taxuskever op groen blad tuincursus online

Taxuskeverplaag in de Tuin

Taxuskeverplaag in nieuwe tuinen neemt toe.

De taxuskeverplaag in de tuinen neemt steeds meer toe. Zo viel het aantal meldingen in het voorjaar nog mee door het koele weer.
Maar momenteel met het warme zomerweer hoor ik heel veel klachten van de kever invasie en de schade die dit beestje aanricht.

Om de taxuskever en zijn larve doeltreffend aan te pakken ben ik op zoek gegaan naar een methode die biologisch en effectief is.

“Wil je snel van de taxuskever af?”

taxuskever eet van blad

Vragen over de bestrijding van de Taxuskever:

Regelmatig krijgen wij vragen over de Taxuskever en hoe je dit beestje kunt bestrijden. Hieronder een aantal vragen en antwoorden.

  1.  Hoe snel werkt de “nematode”? De nematode heeft wel wat tijd nodig om op volle sterkte te komen, afhankelijk van de omstandigheden is dat tussen de 3 á 4 weken. Je kunt zien dat het werkt als de nieuwe bladtoppen niet meer worden aangevreten.
  2.  Werkt dit middel echt zo goed? nematode van ecostyle is een uniek middel wat nergens mee te vergelijken is bovendien is het ook nog eens een biologisch product wat geen gevaar vormt voor mens, dier en milieu. De werking is al jarenlang getest op kwekerijen en die zijn vaak zo tevreden dat ze niet meer teruggaan naar de chemische middelen van vroeger. Zelf heb ik ook een aantal testen opgezet in diverse tuinen. Zowel testen op de kevervraat als testen op de larve waren bijzonder goed.Een nog beter teken is dat tuinbezitters die al in het begin(2 jaar geleden) nematode hebben gebruikt steeds weer terug komen voor een nieuwe voorraad omdat zij het resultaat met eigen ogen hebben gezien.
  3. Werken aaltjes het hele jaar door? De aaltjes kunnen een half jaar lang overleven en zolang ze voldoende larven als eten kunnen bereiken. De nematode is wel gevoelig voor lage temperaturen en kan alleen van het voorjaar tot in het najaar worden ingezet.
  4. Waarom heb ik de taxuskever in huis? Vooral in het najaar zoekt de taxuskever een warmer plekje om te overwinteren maar ook kamerplanten zijn niet veilig vooral de larve nesteld zich graag in de rulle en voedzame potgrond van kamerplanten en richt daar veel schade aan. Zomers komen ze ook wel eens naar binnen om dan juist de koelte op te zoeken.
  5. Kan ik de nematode overal gebruiken? Ja je kan ze je overal gebruiken omdat de aaltjes specifiek de Taxuskever belaagd en geen gevaar vormt voor mens, dier en plant. Het kan gebruikt worden in de tuin, sierpotten, plantenbakken, binnentuinen, daktuinen, kamerplanten, enz enz. Staat jouw vraag er toch nog niet bij? Plaats dan je vraag of opmerking hieronder en ik geef je persoonlijk antwoord. Nematoden of andere duurzame producten kan je bestellen in de webshop: Klik Hier
Met groene groet, Geral Overbeek.Ps: De Taxuskever (en larve) komen veel voor in nieuwbouwwijken, plantenbakken en nieuw aangelegde tuinen. Ze hebben bij voorkeur losse luchtige grond, zelfs kamerplanten zijn niet veilig..

6 gedachten over “Taxuskeverplaag in de Tuin”

  1. Van leemputten steven

    Ik ben geinteresseerd in de compost speciaal maar de40 liter is wat te veel. Ik vroeg me af of dit ook gebruikt kan worden als meststof voor zilvereik en buxus.

    1. Beste Steven,

      Compost Speciaal kan je in de zak op een koele plaats ook zeker een half jaar bewaren.
      Dan kan je nu een deel gebruiken en het andere deel in het volgende voorjaar of in de zomer.

      Compost Speciaal is tevens een fijne en rijke organische meststof die bij alle soorten planten
      gebruikt kan worden. De meststoffen zijn in kleine hoeveelheden wel aanwezig maar een aanvulling
      van een organische meststof is wel aan te raden (bv Siertuin AZ).

      Misschien is het ook een idee om het met je buren samen te bestellen dan schakel je nog meer
      taxuskevers uit dan wanneer je het alleen doet. Geef het rapport over de taxuskever ook gerust
      door aan andere tuinliefhebbers. Stuur het rechtstreeks naar je emailadres.

      Met groene groet, Geral Overbeek

      MIJN TUINGEHEIM.

      PS gebruik Compost Speciaal nog in het najaar en begin het voorjaar Taxuskever VRIJ……

  2. Reny Verplanke

    In mijn tuin staat een pot (60×60) met een olijfboom. Deze wordt regelmatig aangevreten, volgens mij door zo’n taxuskever.
    Vorig jaar heb ik een val gebruikt en diverse gevangen. Ook heb ik aaltjes toegevoegd. Ik heb nu toch het gevoel dat ze nog niet weg zijn (aangevreten blaadjes).
    De olijfboom heeft, zeker in droge perioden, zo’n 20 tot 30 liter water per week nodig, die ik toevoeg aan de pot. U zult begrijpen dat de grond bovenop dan flink in beweging is.
    Is dat een probleem als ik deze compost op de bovenlaag heb liggen en blijft de werking dan oké?

    Met vriendelijke groet,
    Reny

    1. Beste Reny,

      De compost speciaal werkt het beste als het een gesloten laag vormt zodat de taxuskever altijd door de compost moet kruipen en dan de schimmel tegenkomt.

      Dat de compost af en toe nat wordt is alleen maar goed omdat schimmels van vocht houden. Als de compost door een harde staal wegspoelt zal je het wat vaker moeten aanvullen.

      Als het een boom op stam is dan werkt ook lijmband (https://www.gardenspecials4u.nl/4774617/lijmband-insectenvanger) goed. Dit plaats je om de stam waardoor de kever daaraan blijft plakken en niet bij de blaadjes komt.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  3. Ik heb de compost op de aarde gedaan, ik heb aaltjes is het najaar gedaan, en tot mijn verdriet ontdekte ik vandaag dat mijn hortensia’s weer waren aangevreten, dus op jacht en heb net 15 kevers gevangen. ik ben echt radeloos.

    1. Beste Mimie,

      Je kunt het de beestjes zo moeilijk mogelijk maken en daar heb je al het nodige voor gedaan. Het doel is om het natuurlijk evenwicht te herstellen zodat je planten niet meer massaal belaagd worden. Natuurlijke processen gaan alleen niet zo snel als je zou willen maar als het eenmaal aanslaat dan gaat het wel gestaag door. Er zijn een aantal dingen die de oorzaak kunnen zijn:

      – de schimmel in de compost is nog niet volledig actief
      – de compost is uitgedroogd waardoor de schimmel minder actief is (1 of 2 keer per week sproeien is vaak al voldoende)
      – het aantal kevers in de omgeving (tuin van buren of gemeentegroen )is bijzonder hoog waardoor de schimmel het niet kan voorwerken
      – het kan er op lijken dat er blaadjes worden aangevreten die al eerder zijn aangetast, als de blaadjes niet afvallen dan blijft de vraatschade ook zichtbaar
      – er zijn chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest gebruikt waardoor de werking van de schimmel word belemmerd
      – de hortensia’s staan tegen een muur, schutting of andere planten zodat de kever met een omweg de compost en schimmel kan ontwijken
      – de laag compost speciaal is niet volledig gesloten waardoor de kever niet door de compostlaag heen hoeft

      Hopelijk geven deze punten je houvast of een idee om de toepassing te verbeteren zodat de keverplaag flink gereduceerd kan worden. De larve eet andere planten dan de kever dus behandel ook de vakken waar je geen kevervraat ziet. Daar kunnen ongemerkt de larve actief zijn, die later weer kevers worden.

      Met groene groet, Geral Overbeek

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven