liriope muscarii tuincursus online

Plant van de maand September

Liriope muscari een fraaie najaarsbloeier

Liriope muscari is een plant die pas vanaf half augustus begint te bloeien tot half oktober dan worden de trossen langzaam bruin. De violet-paarse bloemen komen net boven het blad uit en hebben wat weg van blauwe druifjes (vandaar de Latijnse naam muscarii). Liriope muscari “Majestic” heeft lila- roze aren maar die is minder sprekend dan de paarse soort, de bloei is ook iets later dan Liriope muscari.

De Nederlandse naam is leliegras. Een overeenkomst met gras heeft het zeker maar waarom leliegras, geen idee.

liriope muscarii tuincursus online

Toepassen van de Liriope muscari

Het grasachtige blad is frisgroen en blijft ook in de winter groen. De plant wordt niet zo hoog maar haalt uiteindelijk wel 30 cm zowel in de breedte als in de hoogte.

De plant stelt niet zo veel eisen aan de standplaats. Een doorlatende voedzame grond in de halfschaduw is ideaal, zelf heb ik een exemplaar staan onder een berk in een verhoogd plantvak waar het schaduwrijk en droog is. Door de wortelknolletjes kan dit leuke grasje flink wat reserves op slaan waardoor hij het niet snel op geeft. Ook in potten of plantenbakken doet deze plant het prima.

Door de late bloei is deze plant goed te combineren met vroegbloeiende planten zoals sneeuwklokjes, Scilla sibirica of Narcis Tete a Tete.

Omdat de plant steeds populairder word is er flink wat handel in ontstaan. Het nadeel daarvan is dat er planten op de markt komen die niet zo betrouwbaar zijn in de vorming van nieuwe bloempluimen. Het advies wat ik je wil geven is: kies een soort met drie namen waarbij de derde naam de varieteitnaam is die tussen aanhalingstekens staat.

Bijvoorbeeld de gewone soort is Liriope muscari maar een varieteit (speciaal geselecteerd op de bloemkleur) heet bijvoorbeeld Liriope muscari “Moneymaker” of een wit bloeinde Liriope muscari “Moroe White”.

 

Met groene groet, Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven