snoeien van fruitbomen in de winter

Snoeien van Fruitbomen in de Winter

In de winter kunnen hoogstam fruitbomen gesnoeid worden

Snoeien van fruitbomen kan in de winter gedaan worden maar dan alleen appels en perenbomen, wanneer andere fruitrassen gesnoeid moeten worden kan je ook lezen in onderstaand artikel.

Snoeien van appels en peren is zo ie zo makkelijker als het blad eraf is, dan kan je de takkenstructuur en de verdeling van groeischeuten en vruchthout beter beoordelen.

snoeien van fruitbomen in de winter

 

Hoe ga je te werk bij het snoeien van fruitbomen

Stap 1.
Bekijk eerst de gehele vorm van de boom, is de kroon evenwichtig opgebouwd of is de kroon aan de ene kant zwaarder dan de andere kant. Zaag eventueel enkele zware takken een stuk korter zodat er evenwicht in de kroon komt.

Stap 2.
Verwijder in ieder geval gebroken, beschadigde en dode takken. Deze takken vormen een invalspoort voor allerlei ziektes dus kan je ze beter weghalen.

Stap 3.
Verwijder kruisend hout (of scheuten) of takken die bijna kruisen. Als je deze takken laat zitten kunnen de takken tegen elkaar gaan schuren of zelfs vergroeien. Het gaat bijvoorbeeld om takken die door het hart van de kroon groeien. Verwijder de tak die het minst gunstig geplaatst is.

Door deze eerste 3 stappen heb je al het een en ander verwijderd waardoor de boom al wat luchtiger is geworden, bij de volgende stappen gaan we nog iets specifieker kijken naar de opbouw van de boom. Dit kan je toepassen op jonge bomen (5 jaar en ouder) en op oude (verwaarloosde) fruitbomen.

Stap 4.
Snoei fijne takken in het hart van de boom weg of kort af, vroeger werd gezegd “de kroon moet zo open zijn dat je je pet erdoor heen kan gooien”. Als het hart voldoende open is kan de zon er goed in schijnen en de wind erdoor heen waaien. Hierdoor is de kans op schimmelziektes veel kleiner.

Stap 5.
Dun het aantal takken uit als de boom erg vol zit (maximaal 30%) zodat de energie beter verdeeld wordt en de zon beter in de boom schijnt om de vruchten goed te laten rijpen. Verwijder eerst de meest afhangende takken en daarna de steil omhoog groeiende takken. Probeer daarbij een balans te vinden in groeischeuten en vruchthout.

Stap 6.
Verwijder alle scheuten en takken die aan de stam of uit de wortels groeien. Fruitbomen zijn altijd geënt op een andere stam of wortel, als de boom daarop uitloopt trekt dat alle energie weg voor de kroon. Het beste is om in juni de jonge scheuten van de stam af te trekken hierdoor komen de scheuten minder snel terug dan wanneer ze worden afgeknipt.

Stap 7.
Het snoeien van de groeischeuten is echt het fijne werk van fruitbomen snoeien. Daarbij geldt het principe dat als je een groeischeut voor 2/3 inkort er veel groeireactie komt en wanneer je voor 1/3 of minder de scheut inkort er weinig groeireactie volgt.

Stap 8.
Dit is een algemene regel over het tijdstip van snoeien. Snoei je een boom of struik in het najaar (oktober tot december) dan gaat de boom in rust voor de winter en krijg je minder groeireactie. Snoei je juist in het vroege voorjaar (februari tot april) dan krijg je juist veel groeireactie omdat alle energie eruit komt om nieuw blad, bloem en takken te vormen.

Tip: Wanneer welke fruitboom snoeien

  • Walnoot en druif september – oktober in verband met het bloeden.
  • Pruim, kers, amandel, perzik en abrikoos tussen half augustus en half september in verband met de besmetting van loodglans.
  • Appel, peer, bessen en kweepeer van november tot april.

Samenvattend de snoeiregels bij het snoeien van fruitbomen

  • Begin met dood, beschadigd en kruisend hout.
  • Hou het hart van de boom open.
  • Probeer een evenwicht te vinden tussen groeihout en vruchthout.
  • Verwijder altijd de scheuten op de stam (onder de ent-plaats of onderste gestel-tak) of scheuten uit de wortel.
  • Als de boom meer een landschappelijke functie heeft richt dan de aandacht op de vorm van de boom en snoei om de boom vitaal te houden.
  • Snoei op het meest geschikte moment van het jaar (niet snoeien als het vriest.
  • Bemest jaarlijks met organische mest.
  • Zorg in de beginjaren voor een stevige boompaal en eventueel een gaaskorf om de stam te beschermen.
  • Het is beter om regelmatig te snoeien bijv. eens per jaar of eens per 2 jaar.
  • Gebruik voor het snoeien een scherpe snoeischaar of snoeizaag.
  • Zaag zware takken eerst aan de onderzijde iets in en daarna van bovenaf de tak afzagen, dan wordt voorkomen dat de bast afscheurt.

Zou je meer willen leren over het snoeien van fruitbomen?

Wij geven regelmatig cursussen en workshops over snoeien, voor meer informatie of inschrijven kijk dan op de infopagina via de volgende button.

Meer lezen over fruit snoeien?
bekijk dan eens het artikel: snoeien van een appelboom

Heb je direct een vraag over het snoeien van fruit of wil je een andere reactie plaatsen? Wij stellen je reactie zeer op prijs en helpen je met plezier op weg met een goed advies. Je reactie kan je hieronder invullen.

Met groene groet, Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven