foto bij tuintrends 2013

Tuintrends gebruiken

Zijn Tuintrends zinvol?

Ieder jaar worden er aan de hand van mode en stijltrends ook tuintrends ontwikkelt, maar hoe ga je om met die wisselende tuintrends? Kan je ze toepassen, haal je er inspiratie uit of volg je ze geheel niet.

foto bij tuintrends 2013
Designtuin, tuintrends 2013

De vraag is alleen wil je de laatste tuintrend volgen bij het ontwerpen van je tuin of laat je je er alleen door inspireren??

Ieder jaar is er weer een nieuwe trend en aangezien een tuin soms wel meer dan 10 jaar meegaat loop je al snel achter de feiten aan en is je tuin alweer uit…of toch niet.

Wat mij opvalt over de afgelopen jaren is dat er wel wat over-een komsten zijn tussen al die Tuintrends. Vaak word er uitgegaan van een sfeer of van de eisen van de gebruiker.

In hoofdlijnen zijn de huidige trends

  • De natuurlijke tuin met veel planten en organische materialen.
  • De moderne tuin met strakke vormen of felle kleuren.
  • De leeftuin waar veel te beleven valt voor tuinliefhebber en kinderen.
  • De liefhebbers tuin met duurzame materialen en fleurige planten.

Hoe pas je tuintrends toe

Ik zie tuintrends puur als inspiratiebron, ze vormen een voorbeeld van een bepaalde sfeer of stijl die in sommige situaties  prima past. Maar dan niet voor 1 jaar maar voor een lange periode.
Als je dat wilt kan je natuurlijk ieder jaar wat accessoires aanpassen die passen bij de trend van dat moment. Denk dan aan bepaalde bloemkleuren, bloempotten of een ander tafelkleed.

Bij het ontwerpen van een tuin is het programma van eisen bepalend en niet een vluchtige tuintrend. De tuin moet passen bij de tuinbezitter, het gebruik en de omgeving.

De tuintrends van dit jaar

1. Een strakke stijlvolle tuin met rustige tinten zoals zwart en wit zijn de basis van de trendtuin die “Let me glow garden” word genoemd.

De verhoogde rechthoekige vijver is het middelpunt van deze trendtuin en de royale verharding deels onder een overkapping zorgt voor veel plekjes om te relaxen.

De beplanting heeft als tegenhang van de basistinten een mix van pastelkleuren met enkele accenten in felrood in de zitelementen en de vijverrand.

2. Een leeftuin om te eten, spelen of luieren heeft een zeer natuurlijke uitstraling waar veel te beleven  en ontdekken is.

Deze trendtuin word genoemd de “Be happy garden”, opvallend zijn de potten en schalen waar kinderen kunnen ontdekken hoe alles bloeit en groeit, verschillende vogelhuisjes, bijenplanten en een halve boomstam als tafel.

De kleurtinten zijn groen,  bruin en rustgevend wit met wat kleur-accenten van blauwpaars en geelgroen bloeiende planten.

3. De natuurlijke tuin in ieder seizoen wat te beleven en niet trendgevoelig.

Een natuurlijke tuin hoeft geen wildernis te zijn maar is juist dynamisch en bijzonder onderhoudsvriendelijk. Door een variatie aan planten en bomen ontstaan heerlijke leefplekken voor mens en dier. Duurzaamheid is ook in de tuin heel goed door te voeren zodat je tuin verantwoord ingericht is voor een prettig leefklimaat. Denk daarbij aan regenwater-opvang zodat je minder drinkwater hoeft te gebruiken bij het sproeien van de tuin. Of laat het regenwater in de bodem infiltreren, al dan niet met speciale voorzieningen om het regenwater te bufferen.

Wil je de tuin opnieuw inrichten dan is het heel goed mogelijk om oude materialen te hergebruiken zodat bijvoorbeeld een tuintegel een onderdeel wordt van een grillige stapelmuur. Laat de natuur meer zijn gang gaan en geniet van zijn schoonheid in alle seizoenen.

Tuintrends samengevat

Laat je inspireren door de sfeervolle tuinen die weer rijkelijk met groen zijn bedeeld. Maar pin je niet vast op een trend die na een jaar alweer uit is…

Ben je met een tuinontwerp bezig of denk je aan een tuinmetamorfose en kan je wel wat hulp gebruiken? Misschien kan ik je dan op weg helpen…of ga zelf aan de slag met het “Mijn Tuingeheim – Pakket” waarbij ik je stap voor stap laat zien hoe je jouw ideale tuin ontwerpt.

  • Klik hier om te ontdekken wat je van Mijn Tuingeheim-Pakket kan verwachten.
  • Meer info en tuinontwerptips kan je ook bekijken op de speciale pagina van Tuincursus-Online: tuinontwerp-tips
  • Wil je het direct goed aanpakken dan is de masterclass Tuinontwerp & Herinrichting een uitgelezen kans om een tuinplan op maat te maken, kijk op Masterclasses voor meer info.

 

Met groene groet, Geral Overbeek.

1 gedachte over “Tuintrends gebruiken”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven