Rode bessen in de herfst

Groenblijvende Klimplant

Zoek je een groenblijvende klimplant?

De keuze in het aantal klimplanten is beperkt en zeker als de klimplant die je zoekt ook nog een groenblijvende klimplant moet zijn.

In dit artikel zal ik een aantal klimplanten omschrijven die ook nog eens groenblijvend zijn, dat scheelt je een hoop gezoek en je krijgt er direct een advies bij hoe je deze klimplanten kunt gebruiken.

Klimop

De meest gebruikte groenblijvende klimplant is de klimop ook wel Hedera helix genoemd. Dit is een sterke en snelgroeiende klimmer die ook als bodembedekker te gebruiken is, maar heeft niet zo veel sierwaarde. De groenige bloemen zijn wel waardevol voor de bijen omdat Hedera als laatste bloem geeft vaak pas in november als er verder weinig nectar meer te vinden is. De bessen zijn donkerblauw tot zwart en vormen in de winter mooie ronde trosjes.

Rode bessen in de herfst

Cotoneaster of glansmispel

De Cotoneaster horizontalis is een klimplant die veel meer sierwaarde heeft naast het kleine groenblijvende blad geeft deze klimmer in mei kleine witte bloemen, groeit ook nog goed in de schaduw en geeft in het najaar felrode bessen waar de vogels ook nog eens gek op zijn. Een makkelijke en sterke klimplant die weinig wordt toegepast.

Hieronder zie je een video van een ongebruikelijke soort Cotoneaster die normaal als bodembedekker groeit.

Foto van Pyracantha coccinea met witte bloem

Vuurdoorn

Wat ook een klimplant is met veel sierwaarde is de vuurdoorn of Pyracantha coccinea, net als de Cotoneaster heeft deze stevige plant ook witte bloemen in mei en rode of gele bessen in het najaar. De vuurdoorn vormt een stevige stam waardoor deze plant ook als solitaire heester of in groepen te gebruiken is.

Ook deze bessen zijn zeer geliefd bij de vogels, door de gemene stekels is de vuurdoorn ook een ideale plek voor vogels om een nest in te bouwen waar ze beschermd zijn tegen vijanden. De vuurdoorn heeft geen hechtwortels dus in het begin moeten de takken worden vastgezet aan draden of een klimrek.

Trachelospermum jasminoides met bloem tuincursus online

Pileostegia

Een minder gebruikelijke soort is de Pileostegia viburnoides die een beetje leerachtig blad heeft en in de zomer vol zit met fijne witte bloemtrossen. Deze plant heeft wel windende stengels maar heeft in het begin ook wel een steuntje nodig, ook is de plant in de jeugdfase wat vorstgevoelig. Dek de plant bij vorst in de eerste jaren dan even af met een rietmat. Op een zuid- of westmuur in een beschutte tuin blijkt deze klimmer het in de praktijk prima te doen.

witte bloemen van vroegbloeiende clematis door Geral Overbeek

Clematis

De meeste soorten Clematis laten in de winter hun blad vallen maar er zijn enkele uitzonderingen. Clematis cartmanii “Joe” is een groenblijvende klimmer die al in het vroege voorjaar (april) vol zit met sierlijke grote roomkleurige of witte bloemen. Deze soort komt van oorsprong uit Nieuw Zeeland dus heeft in het begin wel wat vorstbescherming in de winter nodig. Als de plant goed aanslaat kan deze goed groeien en heeft in de zomer of het najaar wel een snoeibeurt nodig.

Met groene groet, Geral Overbeek.

2 gedachten over “Groenblijvende Klimplant”

  1. Woon aan een doorgaande drukke straat in de stad en wil een klimplant bij mn voordeur waar drinken gasten niet aan durven te zitten/kapot te kunnen trekken.
    Wat adviseert u?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven