bladruimen in de tuin tuincursus online

Moet ik nu wel of geen bladruimen??

Tuinvraag van Mvr. Jansen over het bladruimen in het najaar?

Moet al het blad in de tuin worden opgeruimd of laten we alles gewoon liggen? Waar moet je dan op letten.

blad als winterbescherming tuincursus online

Antwoord op deze tuinvraag is Ja en nee……

Het beste is om afgevallen blad in de tuin te laten liggen. In de winterperiode is het vochtig waardoor veel blad al snel verteerd ook de regenwormen werken mee om al dat blad te verwerken, dat is soms te zien doordat blad half de grond in getrokken is. In het voorjaar kan al 80% van het afgevallen blad verteerd zijn.
Het blad dient ook als bescherming tegen uitdroging en vorst. Het verteerde blad is humus voor het bodemleven en zorgt dat de grond luchtig en rul blijft.

Waar kan je het beste wel bladruimen. Verwijder in ieder geval blad van het gazon en op groenblijvende planten. Deze planten hebben ook in de winter licht en lucht nodig en zullen verstikken als er een dikke laag blad op ligt.

Heeft u veel blad in de tuin dan is het ook mogelijk om het geruimde blad op een hoop te zetten in een hoekje achterin de tuin zodat het later (als het verteerd is ) weer in de borders gebruikt kan worden als compost. Ook op de bestrating en in de vijver kan het blad het beste regelmatig worden weggehaald.

Laat hopen blad en compost hopen in de winter met rust. In deze hopen schuilen, insecten, hommels en egels voor de winterkou. Als het in maart weer warmer word komen ze weer tervoorschijn en kunnen bladhopen worden opgeruimd.

Met groene groet, Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven