Klimop kan een plaag zijn of een zegen

Klimop is een plant die bijna iedereen wel kent, groeiend over de bodem tegen muren of in de boom. Hedera helix is een inheemse plant die ook in de winter groen blijft, wat veel mensen niet weten is dat de klimop ook kan bloeien. De bloei is pas laat zo tegen november en de groen gele bloemen vallen niet zo op.

Helaas zijn er over klimop ook veel fabels en misverstanden, daarom laat ik je door middel van dit rapport zien waar je op moet letten en wat je allemaal met klimop kan doen.

mijn tuingeheim kant en klaar haag hederaHoe groeit een klimop

Klimop (Hedera helix) komt van nature veel voor in onze streken. De bessen worden graag gegeten door vogels waardoor de klimop zich makkelijk verspreidt. De jonge klimop groeit eerst over de grond en pas als er een opgaand opstakel bereikt word laat de plant zijn klimkunsten zien.

Klimop hecht zich aan bijna iedere ondergrond door middel van de hechtwortels aan de stengel. Bij een boom maken de ranken ook nog een windende beweging waardoor een boom op de lange duur ook gewurgd kan worden. In de natuur valt de boom uiteindelijk om, groeit de klimop over de grond verder tot er weer een nieuwe boom bereikt word.

De kruipende vorm geeft geen bloemen, pas als de klimop boven de 2 meter komt worden de bloemen gevormd. Het zijn eerst groene bolletjes die bij het opengaan groengeel zijn. Doordat de hedera zo laat nog bloeit is het een laatste vorm van nectar voor bijen en zweefvliegen voordat ze in winterslaap gaan.

De vorm van het blad is bij de bloeitak anders gevormd, het is meer afgerond en niet zo puntig als het blad van de normale ranken. Als deze bloeitak gestekt word krijg je een bolvormige struik die geen lange ranken meer maakt maar wel ieder jaar de bloemen en later de zwarte bessen.

Deze struik wordt Hedera helix “Arborescens” genoemd en kan wel 2 meter in doorsnee worden. Door ieder jaar te snoeien in het voorjaar kan je de struik makkelijk op 1 meter houden. Ook zijn er nog andere variëteiten van deze struikvorm te koop.

 

mijn tuingeheim bloem van klimop

Toepassingen van de opgaande klimop

Hagen met steun van gaas of houten hekwerk, groene muren waar Hedera zelf tegenaan klimt, windkering met de kant en klaarhaag, direct privacy, geluidswal zoals met de elementen van Greenwall. Knip regelmatig in het seizoen de lange groeischeuten terug of vlecht ze door het raamwerk. Wil je de klimop-haag een keer flink terugsnoeien doe dat dan in het voorjaar. Ook al is de klimop dan even kaal hij komt dan het snelste weer vol met fris jong blad.

Toepassingen van de kruipende klimop

Groenblijvende bodembedekker, overhangende randen om lelijke muren te camoufleren, kant en klare bedekking (als matten) zodat de beplanting direct gesloten is. De gewone klimop tot kleinbladige en bonte soorten kunnen gebruikt worden om een dichte bodembedekkende mat te vormen die alle onkruiden onderdrukt. In de beginfase wel regelmatig wieden tot de klimop helemaal dicht gegroeid is.

 

Is begroeiing van klimop schadelijk voor muur en gebouw?

Nee, klimop tegen de muur is niet schadelijk voor de muur, de klimop hecht zich vast aan de muur met zijn hechtwortels maar daardoor kan de gevel niet beschadigen. Dit is in meerdere onderzoeken in binnen- en buitenland vastgesteld.

De laag klimop zorgt ervoor dat de muur niet nat wordt en geeft een prima isolatie. Vogels vinden er een prima broed- en schuilplaats, vele insecten en dieren zoeken naar voedsel tussen de wirrewar van blad en takken. Een begroeiing van klimop vangt ook nog veel fijn-stof op zodat de lucht in de omgeving gezuiverd wordt en dempt ook hinderlijke geluiden in de omgeving.

Wanneer het wel schade kan geven is als de voegen van de muur in slechte staat zijn, hierdoor kunnen de wortels in de voegen groeien en ontstaat er schade als de wortels op termijn dikker worden. Omdat het zo langzaam gaat worden er forse krachten uit geoefend door de wortels en stengels.
Waar ook op gelet moet worden is dat de klimop niet tussen dakranden, houtwerk of andere constructie groeit. Dit kan in eerste instantie geen kwaad maar als de takken naar verloop van tijd dikker worden kan er wel schade ontstaan.

Kortom is de muur in goede conditie dan kan de begroeiing van klimop totaal geen kwaad en is het enige aandachtspunt het op tijd (jaarlijks) snoeien bij de dakranden.

mijn tuingeheim klimop tegen houten schutting

Onderhoudstips voor de klimop

Informatie over de manier van snoeien, de meest geschikte periode om te snoeien, noodzakelijke bemesting om de planten gezond te houden en plagen die huis kunnen houden in klimopplanten.

Voor het snoeien van klimop zijn er een aantal manieren:

1. In het voorjaar (maart) de klimop fors in-snoeien met de heggenschaar. De klimop
is dan even kaal maar vormt vrij snel weer nieuw blad.

2. Gedurende het seizoen de lange uitschieters ertussen uit knippen. Hierdoor blijft
de klimop er mooi uit zien maar maak je plant wel dunner.

3. Aan het eind van het seizoen komt de klimop in bloei, snoei in deze periode
(september-november) alleen de lange groeischeuten weg maar laat de bloei-
takken staan voor de bijen (laatste honingplant) en deze takken vormen later
zwarte bessen.

4. Bemest de klimop 2 keer per jaar met organische tuinmest of speciale hagenmest.

5. In de klimop komen weinig ziektes voor maar er zijn 2 aantastingen die ik wel wil noemen. De eerste is een bladschimmel die vooral voorkomt bij grootschalige toepassing van klimop als bodembedekker, bijvoorbeeld bij bedrijfstuinen. Door de mono culture kan de bladschimmel zich makkelijk verspreiden waardoor het blad af sterft.

6. Een 2e aantasting die de laatste jaren steeds meer voorkomt is de taxuskever, deze zwart-grijze kever eet graag van harde groenblijvende bladeren dus ook de klimop.

Opvallend zijn de hapjes uit de rand van het blad. De kever zelf zie je zelden omdat dit beestje pas komt eten als het donker is. Bestrijden kan het beste Compost Speciaal waar een schimmel in zit die de natuurlijke vijand van de taxuskever is. Een andere methode zijn de nematoden maar deze werken maar in een beperkte periode van het jaar en alleen op de larve in de grond.

Met groene groet, Geral Overbeek.