Alles wat je moet weten om de taxuskever te bestrijden

  • Hoe ziet de taxuskever eruit
  • Welke planten worden gegeten door de taxuskever
  • Welke soorten taxuskever zijn er
  • Wat zijn de ervaringen van andere tuingebruikers
  • Welke bestrijding is effectief

 taxuskever op rhodoblad tuincursus onlineHoe ziet de taxuskever eruit

De taxuskever of gegroefde lapsnuitkever (otiorhynchus sulcatus) is een harde kever van ongeveer 1 cm met een vrij dik achterlijf en een spits snuitje. Opvallend zijn de schuin vooruit stekende voelsprieten. Het achterlijf is donkergrijs of bijna zwart met onregelmatige vlekjes erop. Omdat de dekschilden zijn vergroeid kan deze kever niet vliegen maar kan wel flinke afstanden lopen ook tegen muren en glas.

De larve van de taxuskever wordt maximaal 1 cm en heeft een opvallende kromme vorm (c-vormig). Hij lijkt op een vliegenmade met een vuilwit lijf met harde haren en een lichtbruine kop.

Het larve stadium is wisselend en afhankelijk van het voedselaanbod blijft de larve 9 tot 22 maanden aan de wortels vreten. De larve heeft een voorkeur voor nieuwe losse tuingrond of potgrond.

Het pop-stadium is normaal van half april tot begin mei, zodat er in de zomer weer veel nieuwe taxuskevers uitkomen.

Omdat er verschillende stadia naast elkaar leven is de taxuskever en zijn larve altijd aanwezig. De cyclus overlapt omdat zowel de kever als de larve in de winter overleven. De inheemse taxuskever leeft ongeveer 1 jaar de uitheemse soorten kunnen wel 3 tot 4 jaar leven.

De uitheemse taxuskever (Otiorhynchus salicicola )komt ook steeds meer voor deze lijkt veel op de inheemse soort maar is meestal wat meer bruin dan zwart-grijs van kleur en heeft soms een boller achterlijf. De uitheemse taxuskever leeft meestal langer dan de inheemse en vormt een serieuze bedreiging voor siertuinen, kamerplanten en kwekerijen.

Welke planten worden gegeten door de taxuskever en larve

De larve geeft de voorkeur aan vlezige wortels zoals bijvoorbeeld Sedum, de taxuskever eet het liefst van wat hardere bladeren zoals laurierkers en Rhododendron maar is daarbij zeker niet kieskeurig. Jaren geleden was de taxuskever in hoofdzaak alleen bij de taxushagen en struiken te vinden maar in de loop der tijd is de kever steeds minder kieskeurig.

De larve van de taxuskever komt vooral voor in de volgende planten

Sedum soorten

Heuchera soorten

Fuchsia

Aardbei

Saxifraga

Primula

Bosbes

Wortelbasis van Taxus en Rhododendron en nog meer soorten

De taxuskever eet het liefst de volgende planten

Rhododendron

Hedera

Azalea

Camelia

Viburnum soorten

Euonymus soorten

Carpinus

Hortensia soorten (Hydrangea)

Liguster

Olijf

Hulst soorten (Ilex)

Prunus laurocerassus soorten

Kamperfoelie (Lonicera)

 

Welke taxuskevers komen er voor

Inheemse taxuskever:   Otiorhynchus sulcatus, Otiorhynchus ovatus, Otiorhynchus singularis, Otiorhynchus crataegi

Uitheemse taxuskever: Otiorhynchus salicicola, Otiorhynchus appeninus, Otiorhynchus armadillo

 

Wat zijn de ervaringen van andere tuingebruikers

In een tuin met 2 olijfbomen in een verhoogde plantenbak werden in het voorjaar langzaam alle bladeren van de boom gegeten. De tuineigenaar nam contact met mij op voor advies over deze plaag en wat de oorzaak kon zijn. Door de hapjes uit de rand van het blad dacht ik aan de taxuskever maar de tuineigenaar zag geen beestjes.

Dat klopt omdat de taxuskever pas gaat eten als het donker wordt. Mijn advies was om kleefband rondom de stam van de bomen te doen omdat de kever vanuit de grond de boom in loopt om in het donker van het blad te eten.

Een aantal dagen later kreeg ik de foto’s opgestuurd met inderdaad een flink aantal taxuskevers op de kleefband, met de toepassing van speciale nematoden zijn de taxuskevers effectief verder bestreden.

Bij een grote tuin in Woerden zagen wij bij het onderhoud dat de Bergenia (schoenlappersplant) en de Epimedium (elvenbloem ) flink werd aangevreten door de taxuskever duidelijk te zien aan de hapjes uit de randen van het blad. Door deze plantengroepen rondom royaal te behandelen met aaltjes in het voorjaar en het afknippen van het beschadigde blad is de taxuskever effectief bestreden.

Een aantal maanden later staan de planten er fris en onbeschadigd bij zonder hapjes.

Dit is een mooi voorbeeld dat laat zien dat het zeker effectief is om een plantengroep op deze manier te behandelen wat ook bij hagen goed werkt.

 

Welke bestrijding is effectief

Na jarenlang testen in de praktijk zijn wij er van overtuigd dat nematoden de enige duurzame methode is om de larve van de taxuskever of lapsnuitkever te bestrijden dus ook de uitheemse taxuskevers.

Waarom nematode (ook aaltjes genoemd) zo goed werkt zal ik uitleggen: De nematode is de natuurlijke vijand van de lapsnuitkevers die van nature ook gewoon voorkomt als er een optimaal biologisch evenwicht is.

In veel situaties is het biologisch evenwicht verstoord of geheel niet aanwezig, denk daarbij aan goedkope tuinaarde, nieuwbouwwijken of bij een tuinrenovatie waar veel nieuwe grond is opgebracht.

Door deze natuurlijke vijand over de bodem te verdelen kan de nematode wel een half jaar in leven blijven en zeker zolang de larve bestrijden. Deze aaltjes (officieel geregistreerd als biologische bestrijdingsmiddel) leven selectief op de lapsnuitkevers waardoor het niet schadelijk is voor andere organisme, huisdieren, kinderen of het milieu.

De beste werking wordt verkregen door 2 maal per jaar het product over de bodem aan te brengen zodat de larve van de taxuskever altijd door de nematode kan worden geparasiteerd.

Zolang er taxuskeverlarve in de buurt zijn blijft de nematode actief. Is er geen voedsel meer in de buurt dan sterft deze af.

 

Meer informatie over nematoden tegen de taxuskever is te lezen op de website via de volgende link komt u direct op de juiste pagina: nematode ter bestrijding van de taxuskever.

Heb je nog vragen over de taxuskever of wil je een ervaring delen laat dan hieronder een reactie achter of via Tuinvragen.

 

Met groene groet, Geral Overbeek.