taxushaag in de tuin tuincursus online

Taxushaag groeit slecht

Tuinvraag van M. Segers: Onze taxushaag groeit slecht. Dit is waarschijnlijk te wijten aan de vochtige grond waarin ze staan (ondanks de drainage). Zou ik ze nog eens laten vervangen of stelt u een alternatief voor? Een mooie, strakke haag die wel wat vochtigheid kan verdragen.

Waarom een taxushaag slecht kan groeien

Dat de haag slecht groeit kan meerdere oorzaken hebben daarom heb ik een aantal mogelijkheden op een rij gezet.

 1. Taxuskever (witte larve) die aan de wortels vreet, de plant verdroogt door een gebrek aan wortels.
 2. Niet geschikte grondsoort zoals bijvoorbeeld vette klei waardoor er weinig zuurstof en teveel water bij de wortels komt waardoor de wortels afsterven.
 3. Holengravende dieren zoals mollen, woelmuizen of konijnen waardoor de wortels in de open holtes hangen en verdrogen.
 4. Niet geschikte zuurgraad waardoor de wortelbevorderende schimmels en ander bodemleven niet of niet voldoende voorkomt.

Het is dus het beste om eerst uit te zoeken wat de omstandigheden zijn door een aantal gaten te graven en een bodemmonster te doen om er achter te komen wat de oorzaak van het probleem is.

Beestjes bij de wortels, holen of verzakkingen, slechte waterhuishouding of niet geschikte groeiplaats voor de plant allemaal mogelijke oorzaken waarom de taxushaag slecht groeit.

Een bemesting met Biovin bevorderd het bodemleven en bloedmeel geeft de haag natuurlijke stikstof als extra voeding. Samenvattend komt het er op neer dat de wortelgroei en het bodemleven goed moet zijn wil de plant goed kunnen groeien.

Alternatieve soorten voor taxushaag

Voor heel natte gronden is een wilg of els geschikt maar deze verliezen in de winter hun blad en je kunt er niet zo een strakke haag van maken.

Sterkere soorten in plaats van Taxus zijn Lonicera nitida of Ligustrum vulgare die beide groenblijvend zijn. Deze soorten staan ook liever niet weken lang in een met water verzadigde grond omdat er dan te weinig zuurstof bij de wortels komt waardoor de wortels afsterven.

Zijn er nog Tuinvragen dan horen we dat graag en helpen je met plezier op weg.

 

Met groene groet, Geral Overbeek.

2 gedachten over “Taxushaag groeit slecht”

 1. Onze taxus haag wordt overwoekerd door meuhlenbeckia die volop klimt. Is dit een probleem voor de taxus? Eerlijk gezegd is de haag erg mooi met de meuhlenbeckia!
  Graag uw reactie.

  1. Beste Corine,

   Wat begroeiing kan niet direct kwaad, als de gehele haag wordt bedekt met de klimplant kan de taxus door lichtgebrek slechter worden.
   Trek of knip af en toe het overtollige weg zodat de taxus voldoende zonlicht krijgt.

   Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven