Geral Overbeek.

 12. Goededag… ik heb 2 jonge halfstam catalpa’s in volle grond geplaatst afgelopen mei. Omdat iedereen me vertelde dat ze te laag stonden heb ik ze dus wat omhoog geplaatst… ik heb ze flink ver van de wortels uitgestoken.. nieuwe aanplant aarde etc erbij gedaan maar meteen die avond zijn alle bladeren gaan hangen. Kan ik m nu het beste snoeien zodat de energie in de wortels word gestopt of wachten tot ie zelf zijn blad laat vallen? Ik lees nu overal dat het flink stom is geweest om ze nu te verhogen maar ja kwaad is geschied. Dus wat kan ik het beste doen?

  1. Beste Linda,

   De boom laat zijn blad vallen om de verdamping te verminderen zodat de boom niet helemaal uitdroogt. Knip gerust de helft van de takken af om het overtollige blad kwijt te raken.
   Geef de boom 1 x per week een gieter water en wacht het rustig af. Als de boom weer gaat groeien dan zie je dat waarschijnlijk pas volgend jaar voorjaar. De energie zal eerst naar de wortelgroei gaan zodat de boom weer voldoende water en voeding kan opnemen.

   Met groene groet, tuinspecialist Geral Overbeek.

 13. Beste Geral,

  Wij hebben in het voorjaar onze catalpa flink gesnoeid. Toch zitten er nu lange takken aan die we nu eigenlijk wat korter willen maken. Kunnen wij dit met een gerust hart doen of toch wachten tot het nieuwe voorjaar 2021?
  Hartelijke groet, Cees Dekker

  1. Beste Cees,

   De langste takken kan je wel wat inkorten in deze periode.
   De boom helemaal kort snoeien zou ik in het voorjaar doen en dan het liefst eens in de 2 jaar.

   Met groene groet, tuinspecialist Geral Overbeek.

 14. Beste,
  In de tuin staat een grote catalpa (geen bolcatalpa) van enkele meters hoog is. Deze moet eens dringend gesnoeid worden, want staat in de weg voor de zonnepanelen.
  Mag ik deze in de winter snoeien? En wanneer?
  Vriendelijke groeten,
  Luc

 15. Geachte Geral,

  In mijn tuin staat een boom die veel weg heeft van een Bolcatalpa.
  Met name de (grotere/dikkere met 3/4 cm doorsnee) takken zijn ook zacht van binnen. De stam is dikker (25 cm doorsnee) maar de kleur en tekening van de bast is gelijk. Ook de bladeren lijken op die van de Bolcatalpa, alleen zijn ze veel groter. De doorsnee hiervan kunnen wel oplopen tot 30/35 cm.
  De boom staat al ruim dertig jaar in mijn tuin. Enkel in de voortuin van de voormalige tuinderbedrijf staat er ook zo’n boom. Verder heb ik zo’n boom nog nergens kunnen waarnemen.
  Weet u de naam misschien van zo’n boom?

  1. Beste Herman,

   Op basis van je omschrijving kan ik de boom niet benoemen. Heb je misschien een foto van de boom in zijn geheel en van het blad?
   Stuur de foto’s dan naar ons emailadres of via de contactpagina.

   Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  2. Ik heb een bolacacia die ieder jaar gesnoeid wordt maar de kroon is zo grillig en groot geworden met hol klinkende delen eraan dat ik me afvraag of deze, net als een knotwilg, deels afgezaagd mag worden?

   1. Beste Elly,

    Je kan de takken tot aan de knot afknippen, de knot zelf afzagen is niet aan te raden omdat deze dan kan gaan inrotten.
    Hierdoor kan de boom geheel of gedeeltelijk afsterven.

    Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

 16. beste Geral,
  In onze tuin staan 6 bolaccacia’s, die zijn ongeveer 15 jaar oud. Ik heb ze vandaag gesnoeid en zag dat de bol inwendig steeds zachter wordt. Als gevolg van oude bladeren en mos, zag ook zelfs aarde? En als daar regenwater bijkomt, dat dringt het in het hout. Nu heb ik de vrees dat langzamerhand de bolaccia’s hierdoor afsterven. Wat kan ik hieraan doen? Of is mijn vrees ongegrond? met hartelijke groet Leon

  1. Beste Leon,

   Als er een holte ontstaat in de knot dan kan daar blad zich ophopen wat uiteindelijk gaat verteren.
   Om te voorkomen dat er water in blijft staan zou je de knot eventueel iets kunnen inzagen zodat het overtollige regenwater weg kan lopen.
   Als de knotten door ouderdom gaan inrotten dan kan je daar verder niet zo veel aan doen.
   Eens in de 2 jaar knotten is het beste.

   Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

 17. Dag Geral,

  Ik ben net verhuist en er staat een gewone catalpa in de tuin. Erg groot en ben bang dat deze breekt door het gewicht. Mag ik de boom op 5 april terugsnoeien tot 5 cm boven de knot?

  Groeten Daniel

  1. Beste Daniel,

   De catalpa kan in april nog wel gesnoeid worden. Je kan de takken tot de knot wegsnoeien of zagen. De boom gaat dan later vanuit de basis weer nieuwe takken maken.
   Catalpa heeft altijd wel vrij bros hout omdat de scheuten vrij snel groeien. Het is dan ook beter om niet ieder jaar te knotten maar om de 2 jaar.

   Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

 18. Beste Geral,

  Wat fijn om hier zulke gerichte adviezen te vinden!

  Ik heb in de voor-en achterzijn totaal 4 bol trompetbomen. Deze zijn ca 20 jaar oud en begin maart gesnoeid. Wat mij echter opvalt is dat -in tegenstelling to voorgaande jaren- het uitschieten vd takken volledig stil ligt, zo treurig. Komt de groei later hopelijk nog op gang? Of heb je wellicht tips? Alvast dank! Mvg, Brenda

  1. Beste Alex,

   Dat is geen probleem om begin mei nog te snoeien. Ik zou niet te lang meer wachten maar door het koude voorjaar zijn nog niet alle bomen uitgelopen dus dat is een indicatie.

   Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  2. Coc Slobbe-Welsink

   Beste Geral,
   Wij hebben 2 bol catalpa’s in onze tuin..
   De omvang van de bolvorm is, voor de afmeting van onze tuin, veel te groot geworden..en de stamlengte te hoog.
   Wat kunnen we hier aan doen?

   1. Beste Coc,

    De hoogte van de stam kan je niet veranderen. De omvang van de bol kan je wel wat kleiner maken door middel van snoeien.
    Snoei dan bij voorkeur in het najaar dan is de groeireactie minder dan snoeien in het voorjaar. Als je de boom in zijn geheel knot dan ontstaan er vrij snel weer nieuwe en lange scheuten. Knip je alleen iedere keer de dikkere takken er tussen uit dan zal de groeikracht verdeeld worden over de jongere scheuten en is de groeireactie minder.

    Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

 19. Hallo ik heb 12 bolcatalpas. Van een jaar of 20 oud?’, in de tuin die ik altijd voor de winter snoei. Nu lopen ze allemaal uit maar 1 heeft er geen zin in. Ben bang dat er iets is. Er is me niks opgevallen dat er iets was afgelopen zomer. Hij staat tussen de Rhodondenderon en die staat prachtig in bloei. Dus grond moet goed zijn.

  1. Beste Carol,

   Kan er zo niets over zeggen. Misschien staat deze iets droger dan de rest of is de plant na 20 jaar gewoon op.
   Het is beter om in het voorjaar te snoeien en om het jaar zodat de boom niet elk jaar helemaal opnieuw moet gaan uitgroeien.

   Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

 20. Goedemorgen, dank voor de adviezen. ik heb een wat meer algemene vraag. Wij hebben pakweg 20 jaar een catalpa in de border staan. Stamhoogte is 2m20. We willen de border verhogen met 30 cm aarde. Dat betekent dus dat aan de onderkant de stam meer in de grond komt. Is dat een probleem?
  Dank en groet,
  Bob

  1. Beste Bob,

   30 cm is wel een flinke laag en kan nadelig zijn voor de boom. Met het ophogen van de grond wordt het bodemleven ernstig verstoord wat weer een nadelig effect kan hebben op de wortelgroei.
   Misschien is het mogelijk om eerst rond de bomen 10 a 15 cm te doen en na 2 jaar nog eens 15 cm. Dan kan het bodemleven zich aanpassen aan de veranderde omstandigheden.
   Je zou ook biovin kunnen gebruiken om het bodemleven extra te activeren.

   Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

 21. Beste Geral,

  Bedankt voor de adviezen op uw site. We zijn net verhuisd en hebben een oude catalpa boom (geen bolcatalpa) van zo’n 60 jaar oud en zo’n 6 meter hoog. Vorig jaar waren alle jonge takken gesnoeid van de boom, maar ik begrijp dat maar maximaal 1/3 van de takken gesnoeid mag worden. Klop dat? Ik hoor graag van u.

  Hartelijke groet,
  Marco

  1. Beste Marco,

   Een volwassen boom kan je beter niet te fors snoeien. 25 tot 30% van de kroon is het beste om aan te houden als maximum.
   Hoe meer je aan de boom snoeit hoe feller deze zal reageren en vormt dan veel jonge en dunne scheuten om het evenwicht te herstellen.

   Het is daarom beter om af en toe 3 tot 5 van de langste toppen in te korten tot een mooie zijtak. Kijk dan hoe de boom reageert en snoei dan het volgende jaar weer een aantal takken.
   Het allerbeste is om niet te snoeien zodat de boom zijn oorspronkelijke vorm en omvang kan bereiken. Er van uit gaande dat de boom de ruimte heeft om vrij uit te groeien.

   Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

 22. Goedenavond,

  Onze Catalpa die wij 6 april gepoot hebben en ongeveer 3 meter hoog is, lijkt op een bol catalpa. De laatste 60 centimeter stam heeft allemaal zijtakken die in een bocht omhoog groeien. Toen wij hem kochten hebben we de middenstam, die al eerder geënt was, iets boven de ent weer gesnoeid om te zorgen dat de boom niet al te groot wordt, dit op advies van de kweker. Ik vraag mij af of wij van deze boom nog een dak catalpa kunnen maken zodat hij meer in de breedte gaat groeien in plaats van in de hoogte.

  Met vriendelijke groet,
  Let de Kok.

  1. Beste Let,

   Van een bolcatalpa kan je niet zomaar een dakboom maken, deze zijn in de kwekerij al op een bepaalde manier opgekweekt.
   Door de catalpa een aantal keer per seizoen te snoeien kan je er wel een bepaalde vorm in brengen. Dat moet je wel geregeld herhalen anders zal de boom weer in zijn oorspronkelijke vorm groeien.

   Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

 23. Goede morgen.

  Ik heb in mijn tuin 2 bolcatalpa’s staan. Ik heb ze, na nu blijkt, 3 jaar lang verkeerd gesnoeid. Ik heb de nieuwe takken elk jaar tot ongeveer 10 cm teruggesnoeid. Dat stukte van 10 cm krijgt vervolgens zijscheuten welke ik het volgende jaar weer terug snoei. Gevolg is dat er nu allerlei vertakkingen zijn en ze te groot worden. Kan ik ze nu helemaal terug snoeien tot de eerste 10 cm ? Die zijn inmiddels wel behoorlijk dik geworden.

  mvrgr. J. Duijndam

  1. Beste Jean,

   Het is zeker mogelijk om in het voorjaar de catalpa korter te snoeien. Zijn de takken te dik om te knippen zaag ze dan gerust met een boomzaag korter zodat er een compacte knot over blijft. De nieuwe scheuten groeien dan weer uit vanuit het hout van de knot.

   Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

   1. Hoi Geral,
    Hoe lang duurt het na de snoei van een bolcatalpa voordat deze weer gaat uitlopen?
    Vorig jaar april is deze door een hovenier geplant.
    Eind februari begin maart heb ik deze gesnoeid. Ongeveer 10 cm boven de plek waar hij op geënt is.

    Groetjes Marja

 24. Goedemorgen

  Wij hebben 4 prachtige catalpa’s in de tuin staan. Wij snoeien ze elk jaar en ze doen het heel goed. Maar 1,5 jaar geleden is van 1 een aantal takken afgewaaid. Afgeholpen zomer was dit boompje echt een stuk kleiner dan de andere 3, logisch natuurlijk.

  Is er met snoeien iets te doen zodat deze dit jaar wat groter wordt en meer naar de andere toe trekt? Deze juist wel of niet snoeien of de andere juist wel/niet?

  Ze staan zo mooi op een rijtje en hij zag er zo zielig uit vorig jaar.

  Ik hoor het heel graag! Bedankt
  Groetjes Tamara

  1. Beste Tamara,

   Wat je zou kunnen proberen is om de kleinere bol niet helemaal te knotten. Je knipt dan alleen de dikkere takken weg en laat rondom wat dunnere staan.
   De knoppen op de dunne takken zullen eerder uitlopen waardoor deze boom een voorsprong heeft op de andere.

   Succes en met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

 25. Denise langedijk

  Beste Geral,

  Wij hebben vorig jaar 2catalpa’s overgenomen en bij ons geplant. de 1 doet het erg goed maar bij de ander komen alleen takken aan de onderkant van de boom, bovenin helemaal niks. Kunnen we hier nog wat aan doen? alvast dank Denise Langedijk

  1. Beste Denise,

   Wat je zou kunnen doen is het volgende; snoei de takken onderaan bij de stam zoveel mogelijk weg. Snoei ook de takken bovenaan zo kort mogelijk af, ook als de boom al geknot is zou ik proberen of je er nog iets kunt afzagen of afknippen. Hierdoor worden mogelijk de slapende knoppen geactiveerd en kan de boom vanuit het hout weer gaan uitlopen.

   Je zou ook de groeikracht van de boom kunnen verbeteren door bij de wortels biovin bodemactivator te gebruiken. Deze biologisch meststof activeert het bodemleven wat weer de wortelgroei verbeterd. Eens in de week een gieter water en afwachten. Het kan soms wel even duren voordat de boom weer gaat uitlopen.

   Succes en met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

 26. Beste Geral,

  In ons nieuwe huis staan vier prachtige Bolcatalpa’s in de tuin. Ze zijn ongeveer 10 jaar oud volgens de buurman maar al drie, vier jaar niet gesnoeid. Moet ik echt wachten tot maart met snoeien of kan ik dat ( heb verschillende praktische redenen) nu vast doen?

  Alvast bedankt!

 27. Dag Geral,
  Ik heb een bolcatalpa in de voortuin staan die ik tot nu toe (4 jaar) elk voorjaar heb gesnoeid. Hij is elk jaar best gegroeid en nu wil ik hem het liefst even afremmen in zijn groei. Kan ik hem dan ook in oktober snoeien? Moet ik dan wachten tot het blad eraf is of kan het met blad?

   1. Beste,

    Wij hebben bolcatalpa Stan die 5 jaar niet gesnoeid zijn.
    Sommige uitloop stammen zijn 5cm dik.
    Kunnen we deze gewoon terug snoeien en tot hoe ver boven de ent stam?

    1. Beste Aman,

     Een bolcatalpa kan je in het voorjaar terug snoeien tot boven de knot. Zaag de takken zo kort mogelijk af, vanuit de knot kan de bolcatalpa weer nieuwe scheuten vormen.
     Laat geen takken staan anders krijg je een knot boven de knot.

     Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

CONNECT OOK VIA FACEBOOK

TUINCURSUS CONTACTLINKS

Winkelwagen
Scroll naar boven