allergie arm gazon tuincursus online

Is er ook allergie-arm gras voor een gazon?

Tuinvraag: Mevr.Geene is er ook allergie-arm gras?

Wij zijn onlangs verhuisd en hebben nu een flinke tuin met veel gras. Een heerlijke plek voor onze kinderen om te spelen! Helaas zijn we er achter gekomen, dat onze oudste dochter erg allergisch is voor…gras. Het gras wat er nu ligt is aan vervanging toe (erg verwilderd en veel verschillende soorten gras door elkaar) Welk soort gras kunnen we het beste zaaien? Klopt het dat sport / speelgras veel minder kans op allergieën geeft?? Kunstgras is geen optie, omdat dat veel te prijzig zal zijn.

Antwoord op de tuinvraag:

Hierbij mijn reactie op de vraag welk gras is het beste bij allergie? Het antwoord is simpel alle grassoorten kunnen een allergische reactie ( hooikoorts )  veroorzaken. Er zijn echter wel wat punten die de overlast kunnen minimaliseren.Gras veroorzaakt alleen grote hoeveelheden pollen als het bloeit. Door het gazon regelmatig kort te maaien kunnen de bloempluimen zich niet ontwikkelen en is de reactie op de pollen uit de tuin ook minimaal… maar de meeste pollen dwarrelen in de lucht vanuit de omgeving.
Ook vangt een gazon veel schimmelsporen, stof en pollen van andere planten op.

Bij het maaien van het gazon kunnen deze stofdeeltjes opdwarrelen. Zorg ook dat het gemaaide gras zoveel mogelijk wordt opgevangen ( maaier met opvangbak ) en hark het gras ook af en toe, om te voorkomen dat schimmels en stof zich kunnen ophopen.

Wat betreft het meest geschikte graszaad hangt dit af van een aantal factoren. Ligt het gazon in de zon of ook deels in de schaduw, hoe wordt het gebruikt en hoeveel onderhoud is gewenst??

Graszaad bestaat ook uit een mengsel van verschillende soorten gras. Struisgras kan bijvoorbeeld heel kort gemaaid worden (tot 3 mm) en Ruwe Smelle is een soort die goed groeit in de schaduw. Fakkelgras is een soort die geschikt is voor weinig onderhoud waardoor minder maai-beurten nodig zijn en er ook 40% minder gras-afval is.

Voor een geschikt mengsel en advies kunt u gerust nog eens contact op nemen en wij kunnen het eventueel ook leveren.

Meer informatie over allergie door pollen is te bekijken op de volgende infopagina: AllergieRadar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven