blauwe regen met bloem tuincursus online

Waarom verwelkt mijn blauwe regen?

Tuinvraag door B.Henstra: waarom verwelkt mijn blauwe regen? 

Dit voorjaar, terwijl de blauwe regen al  begon uit te lopen met bloemen is hij met de laatste nachtvorst bevroren! Wat nu te doen? De nog niet goed uitgelopen bloemen hangen er treurig bij. Gaat hij nu dood? Moet hij gesnoeid worden? Loopt hij later nog uit? Hopelijk bloeit hij later in dit jaar nog een keer. Het heeft al 8 jaar geduurd voordat hij bloeide! Ik heb nog 3 witte en roze regen[s]. Deze bloeien ook nog niet. Moet ik ze bij de wortels afsteken om bloei te ontketenen? En wanneer?

Antwoord op deze tuinvraag door de tuinexpert

Eerst over de bloei van een Wisteria, de echte soorten ( Wisteria sinensis of Wisteria floribunda ) worden gezaaid en bloeien van nature pas na 5 tot 10 jaar soms in het geheel niet. In de handel worden deze planten nog wel eens aangeboden en verkocht als de plant niet in bloei staat waardoor je niet kunt zien of de plant al bloeit en welke kleur. Indien er een derde naam tussen acolade’s achter staat gaat het om een variëteit die geënt of gestekt is, deze bloeit direkt of in het volgende seizoen. De naam is dan bijvoorbeeld Wisteria sinensis “Prolific” of Wisteria floribunda “Alba”. Koop bij voorkeur in Mei de plant in bloei dan weet je het zeker.

Om de bloei te stimuleren is snoeien zeker aan te raden. De eerste keer direkt na de bloei, knip dan alle groeischeuten tot 3 a’ 4 ogen terug. De tweede snoeibeurt in de Juni / Juli en als de plant hard groeit nog een keer in Augustus / begin September. De laatste snoeibeurt is in Novmber ( als het niet vriest ) ook nu weer alle groeischeuten terugknippen tot de basis 3 a’ 4 ogen. Met de groeischeuten word bedoeld de zijtakken, de hoofdtakken blijven natuurlijk in takt ( uitgezonderd als de uiteinde van de hoofdtak te lang wordt) .

De wortels stimuleren kan de groei remmen en de bloei bevorderen dit kan het beste in Oktober / November als de wortelactieviteit het hoogst is. PAS OP dat niet de hoofdwortel wordt geraakt, vaak is er maar 1 hoofdpen en als die doorgestoken wordt kan het helemaal over zijn. Steek voorzichtig wat lichte wortels door op ongeveer 70 cm rond de hoofdstam.

Als de plant zijn blad laat vallen of ineens verwelkt / niet meer uitloopt kan dat duiden op te veel vocht bij de wortels. Over het algemeen komen er geen ziektes voor bij Wisteria, wel kan het blad soms vergelen door een te kalkrijke grond meng dan wat compost en tuinturf om de bodem te verzuren. Een lichte bemesting met een fosforrijke mest zal de bloei bevorderen. Bemest in het voorjaar met een organisch mest met weinig stikstof.

Bevriezing komt over het algemeen niet voor omdat de Wisteria pas in de loop van April gaat uitlopen. Bij bevriezing zou de plant vanuit de basis wel weer gaan uitgroeien. Misschien kunt u een (digitale) foto sturen hoe de plant er nu uitziet? Om zekerheid te krijgen van de bodemgesteldheid biedt een bodemonderzoek uitkomst, in een uitgebreid rapport kan dan opgemaakt worden wat de storende factoren zijn en wat hieraan te doen is.

 

Met groene groet, Geral Overbeek.

100 gedachten over “Waarom verwelkt mijn blauwe regen?”

  1. Beppie verduyn

    Geachte Heer Overbeek,

    Wij hebben 2 blauwe regens naast elkaar staan. Deze week na de behoorlijke hitte afgelopen dinsdag en woensdag (20&21 juli 2016) ging de blauwe regen die op het dak van het schuurtje ligt zich vreemd gedragen ( het leek op uitdroging van de blaadjes, lichtelijk opkrullen) we zijn nu 3 dagen verder en alle blaadjes zijn geel, bruin en vallen uit. Het bizarre is dat de andere blauwe regen die ernaast staat niets mankeert.
    We staan voor een raadsel, wellicht heeft u met uw expertise een idee wat we ermee aan moeten.
    Alvast bedankt.

    1. Beste Beppie,

      Wat bij een blauwe regen nog wel eens voorkomt is dat de stam of de wortels worden afgekneld waardoor de sapstroom wordt belemmerd en de plant niet genoeg vocht naar de bladeren kan transporteren. Een stuk binddraad waarmee de eerste scheuten zijn vastgemaakt kan soms snel ingroeien maar uiteindelijk de stam afknellen. Verlies van een wortel heeft een zelfde effect en omdat een blauwe regen vaak maar een grote penwortel heeft loopt de plant veel schade op als deze beschadigd.

      Het zou ook kunnen dat de blauwe regen de verwelkingsziekte heeft opgelopen ook wel verticillium genoemd. Dit is een schimmel die de vaatbundels verstopt waardoor de sapstroom stagneert en het blad afvalt. De oorzaak is een gebrek aan weerstand en dat is te verbeteren door het bodemleven een oppepper te geven. Wij gebruiken daarvoor Biovin, dit is een natuurlijk product wat er voor zorgt dat het bodemleven optimaal functioneert waardoor de wortels voldoende voedingsstoffen maar ook beschermende elementen kunnen opnemen.

      Het is ook aan te raden om een mulchlaag van bijvoorbeeld houtsnippers aan te brengen hierdoor wordt het proces van de natuurlijke kringloop sterk verbeterd.

      Ik vindt het leuk als je me even laten weten hoe het gegaan is en of je deze tip waardevol vindt.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  2. Beste Geral,

    Bedankt voor je tips, we gaan ermee aan de slag.
    Op dit moment lijkt het leven er nog wel in te zitten maar de kleinere scheutjes drogen langzaam uit.
    Ik hou je op de hoogte zodra we nieuws hebben over het herstel.

    Groet, Beppie

  3. Mijn blauwe regen hangt erbij als een treurwilg. Het heeft afgelopen nachten flink gevroren. Wat nu te doen?

    Groet Angelique

    1. Geral Overbeek

      Beste Angelique,

      Meestal komt het blad wel weer omhoog als het warmer wordt. Als het blad echt bevroren is sterft het af en zal de blauwe regen iets lager wel weer uitlopen.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

      1. Geral Overbeek

        Beste Ingrid,

        Hier in Woerden is er niets mis met de blauwe regen maar in het oosten van het land heeft de nachtvorst flink wat jonge toppen en knoppen beschadigd.

        Met groene groet, Geral Overbeek.

    1. Geral Overbeek

      Beste Mariet,

      Als de knoppen bevroren zijn vallen ze er meestal af. De eerste bloei ben je dan kwijt maar de blauwe regen loopt wel weer uit en kan later nog een keer in bloei komen.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  4. Goedemorgen Geral,
    Afgelopen week zijn alle net uitgelopen bloemen bevroren, ze hangen er slap en futloos bij. Mijn vraag is laat je dit zo of moeten alle aangetaste bloemen blaadjes gesnoeid worden? Het ziet er zo triest uit…….
    Groet Christine

    1. Geral Overbeek

      Beste Christine,

      Wacht heel even af tot de plant weer opnieuw gaat uitlopen, dan kan je zien tot hoever het bevroren is. Knip dan de bruine delen weg.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  5. Geachte heer Overbeek,

    Wij hebben 2 blauwe regens in de staan, deze staan ieder aan een poot van een rozenboog. Ze staan al 10 jaar en bloeien minimaal 2 x per jaar. Ik laat ze verwilderen, snoei alleen de extreme uitlopers. Vorig jaar is de rechter regen spontaan gestorven, ik kon hem zonder graven gewoon er uit halen, er zat totaal geen wortel meer aan. Gelukkig blrven 2 scheuten van jaren ervoor wel staan. Deze week is mijn linker regen aan de beurt, bloemen en blaadjes zien er bevroren uit, maar de blaadjes ernaast niet… ik bijna zover dat ik het hele zaakje eruit te gooien en iets anders te plaatsen. Ik heb foto’s gemaakt, maar ik weet niet hoe ik die moet plaatsen.

    Mvg Karin Suers

    1. Geral Overbeek

      Beste Karin,

      Ik zou nog even wachten tot de blauwe regen weer gaat uitlopen. Vorstschade is meestal alleen aan de jonge knoppen en groeitoppen maar de plant kan wel weer opnieuw gaan uitgroeien. Dat de toppen bevroren zijn wil niet zeggen dat de hele plant dan dood is, nog even geduld dus.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  6. Helene Nijenhuis

    Beste Geral,

    Ook mijn supper mooie Blauwe regen is nu net een treur wilg ;-(
    Ik ga er gewoon vanuit dat het weer goed komt ;-)
    Wad fijn om al jou wijze raad te lezen.. Bij andere..

    Groetjes Helene

    1. Geral Overbeek

      Beste Helene,

      Help tuinliefhebbers met plezier op weg en vooral ook om je te laten beseffen dat we de natuur niet altijd in de hand hebben zoals een onverwachtse gemene nachtvorst.
      Even afwachten waar de plant weer gaat uitlopen en dan de afgestorven delen wegknippen. Bij hortensia’s gebeurt het ook wel eens dat ze door een warme periode snel uitlopen maar weer bevriezen bij een late nachtvorst. De jonge toppen ben je dan kwijt maar de plant herstelt zich wel weer. Je kunt het eventueel voorkomen door een beschermvlies erover heen te leggen.

      Met groene groet, Geral Overbeek

        1. Beste Ineke,

          Een blauwe regen kan prima op een dakterras. Het enige gevaar is late nachtvorst omdat de bloemen dan wel eens kunnen bevriezen.
          Zet de plant in een ruime bak (50 x 50 x 50 cm) zodat de blauwe regen voldoende wortelruimte heeft.

          Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

    2. Rilana van Hemert

      Goedemiddag,
      Heb een hele mooie blauwe regen die nu heel veel bloemknoppen heeft. Er is nu nachtvorst van min twee en dat blijft zo de komende twee dagen. Nu zie ik nog geen vorst schade. Is dit nog mogelijk bij komende dagen van nachtvorst min twee. Zo ja hoe kan ik de knoppen bescheremen. Groetjes Rilana

      1. Beste Rilana,

        Als de knoppen nog dicht zijn kan de plant wel een paar graden nachtvorst hebben.
        Afdekken kan je doen met een speciaal vorstvlies of een deken om de wind te breken.

        Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  7. Adrienne Ogier

    Beste Geral
    Mijn blauwe regen is ook deels bevroren. De bloemen hangen er zielig bij. Moet ik het zo laten of kan ik de bloemen beter snoeien?
    Hoor het graag.
    Vriendelijke groeten
    Adrienne Ogier
    Uit breda.

    1. Geral Overbeek

      Beste Adrienne,

      Je kunt het beste even afwachten waar de blauwe regen weer gaat uitlopen. Daarna kan je beter zien tot hoever je de afgevroren toppen kunt afknippen.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  8. Beste Geral,

    Ook mijn blauwe regen is net uitgelopen met bloemen die er nu verwelkt bij hangen. Ik lees dat dit bij meerdere personen is gebeurd, waarschijnlijk door de nachtvorst van de afgelopen week. Nergens zie ik echter of dit ook in Limburg is gebeurd. Ik vermoed van wel.
    Na jarenlang weinig tot geen last van schimmels, luis, etc. heb ik nu schildluis in mijn hortensia’s en buxusmot in mijn buxus (ik heb nogal wat buxusbollen en hagen die al jarenlang staan). Wat is de beste oplossing hiervoor?
    De hortensia’s heb ik flink gesnoeid en tevens bespoten. Maar wat te doen met de buxus; spuiten of toch op termijn vervangen door een andere plant die ik als kleine heg kan gebruiken en snoeien? Welke plant is hiervoor geschikt.

    Graag uw advies.
    groeten uit Roermond, J. Lemmens

    1. Geral Overbeek

      Beste Jolanda,

      De buxusmot is te bestrijden met Spruzit van Ecostyle, ook door de buxus kort te knippen wordt aantasting van de rups minder omdat de vogels ze dan makkelijker vinden.
      Een alternatief voor buxus is een klein bladige hulst bv. Ilex crenata.
      Heb je steeds meer plagen dan zou ik het bodemleven eens een flinke boost geven. Het bodemleven zorgt er voor dat de planten meer weerstand en antistoffen tot hun beschikking krijgen via de wortels. Producten die ik zou aanraden daarvoor zijn Biovin en schimmeldominante humuscompost. Biovin is een fijnkorrelige biologische meststof en de humuscompost gebruik je als strooisellaag. Je kunt het ook samen gebruiken omdat het beide natuurproducten zijn.

      Gebruik van puur biologische producten is het beste voor de planten en het bodemleven zonder het milieu te belasten of vervuilen.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  9. Beste Geral,

    ik zie niet hoe ik foto’s kan opladen hier. Onze wisteria is sinds een paar dagen volledig uitgedroogd. Het is nog een jonge plant, hij staat nog maar een jaar in onze tuin en bloemen zijn er dan ook nog niet. Maar nu zijn alle blaadjes en de twijgen waar ze aanhangen helemaal verdord. Als ik ze aanraak vallen ze er zo af, compleet verdroogd. Is dat van het bevriezen of van de droogte? En zou de plant zelf nog leven en terug in gang schieten of kunnen we beter ineens een nieuwe planten? Alvast bedankt voor je goede raad, Karen

    1. Geral Overbeek

      Beste Karen,

      Zoals je het omschrijft zijn de toppen bevroren. Ze worden eerst bruin of zwart en vervolgens sterven de toppen af.
      Als alleen de toppen (met jong en zacht blad) een tik van de vorst hebben gehad dan kan de plant wel weer opnieuw uitlopen vanuit de takken.

      Wacht het nog even af dan kunnen de slapende knoppen gaan uitlopen en kan de blauwe regen weer normaal uitgroeien.

      Onderaan de pagina “Insturen Tuinvragen” kan je op een de knop “bestand kiezen” drukken. Vervolgens ga je naar de map waar de foto staat op je computer, dubbelklik op de foto die je wilt versturen en klik dan op de button rechts-onderaan de pagina waar staat Openen of uploaden. De foto wordt dan verzonden naar het beveiligde systeem van onze website.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  10. Beste Geral,

    Wij hebben een zeer oude Wisteria (min 25 jaar oud).
    Eind vorige zomer hebben we hem grondig gesnoeid, hij begon namelijk onze gevel en deze van de buren te overwoekeren.
    We hadden vele bloemknoppen. Na na vorst en door toedoen van duiven hadden we maar enkele trossen bloemen.

    Aan enkele grote zijtakken groeit er nu blad. Aan de oudste hoofdtak is er echter nog geen beweging te zien. Hebben we dan toch te hard gesnoeid? Deze hoofdtak had wel bloemknoppen maar lijkt nu te zijn stilgevallen.

    + als ik bovenstaande goed begrijp mag ik nu al een eerste keer de uitlopers terugsnoeien?

    Alvast bedankt voor de super tips!

    1. Geral Overbeek

      Beste Charlotte,

      Het kan wel een aantal weken duren voordat de blauwe regen weer gaat uitlopen.
      Bemesten met biovin bevordert het bodemleven en daardoor de wortelgroei. Als de wortels goed groeien komt het bovengronds ook weer sneller in blad.

      Normaal gesproken schiet de blauwe regen na de bloei snel door zodat deze al voor de eerste keer gesnoeid kan worden. Door de vorst zal het allemaal wat later zijn, dus nog even geduld.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  11. Beste Geral,
    Mijn pergola begroeid met blauwe regen is 20 april jl. bevroren.
    We zijn nu ruim een maand verder en nog steeds geen blad… Hoeveel weken miet ik nog geduld hebben of is ie dood?

    1. Beste Mariska,

      Er is geen exacte tijd aan te geven wanneer de blauwe regen weer uitloopt. Het kan wel een aantal maanden duren dus ik zou nog even geduld hebben. In principe zijn alleen het blad en bloemknoppen bevroren en moet de plant vanuit het hout weer opnieuw uitlopen en dat kan wel even duren.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  12. Beste Geral, bedankt voor je reactie! Sinds gisteren hebben we voor t eerst weer een aantal kleine groene blaadjes en knoppen ontdekt. Gelukkig!

  13. beste meneer

    de 2/3 strengen van mijn nieuwe wisteria sterven in de punten af.
    kan dit door de harde wind komen?
    had een poging gedaan deze dunne strengen vast te binden maar ze zijn nog te klein en waren los gewaaid en sindsdien laten hangen.
    ik heb behoorlijk wat pech gehad met mijn wisteria’s. nieuwe gekocht bevroren door nachtvorst en ik mocht hem omruilen en deze staat wel mooi in blad in de top maar nu zijn de punten van de strengen afgestorven en kan ik wel wat advies gebruiken.

    met vriendelijke groet Brenda

    1. Beste Brenda,

      Zoals je het omschrijft denk ik dat de jonge toppen geknakt zijn door de wind. Hierdoor is de sapstroom verstoord en sterft de top af. Dat komt wel weer goed en je zou af en toe de nieuwe scheuten vast kunnen zetten.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  14. dank je wel voor het reageren

    ik zie geen optie om een foto mee te verzenden anders had ik het even laten zien.
    ik twijfelde even of ik de dode punten af moest knippen of de hele scheuten of laten zitten zoals het is.

    nogmaals bedankt
    groetjes Brenda

  15. Ik ben in een andere woning getrokken waar een prachtige oudere blauwe regen staat .Hij stond vol in bloei.Na ongeveer 2 weken is ie helemaal uitgedroogd en verdord.Ik heb wel 3 waarschijnlijk door zichzelf te enten uit de tuin omhoog kunnen halen die ik weer opgebonden heb.Die staan er mooi groen bij.Moet ik de oude stuik verwijderen of komt ie volgend jaar terug?groeten annemieke

    1. Beste Annemieke,

      Het zou kunnen dat de oude stam nog uitloopt later in de zomer. Ik zou nog even afwachten met het afzagen van de oude stam tot volgend jaar zomer. Bindt ondertussen de jonge scheuten op zodat deze eventueel het kunnen overnemen als de oude stam niet meer mocht uitlopen.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  16. beste meneer overbeek

    daar ben ik weer.
    het gaat sinds een paar dagen helemaal niet goed met de wisteria.
    hij vertoond hetzelfde als mijn afgestorven passiebloem, die ook nieuw uit hetzelfde tuincentrum kwam. uit het niets krullen de bladeren op zoals bij het uitdrogen enkel heeft het genoeg geregend de afgelopen tijd waarbij dit helemaal niet mogelijk is en houd ik de grond goed in de gaten of die niet te droog wordt. eveneens ziet mijn nieuwe bamboe jumbo er nog zo uit toen ik hem kocht .. met een aantal gele bladeren. en de roos op stam ook nieuw zou er ook beter uit mogen zien.
    ik heb van alles een foto zal kijken of ik de pagina kan vinden waar ik die kan uploaden. het gaat me aan het hart dit te zien gebeuren want ze zijn allemaal bedoeld als planten op een graf voor huisdieren en as van mijn vader.
    hoe kan ik de wisteria en andere redden om te voorkomen dat ze geheel afsterven als mijn passiebloem?

    met vriendelijke groet Brenda

    1. Beste Brenda,

      Planten bij een tuincentrum worden vaak opgekweekt in potgrond. Als potgrond helemaal opdroogt neemt het bijna geen water meer op, veel gieten of regen heeft dan geen effect. Bij het planten is het goed om de kluit iets te beschadigen zodat de wortels niet rond blijven groeien zoals ze in de pot gegroeid zijn. Voor het planten zou ik de kluit eerst in een emmer water dompelen en wachten tot er geen luchtbellen meer bovenkomen. Ook bamboe heeft vaak een hele dichte massa wortels als ze te lang in pot staan.
      Haal de planten voorzichtig uit de grond en dompel ze alsnog in een emmer water en voeg ook wat cocoscompost toe wat extra vocht en voeding kan vasthouden. Maak de kluit iets los en plant ze weer in de grond. Geef als laatste nog wat SiertuinAZ van Ecostyle dit is een lang werkende organische mest waardoor de wortelgroei beter is.

      Zijn de planten niet meer te redden dan zou je ook nog kunnen proberen of het tuincentrum je kan helpen omdat ze niet aanslaan ondanks je goede zorgen.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  17. Hallo Geral,
    Ik heb precies hetzelfde als Brenda, alleen heb ik gedaan wat jij als advies gaf. Ik heb de wisteria bij een tuincentrum vandaan uit een droge pot. Deze heb ik nat gemaakt en de wortelkluit uit elkaar gehaald. Ik heb een diep gat gegraven voor de kluit en t zand vervangen voor tuinaarde, en een beetje mest erbij gedaan. Nu na een tijd begint de plant te verwelken, lijkt wel of hij dood gaat. Nu las ik ook ergens dat de plant teveel water heeft gekregen door de vele regen. Kan dat? Komt t nog wel goed met de plant?
    Hoor graag. Alvast bedankt.
    Mvg
    Marcel

    1. Beste Marcel,

      Teveel water is voor veel planten niet bevorderlijk omdat ook wortels zuurstof nodig hebben. Heb je zware kleigrond en je maakt daar een plantgat in met losse tuinaarde opgevuld dan bestaat de kans dat het regenwater in het plantgat loopt (met luchtige tuingrond) en niet zo snel weg kan door de kleilaag.Ook als de kleilaag dieper zit kan dat een probleem vormen omdat regenwater op de kleilaag blijft staan.
      Je zou aan de rand van het plantgat met een stok wat gaten kunnen prikken en dan kijken of het gat vol water loopt. Is dat het geval dan zou je een paar gaten kunnen boren met een grondboor en die vullen met grof zand of grind. Je hebt dan een verticale drainage en kan het overtollige water eerder in de ondergrond weg zakken.

      Het zou ook kunnen dat de kwaliteit van de plant niet goed is, dan zou je terug kunnen gaan naar het tuincentrum en een vervangende plant vragen.
      Mest in het plantgat raad ik niet aan omdat de omzetting van mest ook zuurstof bij de wortels onttrekt. Bemesten kan het beste boven op de grond.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  18. Beste Geral,

    Ik heb een Wisteria sinensis prolific, na een aantal jaar kreeg ik eindelijk knoppen, nu voor het 3e jaar, helaas komen ze nooit uit. Ze hangen slap en vallen uit.
    Ik begin de hoop te verliezen…

    Groet Alice Delis

    1. Beste Alice,

      Er kunnen een aantal oorzaken zijn: staat de plant op de noord of oostkant dan kan de nachtvorst soms de jonge toppen bevriezen.
      Een veel voorkomend probleem is een verstoring van de wortelgroei waardoor de plant niet genoeg water kan opnemen en de toppen gaan slap hangen.
      De derde mogelijkheid is dat de stam ergens word afgekneld, bijvoorbeeld door het binddraad waarmee de scheuten worden vastgebonden.

      Het verbeteren van de wortelgroei kan goed met Biovin, dit activeert het bodemleven waardoor de wortelgroei verbeterd.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  19. Heb enkele weken geleden een “witte” blauweregen gezet. Hier waren al bloemetjes aan. Nu begint deze de bloemetjes te verliezen en de blaadjes worden gelig en bruine vlekjes. Ze krullen ook n beetje. Wat doe of deed ik fout?

    1. Beste Kelly,

      Ga er even vanuit dat het een plant is die in pot gekweekt is. Als je de pot eraf haalt kan het zijn dat de hele pot vol gegroeid is met wortels. Zet je de plant direct in de grond dan kunnen de wortels rond blijven groeien (dit word het bloempoteffect genoemd) en neemt de kluit ook slecht water op.

      Geef liever 2 of 3 keer per week ruim water dan elke dag een beetje, raakt de grond verzadigd met water dan groeien de wortels slecht omdat wortels ook zuurstof nodig hebben en dat is er niet als de bodem verzadigd is met water.

      Verwelking van het blad heeft bijna altijd met de wortelgroei te maken daarom is het ook goed om het bodemleven te verbeteren met een organische mest zoals Biovin.

      Heb je het bloempoteffect dan zou ik de plant er even voorzichtig uit halen en de wortelkluit op 3 plaatsen breken zodat de wortels beter uit kunnen groeien. meng ook wat cocosgrond door de uitgegraven grond, dit houd extra water vast en bevorderd de wortelgroei.

      Ik hoop dat je hiermee aan de slag kan om de witte regen weer aan de groei te krijgen. Dat het blad afvalt wil nog niet zeggen dat de plant dood is, volg de aanwijzingen en geef de plant de kans om te herstellen.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  20. Beste Geral,

    Ik heb al jaren een blauwe regen in de tuin staan en al jaren snoei ik hem hetzelfde en al jaren bloeit hij énorm, vanaf jaar 1. Ik heb hem nooit zo zo kort terug gesnoeid omdat ik hem over een pergola wilde laten groeien maar de groeischeuten korte ik altijd wel in en omdat hoogte en breedte wilde hebben heb ik de plant verder laten groeien en dat is nu na al 10 jaar eindelijk goed gebeurd. Prachtig over de pergola heen. Volgens mij doe ik niets verkeerd aangezien hij al die jaren enorm rijkelijk gebloeid heeft… tot dit jaar… bijna geen bloemen én de bloemen die er wel aan zitten zijn extreem lang, zo’n 65 cm. (nu hij overigens al weer in het blad zit maakt ie ook gewoon heel veel groeischeuren aan, zoals al die jaren) Zou dit fenomeen te maken kunnen hebben dat het laat in het voorjaar nog koud is geweest?
    Ik hoor het te horen van je, alvast bedankt!
    Met vriendelijke groet,
    Daniëlle

    1. Beste Daniëlle,

      Late nachtvorst kan de oorzaak zijn dat je dit jaar minder bloei hebt in de blauwe regen. Zelf heb ik een blauwe regen staan die eerder bevroren kan zijn maar die staat vol in bloei en de blauwe regen bij het huis die minder last van de vorst heeft bloeit ook niet. Die laatste heb ik zelf vrij laat in het najaar nog gesnoeid dus ik heb het vermoeden dat het door de late snoei komt.

      Dat hij goed groeit is een goed teken, misschien is het moment van snoeien iets te laat. Zelf heb ik het laat in oktober nog gedaan, augustus of september is denk ik beter.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

      1. Danielle de Ruiter

        Dank je wel voor het antwoord Geral! Ik snoei nooit laat in het seizoen dus dat kan het bij mij niet zijn. Waarschijnlijk dan toch de late vorst. Of misschien denkt de blauwe regen dat “hij” een appelboom is en is het een beurtjaar omdat “hij” vorig jaar zo enorm uitbundig gebloeid heeft ;) :D
        Geniet van de mooie dagen!
        Groene groet :)

  21. Beste Geral,

    Ik ben verhuisd in januari dit jaar; omdat ik al eerder wist dat ik ging verhuizen heb ik mijn Wisteria Sinensis Prolific en mijn Wisteria Floribunda Violacea Plena in oktober gesnoeid (de scheuten tot ongeveer tot 35 cm), ze beiden in een grote emmer gezet en de wortels dus redelijk kunnen uitsteken. Verhuisd, en in maart beide klimmers in de grond gezet. En…niks :(

    Ze doen beiden totaal niets, maar ze leven nog wel. Ik heb bij diverse takken en de stam een stukje afgekrabd van de bast en daar zit gewoon groen onder dus ik mag er dan toch vanuit gaan dat ze nog leven lijkt me! Kan het zijn dat ze zich nu focussen op het wortelen en ze daarom niet uitlopen? Of sterven ze langzaam af van boven naar beneden? Ik check 2 x per dag of ik al iets zie maar ik begin de hoop te verliezen. Heb je enig idee? Beide Wisteria’s zijn 4 jaar oud. Alvast bedankt!

    1. Beste Alice,
      Het is lastig om op basis van je omschrijving een advies te geven. Ik kan wel een aantal mogelijkheden beschrijven waar je misschien iets aan hebt.

      – De wisteria maakt meestal een aantal lange penwortels, als je die te ver hebt afgestoken dan ben je ook de belangrijkste haarwortels kwijt.
      – Het kan dat de plant een seizoen stil staat omdat alle energie eerst gaat naar de wortelvorming.
      – Geef af en toe wat water maar niet te veel omdat de wortels ook zuurstof nodig hebben en is de grond verzadigd door water dan is er te weinig zuurstof.
      – Als er onder de bast nog groen zit dan is de bast nog in leven

      Ik zou het nog even aankijken (tot volgend voorjaar) en geef af en toe wat water en eventueel Biovin om het bodemleven te verbeteren, dit helpt weer bij de wortelgroei.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  22. Hallo Gera, Mijn Wisteria floribunda Jissai deed het hartstikke mooi. Groeide snel het eerste jaar. Nu 2e jaar ook start goed…ineens begon alles te verwelken. Leek op uitdrogen. Heb veel adviezen / tips gelezen en toch maar laten staan. Nu 1 maand later helemaal verdroogd en heb de kluit eruit gehaald. Brak gelijk af en de “pin” ziet eruit of de bast eromheen opgevreten is. Pin is ook helemaal zacht en makkelijk in te duwen.. opgevreten is wie of wat zou dat doen? Wil nu niet zomaar nieuwe kopen.

    1. Beste Francis,

      De blauwe regen kan soms wel eens wurgwortels maken waardoor de sapstroom geblokkeerd wordt. Omdat de blauwe regen giftig is verwacht ik niet dat er een beestje aan heeft geknaagd.

      Als je een nieuwe plant in de grond zet is het goed om de wortelkluit licht open te scheuren zodat de wortels niet rond blijven groeien (het zo genaamde bloempot-effect).

      Denk dat het komt door afknelling waarna de wortels gaan rotten. Je kunt daarom gerust een nieuwe plant poten.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  23. Hallo Geral,
    Wij hebben op de oostkant van het huis een buitentrap. Zou daar graag een blauwe regen bij zetten. Is dat mogelijk op het oosten of kan ik beter een andere klimmer er tegenaan laten groeien? Zo ja, welke blauwe regen kan ik dan het beste nemen?

    Groet,
    Ingrid

    1. Beste Ingrid,

      Als de blauwe regen op die plek wel wat zon krijgt dan kan het prima. Hoe meer zon hoe vroeger de blauwe regen bloeit.
      Wisteria sinensis ‘Prolific’ is een soort die mooie blauwe bloemtrossen geeft.

      Kies altijd een soort met 3 namen, het laatste deel (“prolific”) is de varieteit-naam wat betekent dat het een speciaal gekweekte soort is die snel en goed zal bloeien. Wisteria sinensis of Wisteria floribunda kan een zaailing zijn die van nature pas na 20 jaar in bloei komt.

  24. Hallo Geral
    Wat veel info over de wisteria….maar mijn probleem zie ik er niet bij staan….ik heb 2 jaar geleden een wisteria geplant in een hoekje tegen een schuurtje in mijn tuin op het zuiden. Vanaf een uur of 14.00 staat de bovenkant van de plant in de zon. Maar hij wil niet groeien. Hij maakt wel wat blad, maar niet de lange uitlopers die ik in mijn vorige tuin gewend was en nu verwelken de bovenste blaadjes ook nog. Het is eigenlijk een zielig hoopje wisteria en ik heb het idee dat hij daar gewoon niet goed staat. Is het een probleem als hij aan de voet van de plant nauwelijks zon krijgt?Want er staat een muurtje voor. Of is er iets anders aan de hand, misschien te nat? Kan ik hem nu nog opgraven om te kijken of er iets is met de wortels? Ik hoor het graag, met. Vriendelijke groet, Gitta Voss

    1. Beste Gitta,

      De Wisteria hoeft niet direct zon op de stam te krijgen, op een schaduwplek bloeit hij wel wat later als in de volle zon. Heb je het idee dat de plant natte voeten heeft dan is verplaatsen wel een mogelijkheid als de plant nog niet zo groot is. Slechte groei en bloei kan ook komen doordat het een zaailing is die er zo maar 10
      jaar over doet om in bloei te komen. Is het wel een soort met 3 namen zoals Wisteria sinensis “Florinbunda”?

      Met groene groet, Geral Overbeek.

      1. Beste Geral,
        Bedankt voor je antwoord
        Ik ga het opzoeken, weet niet of ik het kaartje nog heb. Ik las ergens dat de combinatie coniveer en wisteria een slechte is ivm tannines in de grond….nu heeft op de plek waar de wisteria nu staat een hele grote coniveer gestaan waarvan misschien nog wel wortels in de grond zitten….kan het daarmee te maken hebben?
        Mvg Gitta

        1. Beste Gitta,

          Het zou best kunnen dat door de conifeer lokaal het bodemleven verstoort is of bepaalde mineralen mist. Je kan het beste een flinke laag cocoscompost door de bovenlaag werken en Biovin om het bodemleven te herstellen. Meer info over Biovin kan je bekijken via: biovin

          Met groene groet, Geral Overbeek.

  25. Beste Geral, ik heb een blauwe regen die al 25 jaar staat en prachtig bloeit. Hij groeit vanuit de grond naar het dak via een pergola naar het dakterras. Meer dan 20 meter legt hij af. Nu heeft hij na een zeer uitbundige bloei bruine bladeren. Daar start hij meestal mee voordat ze helder groen worden maar nergens is hij helder aan het worden. Hij ziet er treurig uit zo. Ik vraag me af hoe dat kan. Is het nog te koud op dit moment na een warmer begin van het seizoen? Of is het wat anders? zo’n wurgwortel zit die onder de grond of kan je die doorsnijden?

    1. Beste Liesbeth,

      De blauwe regen is gevoelig voor late nachtvorst waardoor het jonge blad bruin wordt. Wacht het maar even af, meestal gaat de plant later weer opnieuw uitlopen.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  26. Beste Geral
    Allereerst superbedankt voor het meedenken. Ik heb inmiddels het kaartje gevonden en het gaat om de wisteria sinensis prolific.
    Inmiddels heb ik hem uit de grond gehaald want de scheuten die er uiteindelijk aankwamen begonnen te verdorren dus hij heeft het daar écht niet naar zijn zin. Hij zat toch behoorlijk vast, de grond was gewoon normaal qua vochtigheid, niet nat en ook niet droog en ik zie aan de wortels niets bijzonders. Ik zag wel een klein wit wurmpje tussen de wortels maar niet veel. Ik heb hem nu opgepot in potaarde vermengd met cocopeat en ik ga kijken wat hij doet.
    Ik heb daar ook nog een hortensia staan die ook niet echt op gang komt. Misschien toch inderdaad uitgeputte grond door die enorme conifeer die daar eerst stond. Daar heb ik nu een japanse sierkers staan, die doet het wel prima…. ik ga je raad opvolgen en flink de grond verbeteren met Biovin. Dank voor je hulp, mvg Gitta

  27. Beste Geral,

    Ik lees al deze verhalen en denk dat ik al wat wijzer ben geworden. Dit jaar hebben we voor de tweede keer een blauw regen geplant in onze begroeide tuin. In een hoekje tussen de buxus en klimop die al volgroeid zijn. De eerste keer ging de blauwe regen dood, nu de tweede keer staat hij er ook zielig bij (alle bladeren zijn eraf gevallen en hij komt door over)
    Mijn vraag is kan de blauwe regen dicht bij buxus en klimop geplant worden? Mijn buxus verzorg ik altijd goed met bodemprducten, staan deze haaks op de producten die ik voor de blauwe regen zou moeten gebruiken? Kan ik Biovin gebruiken, zonder dat mijn buxusbollen aangetast raken? Bedankt en Ik lees het graag!

    1. Beste Tuinliefhebber,

      Biovin kan bij alle soorten planten gebruikt worden. Met dit product geef je voeding aan het bodemleven en het bodemleven zorgt dat het in de juiste vorm bij de plantenwortels terecht komt. De buxus wordt van Biovin alleen maar gezonder en sterker.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

      1. Hallo getal mijn blauwe regen is na de bloei gaan verwelken nu worden de blaadjes dor en vallen er ook af ,gaat hij nu echt dood hij staat er al 28 jaar of moet ik m tot het voorjaar laten staan en dan afwachten. Hij stond tussen stenen in en die hebben we nu maar weggehaald want misschien zat hij daardoor wel klem. Maar als t daardoor komt, komt t dan nog goed??

        1. Beste Ine,

          Dat is moeilijk te voorspellen of de blauwe regen goed herstelt, ik zou het nog even afwachten tot volgend voorjaar of de plant dan weer gaat uitlopen.
          soms heeft de plant even de tijd nodig en soms ontstaat er ineens weer nieuwe scheuten van onderaf, even geduld hebben.

          Met groene groet, Geral Overbeek.

  28. Hallo Geral, wij hebben een witte regen staan die rijkelijk gebloeid heeft, maar nog steeds minimaal in het blad staat en geen uitlopers heeft. Hey is een plant van ongeveer 20 jaar oud die altijd heel goed zijn best heeft gedaan maar nu twee jaar op rij haast geen blad heeft. Misschien weet jij wat er aan de hand is Vr. Gr. Jan

    1. Beste Jan,

      Het kan diverse oorzaken hebben zoals te natte grond, afgeknelde tak of wortel en verstoring van het bodemleven. het bodemleven is te verbeteren door jaarlijks een laag compost over de bodem te strooien of door het gebruik van biovin bodemverbeteraar.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  29. Beste Getal
    Ook ik heb problemen met mijn Blauweregen. Hij staat al ongeveer 30 jaar.
    Tijdens de eerste bloei viel ons al op dat deze veel later was als alle andere Wisteria’s bij ons in de buurt.
    Nu staat hij er heel erg treurig bij. Verwelkte bladeren die al afvallen. De stam staat tussen een Red Robin haag. Dit geeft jaarlijks een prachtig kleurig aanzicht.
    Wat kan ik doen om mijn Blauwe regen te redden?
    Groetjes Twan

  30. Christa Oosterman

    Beste Geral, wij hebben vier weken geleden een roze wisteria aan de zijkant van de kapschuur geplant. De plant groeide iedere dag een stukje maar ineens stopt hij daarmee en wordt het groene blad lichtgeel. We snappen er niets van en hebben dus geen idee wat er fout is gegaan, misschien heeft u een advies..?
    Zonnige groet, Christa

    1. Beste Christa,

      Als de wisteria niet aanslaat dan zou ik terug gaan naar het tuincentrum of kweker. De oorzaak kan zijn te weinig water, te veel water, holte onder de wortelkluit waardoor de plant geen water kan opnemen of een slechte kwaliteit plant.

      Om dit te onderzoeken zou je de kluit voorzichtig uit moeten graven en kijken of je iets kan ontdekken. Geef minimaal 2 keer per week een flinke gieter water, er van uit gaande dat het water wel weg kan zakken.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  31. Christa Oosterman

    Bedankt voor het snelle antwoord Geral.
    We gaan uw advies opvolgen en graven de Wisteria uit om de kluit te inspecteren. Of het een slechte kwaliteit betreft kunnen we uiteraard niet vaststellen. Bij aankoop was het een erg mooie en groenbladige plant die het hier in de achtertuin op het zuiden in eerste instantie heel goed naar z’n zin had.
    Fijne avond en wederom een zonnige groet, Christa

  32. Beste Geral

    Het beloofde een prachtig voorjaar te worden onze blauwe regen hing bomvol knoppen die allemaal klaar stonden om open te gaan, hier en daar al enkele blaadjes die te voorschijn kwamen. Op enkele dagen tijd is de groei volledig stil komen te staan en de beginnende bloemetjes zijn verdroogd nog vooraleer open te gaan, ook de blaadjes lijken te verdrogen.
    Heeft u enig idee wat dit kan zijn?

    Mvg, Kris

    1. Beste Kris,

      De knoppen van de blauwe regen zijn gevoelig voor nachtvorst, de bloemen zijn waarschijnlijk bevroren. De plant zal later wel weer uitlopen maar het kan zijn dat de knoppen verloren zijn.

      Met groene groet, Tuincoach Geral Overbeek.

  33. Hallo Geral,

    ik heb een blauwe regen die elk voorjaar vol knoppen zit, ook dit jaar weer.
    De afgelopen jaren zijn deze bloemknoppen nooit tot bloei gekomen.
    Op den duur loopt het blad uit, een enkele knop komt tot een zielige bloei, die je niet kunt zien doordat het blad eroverheen is gegroeid.
    Kan ik iets doen om te zorgen dat dit jaar de vele knoppen wel tot bloei komen?

    Vriendelijke groet,
    Marieke

    1. Beste Marieke,

      Wij snoeien de blauwe regen een aantal keer per seizoen. Snoei de lange scheuten terug tot 3 knoppen vanaf de hoofdtak, hierdoor gaat er meer energie naar de eerste knoppen waar de bloemen gevormd worden. Snoei de eerste keer na de bloei en knip dan de lange scheuten in, vervolgens nog een keer in de zomer en in het najaar nogmaals.

      Met groene groet, Tuincoach Geral Overbeek.

    2. Beste Geral,
      Wat fijn dat je ons op weg wil helpen met blauwe regens die nét even iets anders doen dan verwacht… Ik heb de meeste berichten op het forum gelezen, maar weet toch niet goed wat er bij ons aan de hand kan zijn. We hebben de blauwe regen vorig jaar gepland, en toen groeide hij gelijk heel goed. Samen met een ‘Suzanne met de mooie ogen’, maar die groeide wat te snel waardoor ik bang was dat die de blauwe regen zou verstikking. Dit jaar daarom geen ‘Suzanne’ terug geplant. Dat maakte dat de kleine roos die er ook stond dit jaar wel bloeit, vorig jaar was die wel verstikt.
      De blauwe regen heeft even gebloeid in het voorjaar, maar verder is hij niet echt veel gegroeid dit jaar.
      Het is nu half juli, en ineens zijn alle blaadjes dood… Ze krullen helemaal op en zijn nu echt gedroogd zeg maar. Er is dus geen sprake geweest van vorst. Weet u wat er aan de hand zou kunnen zijn? En vooral, of hij nog te redden is? Ik zou graag weten wat ik dan zou moeten doen.
      Bedankt voor uw reactie!
      Groeten Floor

      1. Beste Floor,

        Normaal gesproken groeit de blauwe regen behoorlijk snel. Als de plant zijn blad laat vallen in het groeiseizoen is er een bacterie-ziekte, een verzadigde bodem met water of een afknelling van de hoofdstam.

        Je kan kijken of er bij de stam iets is wat de sapstroom afknelt. Geef wel af en toe water in droge periodes maar niet elke dag zodat er ook voldoende zuurstof in de bodem komt, verzadigd met water betekent een tekort aan zuurstof bij de wortels.
        Je kan het nog even afwachten, soms gaat de plant van onderuit in de loop van de zomer weer uitlopen. Verder kan je niets doen.

        Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

        1. Dank je! Ik zal de grond nog wat los maken eromheen, misschien helpt dat om wat meer zuurstof te krijgen. Misschien door de regen van de afgelopen tijd. Ook al wonen we niet in Limburg, hier heeft het toch ook best veel geregend natuurlijk.
          Groeten,
          Floor

  34. Hallo Geral, onze blauwe regen staat in een pot omhoog gevlochten aan een ronde parasol. Zo kochten wij hem….pimpelpaars, je rook hem binnen. Het opvolgende jaar kwam er de helft aan bloemen aan die vrij snel uitviel. Dit jaar geen bloemen maar erg veel geel blad, wat hier en daar al verdord. Ik heb van een vriend wat voeding gehad wat hij gebruikt voor zijn bonsai boompjes. Wij hebben nog nooit gesnoeid, fout lees ik hier. Kunt u mij vertellen wat te doen? Dank u beleefd

    1. Beste Casper,

      Blauwe regen is een krachtige groeier en groeit beter in de volle grond. In een pot is de wortelruimte beperkt en droogt de kluit ook snel uit.
      Het kan de bloei wel bevorderen als de plant 2 tot 3 keer per jaar wordt gesnoeid. Haal dan de lange groeischeuten weg tot 3 knoppen van de hoofdtak.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

      1. Geral, dank voor uw antwoord. Toch stond deze 2,5 meter hoge plant met parasol erop vol bloemen toen wij deze kochten. Helaas heb ik geen volle grond, ik ga dus de snoeioptie proberen. Al dat nieuwe spul wegknippen tot 3 knopen? Bobbeltjes? Van de dikke tak af? Moet mij lukken. Dank!

  35. Beste Geral,
    Ik heb 7 wisterias in mijn tuintje staan. Alle zitten volop in blad. Zijn Max 2 jaar oud en sommige bloeien of hebben al gebloeid.
    Nu de droogte voorbij is en er flink wat regen is gevallen, verkleuren alle wisterias van donker groen naar licht groen/stippelig/gevlekt blad naar geel.
    Vorig jaar gebeurde dit ook en sommige lieten zelfs AL hun blad vallen.
    Sommige niet.
    Ik begrijp gewoon niet wat het is.
    Ik voeg geen kalk toe aan de grond. Wel heb ik vorig jaar iets humus door de grond gemengd. Ze staan in 15/20 cm potgrond en daaronder arme bouw/puin grond.

    Ps: sommige blaadjes zijn ook gekrult maar dat lijkt los te staan van de gele verkleuringen.

    Ik hoor graag van je!

    1. Beste Linda,

      15 tot 20 cm grond is niet echt veel voor een blauwe regen die behoorlijk wat blad en takken vormt. Daarbij is potgrond niet goed omdat het bijna geen water meer opneemt als het geheel is uitgedroogd.
      Geef je wel regelmatig water? hoe veel keer per week?

      Het zou verdroging kunnen zijn maar het kan ook een gebrek aan voeding en/of bodemleven kunnen zijn.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

      1. Goedendag,

        Ik heb eens in alle reacties gesnuffeld maar het toch ook een vraag. Vorig jaar een roze variant gekocht, is na het planten flink gegroeid, dit voor jaar heeft hij niet gebloeid, wat logisch is maar liep wel mooi fris groen uit. Nu begint hij opeens helemaal geel te verkleuren, alle uiteinden van de blaadjes krullen op en zien bruin en alle uitlopertjes aan het einde van de takken sterven allemaal af. Kortom het is me een raadsel wat er aan de hand is. Ik zie helaas geen mogelijkheid om mijn foto’s te uploaden…

        1. Beste Ethan,

          Zoals je het omschrijft denk ik dat het vorstschade is, de jonge scheuten zijn nog zacht en kunnen met de late nachtvorst makkelijk bevriezen.

          De plant groeit wel weer opnieuw uit.

          Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  36. Beste Geral,

    Anderhalve week geleden hebben wij drie 3 grote (3,5 meter hoog) blauwe regens gepland tegen de gevel. De eerste dagen heb ik de platen flink water gegeven. Nu laat 1 blauwe regen het blad vallen en verwelkt het blad. Ze krullen helemaal op. Ik ben nu een paar dagen gestopt met water geven. De planten staan allemaal op het zuiden.
    Wat zou er aan de hand kunnen zijn? Krijgt hij te weinig water of juist teveel. En is dit een teken dat de plant dood gaat?
    Vriendelijke groet,
    Carlijn

  37. Beste Geral,

    Enkele maanden geleden kocht ik een blauwe regen plant aan van ongeveer 50 cm groot. Na enkele maanden was deze plant al flink gegroeid tot een hoogte van ongeveer 3 meter met allemaal korte zijtakjes van een 5 à 10tal cm. De laatste weken zijn echter alle bladeren gaan verwelken en afgevallen. Alle korte zijtakjes zijn eveneens afgebroken en afgevallen. Er is nu dus enkel nog een naakte hoofdstam recht naar boven.
    Ik heb de laatste weken niet veel water gegeven omdat het toch flink geregend heeft en de plant in volle grond staat. Rondom de wortels van de plant staan echter ook heel wat bloemen. Zou het kunnen dat de plant te weinig voedingsstoffen heeft en valt deze nog te redden?
    Bij voorbaat dank voor uw antwoord.
    Vriendelijke groeten,
    Jan

    1. Beste Jan,

      Een blauwe regen is een bladverliezende plant dus het is een natuurlijk proces als de plant in deze periode (als de nachten kouder worden) zijn blad laat vallen.
      Dus geen paniek, volgend voorjaar gaat de plant vanzelf weer uitlopen en bloeien.
      Water geven is in deze periode niet meer nodig.

      Met groene groet, tuinspecialist Geral Overbeek.

  38. Goedendag, Ik heb vorig jaar twee wisterias in twee grote potten geplant, de planten deden het heel goed tot in augustus de ene pot zijn blad begon af te vallen???.
    Nu zijn we half mei 2021 en de ene plant ziet er al mooi groen uit met allemaal nieuwe scheuten maar de andere maakt geen niuw blad en nieuwe scheuten , ze staan naast elkaar en krijgen dezelfde zon, voeding en water. moet ik geduld hebben of is deze plant dit jaar later? of heeft ze van de late vorst teveel last gehad en komt het nog goed,? Graag hoor ik het van U. dank U wel

    1. Beste Maria,

      Als de planten onder dezelfde omstandigheden staan dan is degene zonder blad waarschijnlijk bevroren of afgestorven.
      Een test om te zien of de plant dood is: kras met een mesje een klein stukje van de bast weg. Zie je fris lichtgroen onder de bast dan zit er nog leven in.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  39. Goedendag,
    Eind april 2021 een Wisteria frutescens Viola geplant.
    In half zon en toch wel ruim in de grond (gat van 40x40x40)
    Takken liepen al mooi uit en groeide goed. Nog geen bloemen maar verwachten we zo snel ook niet.
    Half juli begon het blad geel te worden en viel alles af. Onder bast nog wel groen dus dachten we dat hij nog niet dood was.
    Net (10 oktober 2021) trek ik zachtjes onderaan de wortel en blijkt er helemaal niets meer aan te zitten.
    We vragen ons af wat er half juli gebeurd is, begrijpen het eigenlijk niet goed.

    1. Beste Henrik,

      In de blauwe regen komen normaal gesproken weinig ziektes voor. Door droogte of verminderde weerstand kan een blauwe regen wel eens afsterven door de verwelkingsziekte.
      Dit is een schimmel waar je niets aan kan doen.
      Een plantgat van 40×40 cm is niet echt groot, kan de plant wel naar onderen in de ondergrond wortelen of is het een afgesloten bak?
      De blauw regen kan ook slecht tegen te kalkrijke grond verwerk daarom afgevallen blad en compost rond de stam om de grond wat zuurder te maken.

      Het enige wat je kan doen is de grond afgraven en vullen met een mengsel van tuingrond en cocoscompost. Zeker geen potgrond gebruiken omdat dat snel te kalkrijk wordt.

      Met groen groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  40. Beste Geral,
    Onze blauwe regen lieten bladeren vallen en ook net gebloeide bloemen. Dit is in mei vorig haar gebeurd. Sinds dien lijkt het droog en dood te zijn. Aan de stammen zitten mos of een soort schimmel lijkt wel. Wat kunnen we doe om die nog te redden. Er zit nu ook geen bladeren of knoppen neer aan. Graag je advies

    Vriendelijke groet, Xuan

    1. Beste Xuan,

      Op basis van deze gegevens kan ik er niets van zeggen. Mos of korstmos op de stam kan geen kwaad, mossen halen hun voeding uit de lucht.
      Het is normaal als de blauwe regen in de winter geen blad heeft. Wacht rustig af tot het voorjaar dan gaat de plant waarschijnlijk gewoon weer groeien.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  41. Beste Gerard,

    ik heb vorige lente een blauwe regen gekocht bij een boomkwekerij van bijna 2 meter hoog met kluit. We hebben de boom zelf geplant en gedurende de zomer groeide de blauwe regen geweldig goed met uitlopende scheuten met veel blad en knoppen (nog geen bloei).

    ik heb een eerste snoei in augustus gedaan en alles leek ok.
    Twee weken geleden zijn in 1 nacht (na een paar dagen hevige regen) alle bladeren afgevallen en na een beetje inlezen op internet vermoed ik dat er teveel vocht in de grond zit.
    de takken buigen nog gelukkig en er zit hier en daar nog een nog wat knoppen.

    Mijn vraag is: hoe kan ik het vocht het beste uit de grond krijgen? Is het raadzaam om nieuwe grond toe te voegen o.i.d.? Hoor graag uw advies

    1. Beste Saskya,

      Het is normaal dat een blauwe regen zijn blad laat vallen in de winter. De blauwe regen houd wel lang zijn blad vast maar bij een paar nachten vorst valt alles er ineens af.
      In het voorjaar is de plant soms wat later als de andere planten en gaat de plant eerst bloeien april/mei en gaat daarna weer uitlopen met nieuwe blad.

      Dus rustig afwachten en de plant lekker laten slapen…

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  42. Beste Geral,
    3 jaar geleden kochten we een huis met een bestaande blauwe regen. Dit voorjaar hebben we de tuin veranderd en kan de blauwe regen weer mooi over de pergola groeien. Ik verdiep mij erg in het snoeien en het laten bloeien hiervan. De blauwe regen bloeit goed, maar valt ook heel erg uit (bloemblad). Klopt het dat deze bloemetjes erg snel uitvallen? Ik veeg de tuin ongeveer 2 a 3 keer per week, want de bloemen verkleuren (vlekken) op de terrastegels. Als een stengel voor driekwart is uitgebloeid knip ik hem eruit. Ik ben dus net zo druk met het verzorgen van de plant als met het opvegen van de bloemblaadjes.
    Klopt dit?

    Groet,
    Sven de With

    1. Beste Sven,

      Weet er alles van, heb zelf ook 2 blauwe regens. Bloemblaadjes vallen nu eenmaal uit en ook het gewone blad valt in de zomer door droogte of in het najaar als het kouder wordt.
      Zo werkt dat nu eenmaal in de natuur.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  43. Hallo,

    Mijn 20 jaar oude wisteria is helemaal aan het verwelken. We hebben hem deze herfst-lente in een pot gezet wegens verbouwingen aan het terras. Hij staat nu terug in dezelfde grote plantenbak op dezelfde plaats. De plant was volledig teruggesnoeid en heeft de eerste weken veel nieuwe scheuten gekregen. Sinds 2 weken stopte de groei, krulden de bladeren en nu beginnen ze te verdorren. Het heeft de vorige weken veel geregend en ik lees dat teveel water de oorzaak kan zijn. Ik heb de plant dus al een week geen water gegeven. De grond bevat compost en ik heb wat bijgemest met organische meststof voor klimplanten (niet teveel).
    Is er iets dat ik kan doen? Komt dit nog goed?

    1. Beste Maarten,

      Het enige advies wat ik kan geven is: geduld.
      Door het verplanten heeft de Wisteria veel wortels verloren. De belangrijkste wortels zijn de haarwortels aan het uiteinde en die kan je met het verplanten nooit allemaal sparen. De plant moet dus weer opnieuw haarwortels maken om voldoende water en voedingsstoffen op te kunnen nemen en dat kost tijd. In het najaar is de bodem het warmst en vochtig dan kunnen de plantenwortels het beste groeien.

      Zolang de grond vochtig (niet drijfnat) blijft heeft de plant de beste kans om weer nieuwe wortels te maken en kan volgend voorjaar gewoon weer opnieuw gaan uitgroeien.
      Moet er wel bij vermelden dat er altijd een kans is dat de plant de verhuizing niet overleeft.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven