schutting reinigen tuincursus online

Schutting reinigen

Hoe kan ik het beste mijn hekwerk of schutting reinigen

Hoe kan ik mijn schutting reinigen vraagt dhr. P. van Kessel: ik heb een korte vraag over het verwijderen van de groene aanslag op mijn pergola en schutting in de tuin.

Het is vrij eenvoudig om dit met de hogedrukreiniger te doen maar is dit slim? beschadig ik dan niets? Bijvoorbeeld de ‘beitslaag’?

De schutting reinigen hoe pak je dat aan

Hout schoon spuiten met een hoge drukspuit kan het hout ruw maken (ook hardhout) waardoor het nog eerder vuil opneemt. Bij geimpregneerd hout spuit je het middel er niet zomaar af omdat het onder druk tot in de kern van het hout is gebracht, wel spuit je beits of olie er af natuurlijk.
De beste en duurzame oplossing is eerst het hout reinigen met een speciaal reinigingsmiddel voor hout.
Als de schutting goed schoon is moet een impregneermiddel worden opgebracht wat er voor zorgt dat het vuil niet in het hout kan dringen en zelfs waterafstotend is, ook wordt de kleur van het hout vaak iets voller/ donkerder.
Zo lang je het hout regelmatig behandeld kan de mooie houtkleur behouden blijven. Als het hout niet behandeld is of wordt dan zal het door het zonlicht op termijn vergrijzen. Dit is een natuurlijk proces wat niet wil zeggen dat het hout slecht wordt.Sommige Engelse tuinmeubelen van teak worden juist mooier door de zachte grijze kleur die heel natuurlijk over komt.

Verduurzaming van gereinigd hout

Hardhout kan ook goed behandeld worden met lijnolie, dit is gekookte lijnzaadolie en is dus een natuurproduct. Het hout krijgt een diepe warme kleur en de olie trekt makkelijk in het hout. Door deze behandeling wordt de vergrijzing vertraagt en het hout wordt minder gevoelig voor vervuiling.

Het aanbrengen van een tuinbeits ( van b.v. Hermadix )kan natuurlijk ook maar mijn ervaring is dat je dit toch regelmatig (ieder jaar)moet herhalen om de schutting mooi te houden.
Wordt het houtwerk snel groen door algen (in de vochtige maanden van de winter) dan is een behandeling met schoonmaak azijn een handig huismiddel wat de algen dood. Bij droog weer even inspuiten, even laten inwerken en daarna goed afspoelen en eventueel licht borstelen. Ook groene alg op de verhardingen en houten vlonders kan met azijn worden behandeld. Let wel op dat het gras of beplanting niet geraakt wordt door de nevel van azijn want daar kunnen planten niet tegen en worden bruin.

Zou je meer willen weten over de tuin-inrichting of het gebruik van hout in de tuin? Bedenk dan vooraf welke tuinsfeer je aanspreekt zodat je nog vele jaren van je tuin kunt genieten.

 

Met groene groet, Geral Overbeek.

6 gedachten over “Schutting reinigen”

 1. Trudy vant Geloof

  Onze schuttingen, zijn met lijnolie behandeld vorig jaar ,nu zien de liggende delen ,pikzwart, en de horizontale hebben de bruine kleur nog .alleen de onderpanden worden zwart ,hoe kan dat .

  1. Beste Trudy,

   Het kleurverschil kan te maken hebben met de lichtval of met de dekking van het product. Misschien helpt het als je de lichtere delen nog een keer behandeld zodat de kleur dieper wordt.

   Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

 2. Beste Geral,

  Wij hebben 4 jaar geleden schuttingen laten plaatsen van geïmpregneerd hout maar verder niets mee gedaan qua onderhoud zoals een beits. Nu zien ze er niet mooi meer uit en zijn vergrijst. Kunnen we met een hogedrukreiniger erover heen?

  1. Beste Mari,

   Het vergrijzen van het hout is een normaal en natuurlijk proces, alle soorten hout zullen naar verloop van tijd vergrijzen.
   Soms kan je met een hoge druk reiniger het vergrijsde laagje er af spuiten maar daardoor wordt het hout wel ruwer. In feite haal je met de krachtige straal een laagje van het hout af, het zal daarna weer opnieuw vergrijzen.
   Wil je de schutting op kleur houden dan zal je het hout regelmatig moeten beitsen met een tuinbeits (bv. van het merk Hermadix).

   Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

   1. Beste Geral, ik heb precies hetzelfde probleem. Bij een vriendin heb ik haar grijze schutting helemaal schoon gekregen met de hogedrukreiniger (langzaam en gelijkmatig). Volstaat na dit proces een olie? Beitsen is meer werk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

CONNECT OOK VIA FACEBOOK

TUINCURSUS CONTACTLINKS

Winkelwagen
Scroll naar boven