bemesten buxusplanten tuincursus online

Bemesten van buxusplanten

Tuinvragen over het bemesten van buxusplanten. 

Naar aanleiding van 2 tuinvragen over het bemesten van buxusplanten hierbij praktische tips over bemesting.

Rini Penders vraagt: Ik ben al drie seizoenen het gevecht met de buxusmot aan het leveren, met resultaat, de planten staan er nog goed bij. omdat het in mijn omgeving een ware plaag is wordt door de plaatselijke tuincentra aangeraden om nog te bemesten. de planten zijn van binnen wat kaler geworden en kunnen wel wat extra ondersteuning gebruiken. Nu komt mijn vraag: heeft dit nog zin zo laat in het jaar?

Piet Broekhuijse vraagt: Onze buxus krijgt allemaal gele blaadjes Hij staat in een pot dus niet in de tuin.Gaat hij nu dood?

Wat je moet weten over het bemesten van buxusplanten

Buxus is een sterke plant die van oorsprong in berggebieden groeit waar het in de zomer best droog kan zijn, met zijn lange en fijne wortels gaat de plant op zoek naar vocht tussen de rotsen. In onze tuinen gaat het meestal mis als er teveel vocht is, ook wortels en het bodemleven hebben zuurstof nodig om goed te groeien. Als de grond verzadigd is met water sterven de wortels af.

Dit is meestal te zien als het blad geel wordt en ten slotte afvalt, staat de plant in pot dan kan het zijn dat het water niet goed weg kan lopen en in de pot blijft staan. Zorg dus altijd voor een aantal gaten onderin de pot en vul de onderste laag van de pot met kleikorrels die voor afvoer van het overtollige water zorgen maar ook een deel vast houden voor droge periodes.

Een andere oorzaak van vergeeld blad kan zijn door een gebrek aan voedingsstoffen of langdurige droogte. Door het bodemleven te bevorderen kan vergeling worden voorkomen. Het bodemleven van schimmels, bacteriën en andere kleine beestjes werkt samen met de wortels om voedingsstoffen, suikers en water uit te wisselen.

Het bodemleven zorgt ervoor dat blad, takken en andere plantenresten omgezet worden in hapklare brokken voor de wortels. In een pot is de ruimte vaak beperkt en is er maar beperkt een natuurlijke kringloop in stand te houden. Voeg daarom jaarlijks compost of bladcompost toe om het organische stof gehalte voldoende hoog te houden in combinatie met een organische meststof zoals Siertuin-AZ.

Let op dat je bij het bemesten van buxusplanten alleen organische mest zonder chemische toevoegingen gebruikt dit stimuleert het bodemleven en hierdoor krijgt de plant geleidelijk voeding en voldoende vocht.

Het beste jaargetijde voor het bemesten van buxusplanten

Zoals Rini Penders vraagt kan ik nu in de nazomer nog de Buxusplanten bemesten?

ja juist in het najaar hebben de planten extra voedingsstoffen nodig om goed de winter door te komen.
Na de zomer is de bodem warm waardoor het bodemleven en de wortelactiviteit het hoogst is tot diep in het najaar. De voedingsstoffen zijn juist nu hard nodig voor de wortelgroei en worden snel opgenomen in de bodem. Om juist de wortels te voeden is een organische meststof met een hoger kalium (K ) gehalte (bv Xardin najaarsmest) het beste, dit stimuleert de wortelgroei en maakt de plant weerbaarder voor de vorst. Let goed op dat de stikstof (N) laag is en de kalium hoog, bijvoorbeeld 3-6-16 wat staat voor 3 stikstof, 6 fosfor en 16 kalium.

Een gezond bodemleven is heel belangrijk voor de planten en het bodemleven (onder andere bacteriën en schimmels) omdat zij plantenresten omzetten en uitwisselen met de plantenwortels. Als de wortels goed groeien kan de plant gezonde bladeren en bloemen maken. Het is zelfs zo dat bij een optimaal bodemleven de plant afweerstoffen binnenkrijgt om plagen zoals de buxusmot en bladschimmels te weren. Gebruik daarom beslist geen kunstmest die het bodemleven dood maar uitsluitend puur organische meststoffen.

Heel goede resultaten zijn ook te behalen met Biovin. Dit is een 100% natuurlijk product gemaakt van de gefermenteerde resten van druiven. De planten krijgen echt een boost omdat met dit product het bodemleven gevoed wordt waarbij schimmels en bacteriën hard aan het werk gaan om de wortelgroei te verbeteren.

 

Met groene groet, Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven