Snoeien van de wijnbes waar moet je op letten

De Japanse wijnbes (Rubus phoenicolasius) is familie van de braam en de framboos. Het beste kan de plant gekweekt worden als leiplant tegen draden of een warme muur.

T. Spruijt vraagt:  Deze zomer heb ik een Japanse wijnbes gekocht. Hij heeft nog niet gebloeid, maar is wel flink aan het groeien met lange takken. Omdat hij nog niet gebloeid heeft vraag ik mij af of of ik deze lange takken nu moet snoeien,of in het geheel niet.

 

Wanneer snoeien we de Japanse wijnbes:

Snoei ieder jaar in het voorjaar (maart) de oudere scheuten die vrucht hebben gedragen tot 40 cm terug. De oude takken sterven vaak al vanzelf af na 2 of 3 seizoenen, verwijder dode takken tot de grond. De jonge scheuten die in de zomer gevormd worden moeten blijven staan en kunnen worden vastgebonden, op deze scheuten gaan de Japanse wijnbes in het volgende voorjaar en geeft daarop zijn mooie rode vruchten. Door ieder voorjaar de oude takken te snoeien en de jonge scheuten op te binden geeft de wijnbes ieder jaar vrucht en blijft de plant vitaal.

 

Hoe snoei je de wijnbes in het eerste jaar na aanplant:

Jonge planten kunnen het beste nog niet gesnoeid worden omdat deze takken in het volgende seizoen zijscheuten vormen waarop de wijnbes bloeit. Omdat de scheuten net als bij een braam makkelijk 200 tot 300 cm lang kunnen worden is een steun van schutting, klimrek of muur aan te raden. Een zonnige plaats en een vochthoudende humusrijke bodem is het meest geschikt voor deze vruchtplant. Gebruik om de bodem in de zomer vochtig te houden een voedzame compost en een mulchlaag. In de winter moet de bodem goed ontwateren anders gaan de wortels rotten.

 

Met groene groet, Geral Overbeek.