snoeien wijnbes tuincursus online

Snoeien wijnbes

Snoeien van de wijnbes waar moet je op letten

De Japanse wijnbes (Rubus phoenicolasius) is familie van de braam en de framboos. Het beste kan de plant gekweekt worden als leiplant tegen draden of een warme muur.

T. Spruijt vraagt:  Deze zomer heb ik een Japanse wijnbes gekocht. Hij heeft nog niet gebloeid, maar is wel flink aan het groeien met lange takken. Omdat hij nog niet gebloeid heeft vraag ik mij af of of ik deze lange takken nu moet snoeien,of in het geheel niet.

Wanneer snoeien we de Japanse wijnbes:

Snoei ieder jaar in het voorjaar (maart) de oudere scheuten die vrucht hebben gedragen tot 40 cm terug. De oude takken sterven vaak al vanzelf af na 2 of 3 seizoenen, verwijder dode takken tot de grond. De jonge scheuten die in de zomer gevormd worden moeten blijven staan en kunnen worden vastgebonden, op deze scheuten gaan de Japanse wijnbes in het volgende voorjaar en geeft daarop zijn mooie rode vruchten. Door ieder voorjaar de oude takken te snoeien en de jonge scheuten op te binden geeft de wijnbes ieder jaar vrucht en blijft de plant vitaal.

Hoe snoei je de wijnbes in het eerste jaar na aanplant:

Jonge planten kunnen het beste nog niet gesnoeid worden omdat deze takken in het volgende seizoen zijscheuten vormen waarop de wijnbes bloeit. Omdat de scheuten net als bij een braam makkelijk 200 tot 300 cm lang kunnen worden is een steun van schutting, klimrek of muur aan te raden. Een zonnige plaats en een vochthoudende humusrijke bodem is het meest geschikt voor deze vruchtplant. Gebruik om de bodem in de zomer vochtig te houden een voedzame compost en een mulchlaag. In de winter moet de bodem goed ontwateren anders gaan de wortels rotten.

 

Met groene groet, Geral Overbeek.

2 gedachten over “Snoeien wijnbes”

  1. Onze wijnbes draagt vrucht maar er zijn ook lange takken die naar boven groeien en geen vrucht dragen. Wat moet ik hiermee?

    1. Beste Ido,

      De lange jonge scheuten kunnen de nieuwe vruchttakken vormen voor volgend seizoen. Je kunt er een deel van weg snoeien die bijvoorbeeld kruisen met andere takken maar laat er ook zeker een aantal doorgroeien zodat er een evenwicht ontstaat tussen oude en nieuwe takken.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven