snoei amanderlboompje tuincursus online

Hoe snoei ik mijn amandelboompje ?

Tuinvraag: Over het snoeien van een amandelboompje   C. Dols   28-02-2009

Ik heb vorig jaar een amandelboompje(prunus triloba)  geplant die het heel goed doet. Nu ben ik aan het zoeken geslagen wanneer ik hem moet snoeien en kwam erachter dat dit direct na de bloei moet,zo rond mei/juni. Ik heb dit niet gedaan en vraag me af of ik dat nu alsnog moet doen of dat ik beter kan wachten tot na de bloei,in feite 1 seizoen overslaan. Er zitten nu dus nog lange takken aan met hier en daar een zij-takje(dun).

Antwoord hoe snoei ik mijn amandelboompje

Prunus triloba kan het beste direct na de bloei worden gesnoeid tot ongeveer 5 cm vanaf de ent of knot. Aan deze takken zullen in de zomer weer nieuwe scheuten groeien die het volgende voorjaar weer gaan bloeien. Ieder jaar kan de Prunus geknot worden en op de eenjarige takken zal de plant ieder jaar weer uitbundig bloeien.

Als er niet gesnoeid zou worden dan worden de takken steeds zwaarder en zullen zich alleen op de jonge zij-scheuten bloemen ontwikkelen.

Let ook op dat de stam (onder de ent-plaats) niet gaat uitlopen, haal jonge scheuten op de stam of uit de wortels direct weg. Deze scheuten groeien vaak heel snel en na een aantal jaar heb je ongemerkt een wilde pruim in plaats van een mooi bloeiend amandelboompje.

Zelf snoeien leren? dan kan ik de masterclass Praktisch Snoeien in de Siertuin aanraden. Bij deze cursus leer je in de praktijk alle geheimen van het snoeien zodat je weet hoe en wanneer snoeien het beste is.

 

Met groene groet, Geral Overbeek.

2 gedachten over “Hoe snoei ik mijn amandelboompje ?”

 1. Dag Geral,

  Kan ik een Prunus Triloba die een jaar of 10-15 niet is gesnoeid, straks na de bloei zomaa r straffeloos terugsnoeien tot op de ent?

  1. Beste Jamo,

   Omdat het boompje al jaren niet gesnoeid is kan ineens knotten een te grote schok zijn.

   Het is daarom beter om na de bloei eerst de dikkere takken (maximaal 3 tot 6 takken) weg te zagen of knippen en de dunnere laten staan.
   Gaat de boom goed uitlopen waar de dikke takken zijn weggesnoeid dan kan je volgend jaar na de bloei de andere dikke takken snoeien.

   Pas in het derde jaar zou ik dan pas weer geheel knotten als de boom na het snoeien weer jonge scheuten vanuit de basis vormt.

   De takken die in de zomer groeien (na het snoeien) kunnen het volgende voorjaar alweer bloemen geven.

   In onze tuin staat al een jaar of tien een prunus triloba op stam. Deze is nooit teruggesnoeid, maar wordt nu wel wat te groot. Kan ik deze straks na de bloei ongestraft terugsnoeien tot op de stam? En bloeit ‘ie dan volgend jaar ook?

   Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven