geheimen van het bodemleven tuincursus online

Geheimen van het bodemleven

Ontdek het belang van een gezond bodemleven

Geheimen van het bodemleven kan je zelf ontdekken door een schep grond uit de tuin op een krant uit te spreiden. Je ziet dan wormen, torretjes, pissebedden, duizendpoten en misschien wel een mier. Wat je niet ziet is net zo belangrijk zoals eencellige, kreeftjes, mijten, schimmels en bacteriën. Zonder al dit leven kan de bodem niet goed functioneren en kunnen de planten in de tuin niet gezond groeien en bloeien.

Geheimen van het bodemleven meten

Bij het analyseren van de tuingrond komt er een hoeveelheid elementen in beeld, de zuurgraad, bodemstructuur, organische stof en de hoeveelheid bodemleven.

Het bodemleven is chemisch wel meetbaar maar er zit geen maximum aan. Dit betekent hoe beter het bodemleven hoe beter de bodemstructuur, vrijkomende voedingsstoffen, weerstand van de planten en bufferend vermogen van voedingsstoffen en water.

Het bodemleven is dus een zeer belangrijke schakel in een gezonde bodem.

Gezonde planten kunnen niet zonder een gezond bodemleven en het bodemleven kan niet zonder planten. De natuurlijke kringloop geeft de meest ideale omstandigheden. Door blad, snoeihout en ander organisch materiaal steeds weer terug te brengen in de kringloop wordt ook het bodemleven gestimuleerd en gevoed. Dit kan door het gehele jaar zoveel mogelijk blad en plantenresten te laten liggen in de tuin, eventueel via compostering of het aanvoeren van bv. houtsnippers. Een strooisel-laag van blad en houtsnippers zorgt ervoor dat er veel nuttige schimmels in de bodem kunnen komen.

roodborstje met regenworm tuincursus online

Geheimen van het bodemleven zoals de natuur het heeft bedacht

Bij een natuurlijke beplanting zoals een bos neemt de energie en massa steeds meer toe zonder enig ingrijpen van de mens en toch verteren steeds alle dode materialen. Als er steeds wordt opgeruimd en afgevoerd (zoals gras, blad en snoeihout) dan wordt de kringloop verarmd.

Het bodemleven zorgt er ook voor dat voedingsstoffen gebufferd worden en beschikbaar zijn als de plant ze nodig heeft. De zuurgraad (ph) is bij een evenwichtig bodemleven daarom minder belangrijk.  Chemische middelen en kunstmest hebben een zeer nadelig effect op het bodemleven en het hele ecosysteem. De werking van kunstmest is ook maar kort en het spoelt snel uit naar de diepere grondlagen waar de plant er niet meer bij kan. Kunstmest werkt voor het bodemleven als zout op een slak.

Samenvattend is het niet zozeer de meetbare hoeveelheden maar het stimuleren van de natuurlijke processen die van belang zijn, hopelijk geeft deze uitleg daar meer duidelijkheid in.

Zelf gebruik ik Biovin (gefermenteerde druiven) om het bodemleven te stimuleren of Schimmeldominante humuscompost om een natuurlijke strooisel-laag te creëren met een verhoogd bodemleven van schimmels. Dit is ook lokaal te gebruiken bij planten die extra energie kunnen gebruiken, zelfs bomen die slecht groeien kunnen weer vitaal worden.

Speciaal om de geheimen van het wondere bodemleven te delen en om een beter inzicht te krijgen in het gehele ecosysteem van de tuin hebben we een praktische cursus ontwikkelt.

De cursus Bodemleven en Composteren geeft je heldere informatie om op een natuurlijke manier de tuin gezond te houden.

 

Samenwerken met de natuur voor het beste resultaat en het minste werk.

 

Met groene groet, Geral Overbeek

2 gedachten over “Geheimen van het bodemleven”

  1. ‘Verder kijken dan je neus lang is’ lijkt het juiste credo te zijn om de problematiek rond goed bodemleven boven te krijgen.
    Ook de insectenwereld bovengronds, zoals bijen, hommels, vlinders etc. Hebben baat bij een gezonde bodem. bloeiende planten zullen floreren en de insectenwereld weer stimuleren.
    Steeds wordt duidelijk dat biodiversiteit alleen goed kan bestaan mits de individuele bouwstenen worden gerespecteerd.
    Laten we daaraan bouwen en bewustwording stimuleren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven