skimmia met gebrek in blad tuincursus online

Wat doe ik aan vergeling van Skimmia?

Tuinvraag door P.Broos, wat doe ik aan de vergeling van mijn skimmia?

Ik heb al bijna 20 jaar enkele skimmia struiken staan. Steeds prachtige rode bloemknopjes in de winter en fraaie geurende bloemen in het voorjaar. Ook deze keer. Alleen zie ik sinds de laatste winter de blaadjes van de struiken helaas steeds geler worden. Hoe kan ik dit proces stoppen? Wat kan ik er aan doen? Ben heel benieuwd naar uw oplossing.

Antwoord op de tuinvraag

Een Skimmia houdt net als Rhododendron en Azalea van een zure grond. Een vergeling van het blad duidt meestal op een gebrek aan voedingstoffen. Wat ik vaak zie is dat zuur-minnende planten in een kalkrijke grond worden geplant, de eerste jaren gaat het meestal nog wel goed.

Als de plant gaat groeien vraagt dat ook meer voedingstoffen en dan gaat het dus fout en er ontstaat een tekort. Op een kalkrijke grond lossen bepaalde voedingstoffen niet zo goed op en zijn dus moeilijk beschikbaar voor de plant, met name ijzer, zink en mangaan zijn de stoffen die een plant dan te kort komt en dit uit zich in een verkleuring van het blad.

Een extra mestgift kan soms afdoende zijn ( denk aan ijzerchelaat,speciale Rhododendronmest of een organische mest met toegevoegde sporenelementen) De grond verzuren door veel tuinturf kan ook maar al spit je (minimaal 30 cm diep ) grote hoeveelheden tuinturf door bijvoorbeeld een kleigrond het blijft kleigrond.

De plantenwortels werken ook samen met allerlei micro-organisme, om dit leven te bevorderen ( en ook de opname van voedingstoffen ) is het gebruik van organische produkten veruit het beste. Ook Biovin is een product wat ik kan aanbevelen wat het bodemleven een flinke boost kan geven. Hierdoor kan de plant beter wortelen en de juiste voedingsstoffen opnemen.

Mijn advies is in deze gevallen vaak:    kies de juiste plant voor de juiste plaats…..

Heb je nog vragen over het gebruik van bepaalde mestsoffen of eventueel de levering van professionele meststoffen dan helpen we je graag verder.

 

Met groene groet, Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven