Sedumbloem met sneeuwhoed uit de serie van Mijn Tuingeheim

Winterbeurt is Achterhaald Begrip!

De Winterbeurt is hopeloos verouderd begrip!

Wat wordt bedoeld met een winterbeurt voor de tuin. Is dat echt nodig of is het een verkeerde woordkeuze. Met een “winterbeurt” wordt meestal bedoeld dat de tuin in het najaar opgeruimd wordt zodat de tuin klaar is voor de winter ook wel “winterklaar maken” genoemd.

Klaar waarvoor? Omdat het beter is voor de tuin??

Ook al wordt het nog steeds veel gebruikt de tuin hoeft niet “winterklaar” te zijn maar de tuin gaat in rust, de vaste planten trekken zich terug in de grond, de bomen laten hun bladeren vallen nadat ze de najaars kleuren hebben getoond.

Het geweld van bladblazers en spitrieken is ver achterhaald, dat is echt niet wat de tuin nodig heeft, dus weg met die netheidsdrang en laat de tuin met rust…

Sedumbloem met sneeuwhoed uit de serie van Mijn Tuingeheim

Sedumbloem met sneeuwhoed

Genieten van de wintertuin

De tuin zien we als natuur dicht bij huis en in de natuur wordt ook niet het bos aangeharkt omdat dat beter is. Het meeste blad is na de winter al grotendeels verteert door de regenwormen en vormt een natuurlijke bescherming tegen vorst en regen. De egel komt misschien wel in jouw tuin zijn winterslaap houden tussen de dikke laag blad.

Waarom alle afgestorven plantenresten afknippen als een oude bloem prachtig is met mist, rijp of sneeuw en de oude stengels beschermen de plant tegen vorst en inrotten. De oude bloemstengels vormen ook nog eens een prima schuilplaats voor allerlei insecten die het al zo moeilijk hebben in al die aangeharkte nette tuinen.

Als beloning komen allerlei vogels regelmatig buurten om spinnen of zaden te scoren. Beteugel je schoonmaak drang totdat het voorjaar wordt en knip pas in maart alle oude bloemstengels weg.

Wat kan je wel doen in het najaar

  • De verharding af en toe vegen waarbij het weggeveegde blad tussen de planten in de borders kan blijven liggen.
  • Het blad regelmatig weg harken van het gazon omdat teveel blad het gazon kan verstikken.
  • Het blad verwijderen van groenblijvende planten en bodembedekkers omdat een dikke laag blad het licht tegen houdt en groenblijvers hebben ook in de winter lucht en licht nodig.
  • Blad en ander afval regelmatig uit de vijver scheppen om rotting in de winter te voorkomen. Plaats nu ook een bruissteentje om de vijver langer open te houden.
  • Snoei hagen en vormbomen voordat het gaat vriezen, omdat ze in rust gaan blijven ze langer in vorm.
  • Snoei sierheesters, grassen en vaste planten pas in het voorjaar of direct na de bloei voor het beste resultaat en veel bloem.
  • Bemest de borders en sierheesters met organische mest bv. Siertuin-Azet of Biovin.
  • Dek vorstgevoelige planten af met een laag blad of een rietmat, dit werkt beter dan noppenfolie of ander plastic omdat er geen condens ontstaat. Speciaal vorstvlies werkt ook goed, eventueel aangevuld met bv een lichtslang om de temperatuur iets hoger te houden.
  • Als het vriest kan er niet gesnoeid worden, ook andere tuinwerkzaamheden kunnen dan beter worden uitgesteld tot de vorst verdwenen is.
  • Maak de nestkasten alvast schoon omdat veel vogels nestkasten ook als schuilplaats gebruiken als het heel koud is.
  • Geef de tuin wat extra kleur door het planten van winter-bloeiende planten (in potten)

Samen gevat: vergeet de winterbeurt, doe alleen het meest noodzakelijke en laat de tuin verder met rust totdat het weer voorjaar wordt.

 

Heb je nog dringende tuinvragen laat het ons gerust weten (of vul je vraag hieronder in)

 

Met groene groet, Geral Overbeek.

2 gedachten over “Winterbeurt is Achterhaald Begrip!”

  1. Goed advies om niet in najaar de tuin op te ruimen. Afgevallen blad, dode takken geven beschutting voor insect en dier en voedsel voor bodemleven. Ons advies zou wel zijn om najaar te benutten om indien gewenst te planten. Planten zijn in najaar volledig in winterrust, kunnen rustig vast kiemen en lopen in het voorjaar zonder stress weer uit.

    1. Beste William,

      Het najaar is zeker een prima tijd om nieuwe planten aan de grond toe te vertrouwen, in het najaar is de bodem relatief warm waardoor het bodemleven en wortelactiviteit het hoogst is. Planten in het najaar geeft planten en bomen een voorsprong omdat ze direct goed gaan wortelen terwijl de groei van takken en blad in het najaar tot stilstand komt. Voordat alle planten in pot werden gekweekt was het alleen mogelijk om van oktober tot maart of april planten te poten omdat ze dan uit de volle grond werden gerooid. Nu planten in pot het gehele jaar leverbaar zijn kunnen ze ook het gehele jaar gepoot worden waarbij het najaar nog steeds de meest ideale periode is.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven