gladheid door sneeuw bestrijden met dooikorrels tuincursus online

Strooizout Geeft Veel Schade

Strooizout veroorzaakt veel schade aan beplanting en bodemleven

Op wegen, voetpaden en tuinpaden wordt in de winterperiode heel wat zout gestrooid om de gladheid door sneeuw en ijs te voorkomen. Maar weet je wat het effect van strooizout is op de omgeving en de tuin?

bandensporen in de sneeuw uit de serie van Mijn Tuingeheim
gladheid op weg en tuinpad

Schade aan planten en dieren door strooizout

De bast van bomen langs wegen word aangetast door direct contact met het strooizout, waardoor bomen gevoelig worden voor schimmels en andere aantastingen. Knoppen kunnen ook afsterven doordat het zout vocht onttrekt waardoor de knop uitdroogt.

  • Zout wat direct op het blad komt zorgt voor verschroeiing en uiteindelijk sterft het blad af, bij ernstige schade zal de gehele plant verdrogen en afsterven.
  • Strooizout wat door de regen in de sloot loopt heeft ook nadelige gevolgen op dieren en planten in het water. Amfibieën die aan water gebonden zijn hebben direct last van een hoge concentratie zout.
  • Ook zoetwater mosselen zijn gevoelig voor de verandering in de zoutgehaltes. Sommige vissen hebben minder last omdat ze zich ook in brak water kunnen handhaven.
  • Waar niet direct aan gedacht word is de gevolgen voor het bodemleven die ongemerkt afsterven door zouten in de bodem. Het gevolg is te zien aan planten die slecht groeien of verdrogen.
  • Ook direct hebben planten last van een hogere concentratie zout in het grondwater. De wortels kunnen moeilijker water opnemen omdat zouten water aantrekken en vasthouden.

Weer in het voorjaar bepaald schade door strooizout

Veel regen in het voorjaar zorgt ervoor dat het zout word verdunt en het spoelt eerder weg naar het diepe grondwater.

Indirect is het ook voor de mens schadelijk omdat ons drinkwater ook vervuilt word met zout.

Bij een droog voorjaar is de schade aanzienlijk groter ook tot ver in de zomer doordat het zout veel minder verdunt word door het regenwater en de zoutconcentratie hoger is.

Alternatief voor strooizout en de oplossing

Overheden gaan steeds meer over op nat strooien hierdoor wordt er minder zout gestrooid en de werking is zelfs beter.

Het gebruik van milieuvriendelijke dooikorrels is ook een goed alternatief en werkt nog eens veel sneller dan gewoon strooizout.

Wat ook mogelijk is om vooral de zoute nevel en het water wat wegstroomt af te weren, bijvoorbeeld met een opstaande rand langs de plantvakken, zodat het niet op of in de beplanting komt.

Is de situatie niet echt op te lossen dan is het gebruik van andere planten een mogelijkheid. Planten die van nature in kwelders en kustgebieden groeien zijn bestand tegen een hogere concentratie zout.

Strooizout geeft ook schade aan je kostbare materialen

Strooizout kan ook nog vlekken aan schade opleveren aan mooie siertegels en natuursteen. Ook kan strooizout worden ingelopen waardoor je kostbare vloer binnen ongemerkt kan beschadigen.

Verder kan zout ook invreten op materialen van steen, hout en metaal. De dooikorrel is dan een veilig en langwerkende oplossing.

Meer informatie over dooikorrels kan je vinden door op de volgende link te klikken: Dooikorrel

Ik wil iets van jou weten

Vind jij deze informatie nuttig? ik zou het zeer op prijs stellen als je een reactie wil achterlaten hier onderaan deze pagina.

Misschien heb jij nog wel een leuke tip of ervaring…..

 

Succes en een groene groet, Geral Overbeek.

15 gedachten over “Strooizout Geeft Veel Schade”

    1. Beste Sam,

      Strooizout lijkt in eerste instantie goedkoper en werkt misschien wat sneller maar weegt dat op tegen de schade aan milieu en beplanting?

      Het probleem is dat deze negatieve effecten niet direct zichtbaar zijn en pas op lagere termijn zichtbaar worden maar dat wil niet zeggen dat deze effecten er niet zijn……

      In mijn eigen tuin of parkeerplaats zou ik toch liever voor een duurzamere oplossing gaan die geen of veel minder schadelijke bijwerkingen heeft.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

      Meer info over duurzame gladheidsbestijding? klik op de volgende link:
      https://www.gardenspecials4u.nl/dooikorrel-ecofast

  1. Hallo Geral, ja ik vind het een nuttige informatie, niet omdat ik strooizout in mijn tuin nodig heb, maar een probleempje is opgelost. Ons zwembad is op een zoutbasis, dat water loopt via de rol van het zwembad in de tuin en de rozemarijnhaag doet het steeds minder goed. Dat móet dus de oorzaak zijn. Met vriendelijke groet, Lia

    1. Beste Lia,

      Fijn dat je zo de oorzaak hebt ontdekt.

      Je zou een goot kunnen maken zodat
      het zout niet meer bij je planten kan komen.

      Uiteindelijk zal het zout wel wegspoelen
      maar dat gaat heel langzaam, beter kan je de
      grond 30 cm afgraven en verversen.

      Met groene groet, Geral Overbeek

  2. Strooizout lijkt mij interessant voor het bestrijden van de japanseknoop. Op geen enkele andere wijze lijkt deze plant te verwijderen, zout onttrekt vocht aan de plant en daardoor zal deze afsterven verwacht ik. Goedkoop, eenvoudig toe te passen, biolochisch en actueel urgent. Toch!

    1. Beste Victor,

      In principe zou het wel kunnen werken maar ook al is zout een natuurlijke grondstof het kan behoorlijk veel schade aanrichten bij het bodemleven en waterorganisme.
      Zout kan zich een lange tijd binden in het water waardoor kwetsbare organisme ernstig beschadigen of sterven.
      Een zoutoplossing injecteren in de holle stengels is dan de beste methode. Ook dan zal na verloop van tijd, bij het afsterven van de plant, de zoutconcentratie in de omgeving verhogen.
      Zet je deze methode af tegen het gebruik van bestrijdingsmiddelen dan is het iets beter maar echt natuurvriendelijk is het niet.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  3. Al jaren vraag ik me af waarom de groene lobby niet harder ageert tegen al dat zout. Volgens mij is het ook helemaal niet nodig, kijk maar naar Oostenrijk en Zwitserland; daar gebruikt men bv zand.
    Ik zou er een groot voorstander van zijn als er geen (of bv alleen op snelwegen) zout wordt gebruikt.
    Voor de auto- en (motor-)fietsliefhebber: zout zorgt er ook nog eens voor dat alles veel sneller gaat roesten. Derailleurs gaan stuk, aluminium wordt weggevreten, metaal gaat roesten…. alleen maar nadelen volgens mij.

    PS: de link naar de dooikorrels werkt bij mij niet. Klopt dat?

    1. Beste Artie,

      Het is zeker goed om het gebruik van strooizout te beperken. Op secundaire en lokale wegen zouden we kunnen beginnen om het zoutgebruik te beperken. De link voor de dooikorrels is aangepast.
      In tuinen en particuliere terreinen zijn de alternatieven voor strooizout prima in te zetten en de nadelige gevolgen beperken.

      Met groene groet, tuinspecialist Geral Overbeek.

      1. ik heb een aantal jaren in Duitsland gewoond en kan mij herinneren dat daar gewoon met Zand! gestrooid werd/wordt.
        ik vind in ieder geval dat het particulier strooien van zout verboden moet worden. er wordt veel te makkelijk mee om gegaan en nauwelijks/of niet nagedacht .
        als mijn straatje maar schoon is. aanpassen aan het weer is zó moeilijk voor velen , alles moet gewoon doorgaan oh oh oh…..

        1. Beste Gerdie,

          Zand of split werkt zeker ook goed of gewoon handmatig de sneeuw weg vegen.
          Als je de sneeuw laat liggen is dat meestal ook geen probleem, ik strooi ook nooit zout.

          Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  4. Mijn buurman strooit regelmatig strooizout op onze laurierhaag. Wat kan ik hier tegen doen? ( praten helpt niet,) ik zoek een oplossing om de schadelijke gevolgen te beperken voor mijn plant ( die trouwens keurig 2 keer per jaar kort gesnoeid wordt)

    1. Beste Ann,

      Het enige wat je kan doen om de schade te beperken is het zout verdunnen met water.
      Ondanks dat zou de haag er last van kunnen hebben.
      Zou je de buurman niet schriftelijk kunnen waarschuwen en eisen dat hij ermee stopt omdat je anders de schade op hem gaat verhalen.

      Dit is opzettelijk schade aanbrengen aan andermans eigendom, volgens mij is dat zelfs strafbaar.

      Succes en met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

    1. Beste Jannie,

      De artikelen die wij op onze website plaatsen zijn bewust kort en bondig zodat het door zoveel mogelijk mensen bekeken wordt en zo de kennis gedeeld wordt. Veel mensen hebben ook geen zin om ellenlange rapporten en uitleg te lezen.

      Ook is het zo geschreven dat het voor iedereen toegankelijk is en direct toepasbaar in de praktijk. Over bijna ieder onderwerp is heel veel informatie te vinden en als je meer van wilt weten dan zal je daar zelf onderzoek naar moeten doen. Het is niet te doen om dat allemaal te vermelden.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven