tuinonderhoud met tuincursus online

Onderhoudsarme Tuin Binnen handbereik

Een onderhoudsarme tuin lijkt misschien onbereikbaar

Een onderhoudsarme tuin binnen handbereik voor iedereen is zeer goed mogelijk, een tuin zonder onderhoud dat bestaat niet. Zelfs als je de tuin geheel bestraat (wat dan eigenlijk geen tuin meer is) heeft deze onderhoud nodig.

Een onderhoudsarme tuin lijkt onbereikbaar

Iedere week weer grasmaaien, rozen snoeien met die vervelende stekels, onkruid wieden wat harder lijkt te groeien dan de sierplanten en de bestrating vegen allemaal tuinklussen die steeds terugkomen en waar je niet altijd tijd en zin in hebt.
Als je geen goed plan hebt of een heel bewerkelijke tuin hebt die een vorige bewoner heeft achtergelaten dan kan het behoorlijk frustrerend zijn. Heb je er geen vat op en zit het weer tegen dan groeit de tuin nog sneller door en veranderd de tuin in een rimboe waar je geen gat meer in ziet.

Tuinieren is rustgevend en kan een leuke bezigheid zijn maar het is niet meer leuk als de tuin uit zijn voegen groeit en de bomen tot in de hemel groeien.

Hoe zou jij het vinden als je flink wat tijd kunt besparen op het onderhoud van je tuin? Zodat je meer tijd over houdt voor leuke dingen of lekker van het buitenleven kunt genieten in je tuin.

Er zijn betere oplossingen dan alles vol met tegels

Vaak is de frustratie zo hoog opgelopen dat tuinbezitters roepen: “asfalteer die tuin maar” of “gooi maar vol tegels”.
Dan heb je geen tuin meer maar een levenloos plein, daar wordt je toch ook niet blij van?

Als voorstander van natuurlijke tuinen wil ik je met plezier laten zien hoe je door slim te tuinieren het tuinonderhoud fors kunt beperken zonder in te boeten op de tuinsfeer.

1.     Laat het eentonige werk doen door een simpele ziel (robotmaaier) die nooit protesteert

2.     Doe de klussen zoals snoeien op het juiste moment voor langer resultaat van je werk

3.     Gebruik planten die sterker zijn dan het onkruid dan hoef je niet te wieden

4.     Laat de natuur een handje meehelpen dan zijn plagen zo onder controle

5.     De netheidsdrang loslaten zorgt voor een verrassend resultaat

Veel heb ik geleerd in de praktijk (ruim 30 jaar) en heb ik al heel wat tuinen ingericht en onderhouden. Ook mijn tijd is kostbaar dus dan wil je het tuinonderhoud zo functioneel mogelijk doen. Maar ook ik heb door vallen en opstaan geleerd wat in de praktijk het beste werkt.

Bijvoorbeeld losse grond door te harken of schoffelen is een ideale plek voor nieuwe onkruiden die de open grond snel willen inpikken. Dus als je die losse grond in stand wilt houden dan betekent dat je het heel vaak moet herhalen. Beter is het om de bodem te laten begroeien met mooie bloeiende planten of bodembedekkers dan heeft het onkruid geen kans om te groeien en heb je er geen werk aan.

Door samen met de natuur te werken heb je minder werk en ik zie dan ook vaak tuinbezitters overbodig werk doen of in de verkeerde periode. Zelfs collega’s in het vak blijven jaar in jaar uit dezelfde vertrouwde werkwijze aanhouden terwijl het in de praktijk niet optimaal werkt. Alleen al door te snoeien in de juiste periode van het jaar bespaar je veel tijd.

Speciaal om de slimme tuinbezitter op weg te helpen heb ik een aantal cursussen samengesteld die je in een beperkt aantal uren een compleet ander inzicht geven. Ga je die inzichten toepassen dan kan je fors tijd besparen en wordt het tuinonderhoud een leuke klus met optimaal resultaat.

Welke stappen besparen je veel tijd:

  • Maak gebruik van de tijdelijke introductie aanbieding van onze nieuwe Tuincursus-Online en ontvang een compleet overzicht van het tuinonderhoud per maand.
  • Pak het najaars-onderhoud direct goed aan met de Workshop Praktisch Snoeien in de Siertuin waarbij een heldere theorieles en praktische praktijktraining je veel inzichten geven over snoeien en tuinonderhoud.
  • Fruit snoeien is een vak apart maar met de praktische Workshop Snoeien Hoogstam Fruitbomen laat ik je in de boomgaard zien hoe je fruitbomen en kleinfruit het beste kunt snoeien voor een vruchtbaar resultaat.

 

Met groene groet, Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven