Forsythia snoeien na de bloei tuincursus online

Voorjaarsbloeiers snoeien

Voorjaarsbloeiers snoeien na de bloei

Voorjaarsbloeiers kan je het beste direct na de bloei snoeien zodat de sierheester mooi vol blijft en nieuwe bloemknoppen voor volgend seizoen kan maken.

Voorjaarsbloeiers die vroeg bloeien kunnen eind april of mei gesnoeid worden afhankelijk van de temperatuur in het voorjaar. Denk dan aan Forsythia intermedia, Iberis sempervirens en Mahonia media Wintersun.

Snoeien van Forsythia

De Forsythia kan je het beste ieder jaar fors terugsnoeien zodat de nieuwe scheuten vanuit de basis groeien waardoor de plant compact en van onderen groen blijft.

Planten die niet gesnoeid worden vormen op de oude bloeitak weer een nieuwe bloeitak (tak op tak op tak) waardoor de bloemen steeds hoger en de struik steeds kaler wordt.

Forsythia is een harde groeier dus snoei gerust fors in dan heb je volgend voorjaar weer mooie jonge scheuten vol met bloem. Je kunt ook om het jaar snoeien want ook op het 2 jarige hout geeft de Forsythia veel bloemen.

Is de struik vele jaren niet gesnoeid zaag dan gerust de takken tot 4o cm boven de grond af dan komen er ook op het oude hout weer nieuwe groeischeuten.

forsythia na de snoei bij tuincursus online

 

 

 

 

 

 

Forsythia met jonge scheuten na het snoeien

Iberis sempervirens snoeien

Iberis sempervirens is een groenblijvende halfheester die vaak als vaste plant wordt gebruikt. Omdat deze in maart tot soms wel in mei blijft bloeien wordt hij bij de voorjaars-snoei vaak over geslagen. Het is echter wel beter om direct na de bloei de plant fors terug te knippen zodat de nieuwe groei uit het hart van de plant komt. Net als bij de Forsythia groeit de plant steeds in de top door waardoor de basis kaal wordt.

 • Knip de toppen met de oude bloemen met de snoeischaar of heggenschaar kort af
 • De plant zal dan vanuit het hart weer nieuwe scheuten maken in de zomer
 • Op de nieuwe scheuten kan de Iberis in het vroege voorjaar weer uitbundig bloeien

Iberis sempervirens in bloei voor het snoeien

Mahonia snoeien na de bloei

Mahonia media “Wintersun” is een winterbloeiende sierheester die van november tot april gele trossen met bloemen heeft in de top van de plant. De plant blijft ook groen en groeit na de bloei in de top verder. Hierdoor kan de struik vrij hoog worden en doordat er onderin minder zonlicht komt kan de plant aan de basis steeds kaler worden. Er zijn 2 manieren om deze mooie winterbloeier te snoeien die ook prima op het oude hout weer uitgroeit.

 1. Knip na de bloei de toppen iets terug zodat de plant compact blijft of
 2. Snoei of zaag de lange takken (eventueel om en om) tot 40 á 50 cm van de grond terug zodat de nieuwe scheuten vanonder beginnen te groeien
 3. Wil je nog van de blauwe bessen genieten knip dan een deel van de langste toppen terug en laat een deel staan.

Mahonia media Wintersun een sterke winterbloeier

 

Zou je meer willen leren over het snoeien van sierheesters en andere planten dan zou je een workshop of tuincursus kunnen volgen: Snoeien leren in de praktijk

 

Met groene groet, Geral Overbeek.

2 gedachten over “Voorjaarsbloeiers snoeien”

 1. Ik heb een vraag over mij bremstruik. Ik lees op het internet dat je de brem na de bloei en na de langste dag ge snoeid moet hebben. maar door omstandig heden heb ik dat nog niet gedaan. Nu is mijn vraag kan ik nu op korte termijn nog snoeien?
  VR GR W.Hoogstraten.

  1. Beste W. Hoogstraten,

   Het is in dit geval beter om te wachten tot de brem volgend jaar weer gebloeid heeft, om daarna ieder jaar na de bloei te snoeien.

   Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven