Taxuskever

Taxuskever Bestrijden in de Zomer

Alles wat je moet weten om de taxuskever te bestrijden

  • Hoe ziet de taxuskever eruit
  • Welke planten worden gegeten door de taxuskever
  • Welke soorten taxuskever zijn er
  • Wat zijn de ervaringen van andere tuingebruikers
  • Welke bestrijding is effectief

 taxuskever op rhodoblad tuincursus onlineHoe ziet de taxuskever eruit

De taxuskever of gegroefde lapsnuitkever (otiorhynchus sulcatus) is een harde kever van ongeveer 1 cm met een vrij dik achterlijf en een spits snuitje. Opvallend zijn de schuin vooruit stekende voelsprieten. Het achterlijf is donkergrijs of bijna zwart met onregelmatige vlekjes erop. Omdat de dekschilden zijn vergroeid kan deze kever niet vliegen maar kan wel flinke afstanden lopen ook tegen muren en glas.

De larve van de taxuskever wordt maximaal 1 cm en heeft een opvallende kromme vorm (c-vormig). Hij lijkt op een vliegenmade met een vuilwit lijf met harde haren en een lichtbruine kop.

Het larve stadium is wisselend en afhankelijk van het voedselaanbod blijft de larve 9 tot 22 maanden aan de wortels vreten. De larve heeft een voorkeur voor nieuwe losse tuingrond of potgrond.

Het pop-stadium is normaal van half april tot begin mei, zodat er in de zomer weer veel nieuwe taxuskevers uitkomen.

Omdat er verschillende stadia naast elkaar leven is de taxuskever en zijn larve altijd aanwezig. De cyclus overlapt omdat zowel de kever als de larve in de winter overleven. De inheemse taxuskever leeft ongeveer 1 jaar de uitheemse soorten kunnen wel 3 tot 4 jaar leven.

De uitheemse taxuskever (Otiorhynchus salicicola )komt ook steeds meer voor deze lijkt veel op de inheemse soort maar is meestal wat meer bruin dan zwart-grijs van kleur en heeft soms een boller achterlijf. De uitheemse taxuskever leeft meestal langer dan de inheemse en vormt een serieuze bedreiging voor siertuinen, kamerplanten en kwekerijen.

Welke planten worden gegeten door de taxuskever en larve

De larve geeft de voorkeur aan vlezige wortels zoals bijvoorbeeld Sedum, de taxuskever eet het liefst van wat hardere bladeren zoals laurierkers en Rhododendron maar is daarbij zeker niet kieskeurig. Jaren geleden was de taxuskever in hoofdzaak alleen bij de taxushagen en struiken te vinden maar in de loop der tijd is de kever steeds minder kieskeurig.

De larve van de taxuskever komt vooral voor in de volgende planten

Sedum soorten

Heuchera soorten

Fuchsia

Aardbei

Saxifraga

Primula

Bosbes

Wortelbasis van Taxus en Rhododendron en nog meer soorten

 

De taxuskever eet het liefst de volgende planten

Rhododendron

Hedera

Azalea

Camelia

Viburnum soorten

Euonymus soorten

Carpinus

Hortensia soorten (Hydrangea)

Liguster

Olijf

Hulst soorten (Ilex)

Prunus laurocerassus soorten

Kamperfoelie (Lonicera)

 

Welke taxuskevers komen er voor

Inheemse taxuskever:   Otiorhynchus sulcatus, Otiorhynchus ovatus, Otiorhynchus singularis, Otiorhynchus crataegi

Uitheemse taxuskever: Otiorhynchus salicicola, Otiorhynchus appeninus, Otiorhynchus armadillo

 

Wat zijn de ervaringen van andere tuingebruikers

In een tuin met 2 olijfbomen in een verhoogde plantenbak werden in het voorjaar langzaam alle bladeren van de boom gegeten. De tuineigenaar nam contact met mij op voor advies over deze plaag en wat de oorzaak kon zijn. Door de hapjes uit de rand van het blad dacht ik aan de taxuskever maar de tuineigenaar zag geen beestjes.

Dat klopt omdat de taxuskever pas gaat eten als het donker wordt. Mijn advies was om kleefband rondom de stam van de bomen te doen omdat de kever vanuit de grond de boom in loopt om in het donker van het blad te eten.

Een aantal dagen later kreeg ik de foto’s opgestuurd met inderdaad een flink aantal taxuskevers op de kleefband, met de toepassing van speciale nematoden zijn de taxuskevers effectief verder bestreden.

Bij een grote tuin in Woerden zagen wij bij het onderhoud dat de Bergenia (schoenlappersplant) en de Epimedium (elvenbloem ) flink werd aangevreten door de taxuskever duidelijk te zien aan de hapjes uit de randen van het blad. Door deze plantengroepen rondom royaal te behandelen met aaltjes in het voorjaar en het afknippen van het beschadigde blad is de taxuskever effectief bestreden.

Een aantal maanden later staan de planten er fris en onbeschadigd bij zonder hapjes.

Dit is een mooi voorbeeld dat laat zien dat het zeker effectief is om een plantengroep op deze manier te behandelen wat ook bij hagen goed werkt.

 

Welke bestrijding is effectief

Na jarenlang testen in de praktijk zijn wij er van overtuigd dat nematoden de enige duurzame methode is om de larve van de taxuskever of lapsnuitkever te bestrijden dus ook de uitheemse taxuskevers.

Waarom nematode (ook aaltjes genoemd) zo goed werkt zal ik uitleggen: De nematode is de natuurlijke vijand van de lapsnuitkevers die van nature ook gewoon voorkomt als er een optimaal biologisch evenwicht is.

In veel situaties is het biologisch evenwicht verstoord of geheel niet aanwezig, denk daarbij aan goedkope tuinaarde, nieuwbouwwijken of bij een tuinrenovatie waar veel nieuwe grond is opgebracht.

Door deze natuurlijke vijand over de bodem te verdelen kan de nematode wel een half jaar in leven blijven en zeker zolang de larve bestrijden. Deze aaltjes (officieel geregistreerd als biologische bestrijdingsmiddel) leven selectief op de lapsnuitkevers waardoor het niet schadelijk is voor andere organisme, huisdieren, kinderen of het milieu.

De beste werking wordt verkregen door 2 maal per jaar het product over de bodem aan te brengen zodat de larve van de taxuskever altijd door de nematode kan worden geparasiteerd.

Zolang er taxuskeverlarve in de buurt zijn blijft de nematode actief. Is er geen voedsel meer in de buurt dan sterft deze af.

 

Meer informatie over nematoden tegen de taxuskever is te lezen op de website via de volgende link komt u direct op de juiste pagina: nematode ter bestrijding van de taxuskever.

Heb je nog vragen over de taxuskever of wil je een ervaring delen laat dan hieronder een reactie achter of via Tuinvragen.

 

Met groene groet, Geral Overbeek.

8 gedachten over “Taxuskever Bestrijden in de Zomer”

  1. Ievanschijndel

    Hartelijk dank voor de uitleg van de taxuskever en bestrijding hiervan.heb voor het eerst in jaren deze winter de kever in huis.

    1. Het gebeurt meestal in het najaar als het kouder wordt dan gaan de kevers een warm plekje zoeken om te overwinteren en komen ze soms in huis.
      Ook komt het voor dat ze eitjes leggen in de kamerplanten waarvan dan later de wortels worden aangevreten door de larve die graag in losse potgrond leeft.

      Controleer de kamerplanten ook als ze in de zomer tijdelijk buiten staan.

  2. Elke Hendriksen

    Mijn klimop wordt helemaal kaal door de Taxuskever komt dat weer goed met de schimmelpotgrond.
    En ik zag er een overdag

    1. Beste Elke,

      Compost Speciaal schakelt de larve en de kever van de taxuskever uit waardoor de vraat duidelijk minder moet worden. Het beste is om de klimop bij bewolkt weer een keer kort te knippen zodat het beschadigde blad eraf wordt geknipt.
      Behandel dan met Compost Speciaal rondom de plant. Aan de nieuwe groei komt dan als het goed is geen vraat meer. Het oude blad blijft aan de plant zitten dus daar kan je het niet goed aan zien of het werkt.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  3. Alexia stelde de volgende vraag over schade pluim aan het blad van de hortensia: beste, zoals telefonisch besproken hebben wij een 3 tal pluim hortensias die schade hebben aan het blad ( soort hapjes uit de randen, zie fotos) en ook in groei enorm achterblijven met normaal. Ook zitten er witte vlekjes op een deel van de bladeren weet u welke ziekte / dier dit is? bvd

    1. Beste Alexia,

      De hapjes uit het blad zijn veroorzaakt door de taxuskever die wel vaker op de hortensia voorkomt. Het beste is om nematoden over de grond van de pot te sproeien. lijmband-insectenvanger rondom de pot helpt ook en vormt een barièrre zodat de kevers (die van buiten de pot komen) niet via de pot naar het blad kunnen lopen. Je kunt dan ook direct zien dat het de taxuskevers zijn omdat ze aan het kleefband blijven plakken als ze in het donker gaan eten.

      De witte vlekken lijkt op de schade van een mineervlieg, dat is niet direct schadelijk voor de plant en is ook niet te bestrijden omdat het beestje in het blad zit.

      Wat je wel kunt doen is het bodemleven verbeteren met biovin. Als het bodemleven goed functioneert komen er meer voedingsstoffen én antistoffen via de wortels in de plant waardoor de plant beter bestand is tegen ziektes. De planten zullen ook weer beter gaan groeien. Biovin is een hoogwaardige biologische meststof die vol zit met natuurlijke voedingsstoffen en micro-organisme die het bodemleven echt een flinke boost geven.

      Met Groene Groet, Geral Overbeek.

  4. emma diepenbroek

    beste geral, in mijn tuin van 500 m2 wemelt het van de taxuskevers. de grote donkergrijze met gele vlekjes en een kleinere bruine. Alle planten zijn eigenlijk aangevreten. Ik ga elke nacht op zoek naar kevers en ik vang er meestal tussen de 20 en de 40 grote en kleine door elkaar. ik heb een big bag compost besteld en in een dikke laag van minimaal 2 cm over de borders verwerkt en bij lievelingsplanten ( vd kever) meestal 4-5 cm.
    Ik heb ook al 3 x aaltjes door de hele tuin verspreid vanaf begin mei.
    De laatste keer aaltjes en de compost zijn 1 week geleden verwerkt.
    Weet jij ook hoe snel je resultaat zou moeten hebben van de compost?
    Ik maak elke avond de grond nat en na een week vang ik weliswaar minder kevers, maar ze zijn er nog steeds. ik zie nu toch dat sommige planten geler worden en 1 bruidssluier is in een week tijd dood gegaan. Vorig jaar had ik geen idee van het bestaan van de taxuskever. de tuin was toen net aangelegd in april. maar in juli / augustus gingen er heel veel planten dood. pas afgelopen maart vond ik honderden larven in een grote plantenpot en toen kwam ik er via internet achter dat deze van de taxuskever waren.
    Het valt mij op dat de kever van hele andere planten kan eten dan waar hij zijn eitjes legt.

    1. Beste Emma,

      Een laag van 1 a’ 2 cm is wel voldoende voor een optimale werking. Iedere avond nat sproeien is ook niet aan te bevelen omdat het zuurstofgehalte daalt als de grond constant met water verzadigd is en planten en het bodemleven heeft ook zuurstof nodig, of tuinier je op zandgrond? dit kan ook de vergeling verklaren.

      De schimmel in de compost moet even de tijd hebben om zijn prooi te belagen, in de natuur gaat het meestal niet snel maar wel gestaag. Na 2 a 3 weken gaat de schimmel effectief worden en zal het aantal kevers gaan afnemen.
      Zijn er in andere tuinen of plantsoenen ook veel kevers dan is het mogelijk dat ze van buitenaf steeds weer de tuin in komen en dat de schimmel het niet voor kan werken dus geef het de tijd.
      Het is al een goed teken dat het aantal wat je vangt afneemt, sproei de compost in droge periodes 2 keer per week even nat en laat verder de schimmel zijn werk doen.

      Nog een laatste tip: voor een optimale werking van de compost speciaal zou ik geen bestrijdingsmiddelen, schimmeldoders, azijn, luizenmiddeltjes of kunstmest gebruiken omdat de schimmel daar niet tegen kan.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven