berk gaat bloeden tuincursus online

Klopt het dat een berk gaat bloeden?

Wanneer gaat een berkenboom bloeden

Tuinvraag van Dhr van Leeuwen: Klopt het dat een berk gaat bloeden als we de boom gaan snoeien in de winter of het vroege voorjaar?

berk in onderbegroeiing tuincursus online

Betula doorenbos met witte stam

Antwoord van tuinexpert Geral Overbeek:

Ja: als het blad eraf gevallen is gaat een berk (maar ook de walnoot, esdoorn, haagbeuk, klimhortensia en druif) al weer druk op de sapstroom krijgen om de knoppen in het voorjaar weer uit te laten lopen. Snoei daarom niet na half november maar in september of oktober als er nog blad aan de boom zit.

Volgens de boeken en wat ik vroeger op school leerde kan men deze (A B C ) planten beter niet snoeien na eind januari, maar in de praktijk gaan sommige van deze soorten in december ook al flink bloeden. Wij houden dan bij voorkeur tot eind november aan en daarna snoeien we de Acer, Betula en Carpinus niet meer.


Op het moment dat het blad er weer aan komt in het voorjaar neemt die druk weer af en kan er dus ook weer gesnoeid worden. Wat wel aardig is om te vermelden.

 

Succes met snoeien en groene groet, Geral Overbeek.

2 gedachten over “Klopt het dat een berk gaat bloeden?”

  1. Onze berk ( 50 jaar) heeft onderaan de stam donkerbruine vlekken, net roestkleur en bij aanraking zo’n kleur vocht. Heeft al jaren l heksenbezem bovenin, vind ik leuk! Heeft hij nu ook een ziekte? Lijkt mij geen normale sapgroen ; net of er een vuurtje tegenaan heeft gebrand ….. graag uw mening over onze berk.

    1. Beste Jan,

      Berken kunnen door een bepaalde aantasting (larve of rups) een beschadiging oplopen. Als dit ik de winterperiode gebeurd dan heeft de berk een sterke sapstroom en kan daardoor vocht lekken. Op dit vocht (vrij zoet) kunnen weer diverse schimmels gaan groeien die een rode of roestbruine kleur kunnen hebben.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven