de voordelen van een duurzame tuin tuincursus online

De voordelen van een duurzame tuin

tuin van de toekomst tuincursus online

Hoe ontstaat een duurzame tuin.

Een duurzame tuin is meer dan een hippe term. Een duurzame tuin is vooral een tuin met voldoende levende planten en dat heeft veel meer voordelen dan je denkt.

De tuin van de toekomst is niet volautomatisch of vol gepropt met hi-tech snufjes zoals je misschien verwacht maar gaat juist meer terug naar de natuur. Al genieten we graag van het buitenzijn we hebben toch vaak een druk leven en allerlei zaken die onze tijd in beslag nemen.

De tuin vol leggen met tegels is echt niet de meest duurzame oplossing en heeft juist veel meer nadelen dan je denkt. Gemak dient de mens is een mooie uitspraak die meestal wel op gaat.

Onderhoudsarm of onderhoudsvrij?

De vraag die veel tuinbezitters mij als ervaren tuinontwerper stellen is: “kan de tuin niet worden ingericht zodat ik geen onderhoud meer hoef te doen”. Helaas heeft iedere tuin ook zijn zorg nodig, wat niet wil zeggen dat je het niet slim kunt aanpakken waardoor de tuin onderhoudsarm kan worden.

Dat betekent zeker niet dat de tuin dan maar vol gelegd wordt met stenen en een paar zielige plantenbakken. Dat is niet alleen supersaai maar heeft zelfs een groot aantal nadelen. Zo kan het regenwater niet in de bodem zakken waardoor overstromingen kunnen ontstaan bij hoosbuien. Veel steen is ook bijzonder warm in de zomer terwijl beplanting en bomen juist verkoeling geven.

Met de juiste materialen, indeling en uitgekiende beplanting kan de tuin echt wel duurzaam én onderhoudsarm zijn wat je kunt leren in een praktische workshop.

De tuin moet veel natuurlijker worden

Als hi-tech snufjes het niet worden welke kant gaan we dan op met de tuin. Meer en meer ontdekken wij dat we terug moeten naar de natuur, de basis van de tuin moet groen zijn. Planten zijn goed voor onze gezondheid, planten zuiveren de lucht, zorgen voor verkoeling, zijn vaak eetbaar en kunnen zelfs onze stress wegnemen. Een duurzame tuin is niet alleen goed voor de tuingebruiker maar zeker ook voor de omgeving.

Groene tuinen houden het regenwater vast zodat de straten niet meer overstromen. Groene daken maken de leefomgeving groener en kleurrijker waar insecten en vogels je dankbaar voor zijn. Groene wanden zijn een prima oplossing op plaatsen waar er weinig ruimte is voor ander groen zoals bomen, daarbij komt nog dat een groene leefomgeving direct én indirect een waardenverhoging is voor de gehele leefomgeving.

De duurzame tuinliefhebber werkt samen met de natuur

Een goed ingerichte tuin biedt een prettig leefgebied voor planten en dieren waardoor de tuin een extra dimensie krijgt. Laat de natuur toe in je tuin en er komt vanzelf een leger hulpjes in actie die je graag mee helpen om de tuin in balans te houden. Dat begint al met een gezonde bodem waarin het krioelt van het leven. Van regenworm tot bacterie die allemaal een belangrijke schakel vormen om jouw planten gezond en vitaal te houden.

Als je samenwerkt met de natuur krijg je daar zoveel voor terug en is het een belevenis om zelfs te eten uit je eigen tuin, bomvol gezonde bouwstoffen en energie, veel gezonder kan je het niet krijgen. De gifspuit en kunstmest horen daar niet meer in thuis maar als je eenmaal de goede weg in geslagen bent zal je die echt niet meer missen.
De tuin van de toekomst is voor de echte levensgenieter prima te realiseren door middel van een overzichtelijk stappenplan met 101 Geluktips.

Met groene groet, Tuinontwerper en Schrijver Geral Overbeek.

© Geral Overbeek / Overbeek-Gardendesign

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven