2 meest gebruikte haagplanten als erfafscheiding

Haagplanten als erfafscheiding in de tuin

Voor een groene erfafscheiding zijn een aantal planten soorten populair. 2 soorten hagen belichten we extra omdat ze een aantal specifieke voordelen hebben. Groene hagen brengen je tuin tot leven en kunnen de tuin sfeer en beschutting geven.

 

Waar let je op als je een haagplant gaat kiezen:

  • Ga je een haag planten bedenk dan welke eisen je stelt aan je haag
  • Wil je dat de haag groenblijvend is in de winter
  • Hoeveel privacy moet de haag geven
  • Welke bladkleur mag je haag hebben
  • Wil je bloemen in de haag
  • Mag de haag ook bessen hebben

 

De haag kan je tuin een mooie uitstraling geven maar is ook een element wat de ruimte in de tuin vorm kan geven. Bedenk dat een haag niet alleen voor de erfafscheiding kan worden gebruikt maar ook om de tuin op te delen in tuinkamers.

Er zijn vele soorten en maten hagen waarbij de prijzen sterk uit een kunnen lopen. Twee planten soorten die wij er uitlichten zijn de taxushaag en de beukenhaag.

1. Taxus baccata (venijnboom)

Een taxushaag heeft weinig onderhoud nodig. Doordat de taxus langzaam groeit hoeft hij minder gesnoeid te worden.  Een taxus is zeer geschikt voor een jaarrond groenblijvende haag. Dit geeft dus het hele jaar door een mooie groene struik en veel privacy voor in je tuin. Een taxus heeft donkergroene naalden die niet prikken. De takken van de taxus hebben een prachtige roodbruine kleur. Een taxus is een sterke plant en kan dus jaren mee en groeit in elke goed ontwaterende grond soort.

Taxus is ook te gebruiken voor blokvormen of in vorm geknipte solitairplanten.

2. Fagus sylvatica (gewone beukenhaag)

De beuk is een van de meest voorkomende haagplant in de Nederlandse tuinen deze omdat ze een van de goedkoopste oplossingen is voor een haag. De beukenhaag behoud zijn bruine bladeren in de winter. In de zomer heeft de beuk prachtige groene of rode bladeren. In de winter blijvende verdorde bruine bladeren aan de struik zitten waardoor de haag niet helemaal kaal wordt. In het voorjaar zullen de nieuwe bladeren de verdorde bladeren verdringen. Hierdoor komen er weer fris groene of rode bladeren.

Een beukenhaag is een makkelijk te onderhouden struik. Hij groeit op elk grondsoort die goed doorlatend en humusrijk is. Een beukenhaag is een snelgroeiende haag. Daarom is het belangrijk dat je de beukenhaag regelmatig snoeit. Wil je een dichte haag van beuken. Plant dan een dubbele rij. Dit geeft snel een mooie dichte haag.

De haagbeuk (Carpinus betulus) heeft een meer gerimpeld blad dan de gewone beuk en is iets sterker en doet het beter op zwaardere klei en leemgrond.

 

Gastblog geschreven door: Alexander Wunsch

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven